Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Őfelsége, Madagaszkár magyar királya

Írta: Szabó-Kocsis János

Benyovszky Móric, a XVIII. századi világhírű magyar utazó, hajós, katona az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója születésének 280. és halálának 235. évfordulója alkalmából Benyovszky-emlékévnek nyilvánították 2021-et. Hétfőn tudományos konferenciát szerveztek az emlékére a Magyar Nemzeti Múzeumban, emlékérmet bocsátottak ki, musicalt is terveznek, és legfőképpen azt szeretnék elérni, hogy minél reálisabb képet kapjunk a gróf életéről.

Egy kisfilm vetítésével kezdődött a Benyovszky-emlékkonferencia a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében. A hangulatképek a végtelen tengert, az égbolt változó színeit és Benyovszky Móric fregattját, utazásainak emlékeit elevenítették fel, a készülő Benyovszky, a szabadság szerelmese című musical zenei aláfestésével. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, az emlékév fővédnöke nyitotta meg a konferenciát. Beszédében elmondta, hogy Benyovszky Móric példakép lehet a jövő generációjának is, hisz olyan egyéniség volt, aki méltán képviselheti a magyarságot: négy földrészre jutott el, nagyon művelt volt, több nyelven beszélt és a szabadságért küzdött. Potápi Árpád János kiemelte: a kutatások nagyon sokat tudnak a XVIII. században élt történelmi hősünkről, életének számos részletét azonban homály fedi.

– Az emlékév lehetőséget ad arra, hogy Benyovszky Móric apropóján a XVIII. század eseményeiről, a magyar nép nemzetté válásáról is beszéljünk, és arról, hogy milyen viszonyt ápoltunk más nemzetekkel és mit jelent a madagaszkári népnek az ő alakja – mondta az államtitkár.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszédében kiemelte, hogy Benyovszky Móric nagyszerű magyar ember volt, és ennyi idő elteltével is méltán lehetünk büszkék a magyar kultúrtörténetben betöltött szerepére. A főigazgató felidézte a televíziós sorozatot, amelyet Várkonyi Gábor rendezett és a 80-as években vetítettek az utazóról, hisz innen ismeri az ő generációja Benyovszkyt. G. Németh György a Benyovszky Társaság elnöke hangsúlyozta, hogy ­Benyovszky alakját számos legenda őrzi, és ebben írói és történészi fantázia is közrejátszott, az emlékév célja pedig az, hogy minél tisztábban lássuk a grófot.

– A tudomány feladata, hogy a XXI. század eszközeivel megpróbáljon hiteles képet rajzolni Benyovszkyról. Olyan dokumentumokat sikerült szerezni, ami segíti ezt a törekvésüket – mondta az elnök.

Liu Si-csung, Tajvan magyarországi képviseleti irodájának vezetője is köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kiemelte, hogy 250 évvel ezelőtt szeretettel köszöntötték Benyovszkyt, amikor Formosára hajózott, és az akkor is egy gyümölcsöző ország volt, ma is érdemes meglátogatni.

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében a tanácskozáson a közelmúltban Magyarországra érkezett orosz, amerikai, francia és osztrák, ez idáig jórészt ismeretlen Benyovszky-dokumentumok kerültek nyilvánosságra. Arany Krisztina, az MNL főosztályvezetője beszámolt arról, hogy a külföldi levéltárakkal való együttműködés eredményeként hónapok óta folyamatosan érkeznek a Benyovszkyra vonatkozó digitális iratmásolatok, amelyek életének izgalmas, új aspektusait mutatják be. Amberg Eszter, az OSZK főigazgató-helyettese elmondta: könyvtárszakmai tevékenységükkel támogatják a kutatást, számos kézirat, illetve levél áll rendelkezésükre, hogy minél hitelesebb képet nyújthassanak róla. A rendezvényen mutatták be a Magyar Nemzeti Bank Benyovszky-díszemlékérmét. Hergár Eszter, a bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója ünnepélyesen kibocsátotta a tízezer forint névértékű ezüst, valamint a kétezer forint névértékű színesfém Benyovszky-emlékérmét. Ezeket Kereszthury Gábor iparművész tervezte, az emlékérem előlapjának központi motívumaként egy háborgó tengeren haladó fregatt ábrázolása látható, utalva a XVIII. századi utazásainak legfőbb eszközére. Az emlékérme hátlapjának középpontjában ­ Benyovszky Móric mellvértes portréja szerepel, a háttérben Benyovszky utazásainak időpontjait és az útvonalakat rögzítő térképábrázolás Madagaszkárt is befoglaló részlete látható.

Az emlékév további részében többek között tartanak egy irodalmi szimpóziumot Jókai Mór és Benyovszky kapcsolatáról, hisz a nagy író négy kötetet szentelt az utazónak, valamint bemutatják Benyovszky, a szabadság szerelmese című musicalt is a Pesti Magyar Színházban.

Bényei Adrienn

(A képen a Benyovszky Móric emlékérme. Fotó: MTI/Soós Lajos)

Forrás: https://magyarnemzet.hu/kultura/2021/09/ofelsege-madagaszkar-magyar-kiralya



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!