Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Moratórium: 20-25 milliárdot fizetnek vissza a bankok az ügyfeleknek

Írta: Szabó-Kocsis János

Több fontos részletkérdést is tisztáz a szeptember 15-én este a Magyar Közlönyben megjelent, a hitelmoratóriummal kapcsolatos kormányrendelet. A már korábban is napvilágot látott döntéseken kívül fontos változás, hogy a lakossági lombardhitel-, kézizálog kölcsön- és a nyílt végű gépjármű-lízingszerződésekre a moratórium október 31-ig vehető igénybe – összegezte a moratóriummal kapcsolatos legfontosabb változásokat a Világgazdaság.

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy a kormány lépett a lakossági hitelkártya és a folyószámlahitelek esetében is, ahol a bankok leggyakrabban továbbra is jelentős kamatokat számítanak fel a moratóriumban részt vevő ügyfeleknél. Ezeknél a hiteltípusoknál a magasabb kamat helyett a személyi kölcsönökre jellemző alacsonyabb kamatokat kell majd megfizetniük az ügyfeleknek.

Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója már korábban jelezte a vg.hu-nak, hogy e két hiteltermék esetében az ügyfélnek egy állandó hitelkeret áll rendelkezésére, amelyet használhat, és amely a hitel törlesztése után újra és újra lehívható. Márpedig – figyelmeztetett – a hiteltörlesztési moratórium alatt ez a két hiteltípus teljesen elvesztette hitelkeret, illetve rulirozó voltát, ehelyett közgazdaságilag egy szabad felhasználású fogyasztási hitel jellegű termékké vált. A Magyar Közlönyben szerdán megjelent kormányrendelet pedig arra is kitér, hogy a személyi hitellé alakított hitelkártya és folyószámlahitelek esetében a kamatkülönbözettel is el kell számoljanak a bankok.

A fizetési moratórium alatt a szerződés alapján felhalmozódott tartozást a Magyar Nemzeti Bank 2020. február hónapra vonatkozó statisztikai közleményében szereplő, a háztartásoknak nyújtott forint személyi hitelek átlagos évesített kamatlába alkalmazásával kell a hitelezőnek átszámítania (a továbbiakban: átszámított tartozás) azzal, hogy ha a szerződés szerinti kamat alacsonyabb az átszámítás során alkalmazandó kamat mértékénél, e kitételt kell alkalmazni. A vg.hu információi szerint ha ennek alapján számolnak el a bankok, akkor ötszázezer érintett ügyfél összesen mintegy 20-25 milliárd forintot kaphat vissza.

A kormányrendelet megerősíti, hogy idén novembertől jövő év június 30-ig a rászorulók továbbra is igénybe vehetik a hiteltörlesztési moratóriumot. Hosszabbítást kérhetnek: a nyugdíjasok, a gyermeket várók, és a gyermeket nevelők, a közfoglalkoztatottak és azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük.

A hosszabbítást kérhetik azok a vállalkozások is, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal csökkent a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban, valamint a vállalkozás 2020. március 18. és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötött kedvezményes gazdaságélénkítő hitelt, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést.

A moratóriumban maradás ezúttal nem lesz automatikus, nyilatkozniuk kell azoknak, akik hosszabbítani szeretnének június végéig. A nyilatkozattételre elegendő idő áll rendelkezésre, ezért is döntött úgy a kormány, hogy 2021. október 31-ig mindenkinek változatlan formában meghosszabbítja a moratóriumot.

A kormányzati szereplők az elmúlt napokban hangsúlyozták, hogy a konzultáció során az 1,4 millió válaszadó 90 százaléka úgy vélte, a hiteltörlesztési moratóriumot meg kell hosszabbítani a rászorulók számára. A moratórium az elmúlt közel másfél évben lehetőséget adott a magánszemély és céges adósoknak, hogy ne kelljen a hiteleik után fizetni a törlesztőrészleteket. 

Ezzel átmenetileg több ezer milliárd forint törlesztése alól mentesítette az adósokat, a koronavírus okozta válság legnehezebb időszakában.

Forrás: vg.hu

Elérés: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2021/09/moratorium-20-25-milliardot-fizetnek-vissza-a-bankok-az-ugyfeleknekBárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!