Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Moratórium: 20-25 milliárdot fizetnek vissza a bankok az ügyfeleknek

Írta: Szabó-Kocsis János

Több fontos részletkérdést is tisztáz a szeptember 15-én este a Magyar Közlönyben megjelent, a hitelmoratóriummal kapcsolatos kormányrendelet. A már korábban is napvilágot látott döntéseken kívül fontos változás, hogy a lakossági lombardhitel-, kézizálog kölcsön- és a nyílt végű gépjármű-lízingszerződésekre a moratórium október 31-ig vehető igénybe – összegezte a moratóriummal kapcsolatos legfontosabb változásokat a Világgazdaság.

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy a kormány lépett a lakossági hitelkártya és a folyószámlahitelek esetében is, ahol a bankok leggyakrabban továbbra is jelentős kamatokat számítanak fel a moratóriumban részt vevő ügyfeleknél. Ezeknél a hiteltípusoknál a magasabb kamat helyett a személyi kölcsönökre jellemző alacsonyabb kamatokat kell majd megfizetniük az ügyfeleknek.

Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója már korábban jelezte a vg.hu-nak, hogy e két hiteltermék esetében az ügyfélnek egy állandó hitelkeret áll rendelkezésére, amelyet használhat, és amely a hitel törlesztése után újra és újra lehívható. Márpedig – figyelmeztetett – a hiteltörlesztési moratórium alatt ez a két hiteltípus teljesen elvesztette hitelkeret, illetve rulirozó voltát, ehelyett közgazdaságilag egy szabad felhasználású fogyasztási hitel jellegű termékké vált. A Magyar Közlönyben szerdán megjelent kormányrendelet pedig arra is kitér, hogy a személyi hitellé alakított hitelkártya és folyószámlahitelek esetében a kamatkülönbözettel is el kell számoljanak a bankok.

A fizetési moratórium alatt a szerződés alapján felhalmozódott tartozást a Magyar Nemzeti Bank 2020. február hónapra vonatkozó statisztikai közleményében szereplő, a háztartásoknak nyújtott forint személyi hitelek átlagos évesített kamatlába alkalmazásával kell a hitelezőnek átszámítania (a továbbiakban: átszámított tartozás) azzal, hogy ha a szerződés szerinti kamat alacsonyabb az átszámítás során alkalmazandó kamat mértékénél, e kitételt kell alkalmazni. A vg.hu információi szerint ha ennek alapján számolnak el a bankok, akkor ötszázezer érintett ügyfél összesen mintegy 20-25 milliárd forintot kaphat vissza.

A kormányrendelet megerősíti, hogy idén novembertől jövő év június 30-ig a rászorulók továbbra is igénybe vehetik a hiteltörlesztési moratóriumot. Hosszabbítást kérhetnek: a nyugdíjasok, a gyermeket várók, és a gyermeket nevelők, a közfoglalkoztatottak és azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük.

A hosszabbítást kérhetik azok a vállalkozások is, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal csökkent a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban, valamint a vállalkozás 2020. március 18. és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötött kedvezményes gazdaságélénkítő hitelt, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést.

A moratóriumban maradás ezúttal nem lesz automatikus, nyilatkozniuk kell azoknak, akik hosszabbítani szeretnének június végéig. A nyilatkozattételre elegendő idő áll rendelkezésre, ezért is döntött úgy a kormány, hogy 2021. október 31-ig mindenkinek változatlan formában meghosszabbítja a moratóriumot.

A kormányzati szereplők az elmúlt napokban hangsúlyozták, hogy a konzultáció során az 1,4 millió válaszadó 90 százaléka úgy vélte, a hiteltörlesztési moratóriumot meg kell hosszabbítani a rászorulók számára. A moratórium az elmúlt közel másfél évben lehetőséget adott a magánszemély és céges adósoknak, hogy ne kelljen a hiteleik után fizetni a törlesztőrészleteket. 

Ezzel átmenetileg több ezer milliárd forint törlesztése alól mentesítette az adósokat, a koronavírus okozta válság legnehezebb időszakában.

Forrás: vg.hu

Elérés: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2021/09/moratorium-20-25-milliardot-fizetnek-vissza-a-bankok-az-ugyfeleknekBárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!

Partnereink

Bács-Gazda Coop Kft.

Bács-Gazda Coop Kft.

Merkbau Zrt.

Merkbau Zrt.

Babud és Társa

Babud és Társa

Krausz és Társai

Krausz és Társai

Halas és Környéke Méhészeti Egyesület

Halas és Környéke Méhészeti Egyesület

Belvárosi patika

Belvárosi patika

 FÁRSZER  Épületgépészeti kis- és nagykereskedés

FÁRSZER Épületgépészeti kis- és nagykereskedés

Szent Péter és Pál Katolikus Főplébánia

Szent Péter és Pál Katolikus Főplébánia