Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Elindult a roham a napelemekért

Írta: Szabó-Kocsis János

Több mint tízszeresére nőtt az érdeklődés a napelemes cégeknél az elmúlt napokban arra az augusztus utolsó napján bejelentett pályázatra reagálva, amelyben a lakossági zöldenergiás beruházásokra akár száz százalékos támogatást nyújt az állam.

Ahogyan arról lapunk beszámolt, a több mint kétszáz milliárd forint keretösszegű pályázat várhatóan november 15-én nyílik meg, szeptember 12-ig pedig társadalmi egyeztetésre bocsátotta az Innovációs és Technológiai Minisztérium a részleteket. A Napelem.palyazat.gov.hu oldalon elérhető dokumentum már jóval a véglegesítés előtt is sokak fantáziáját megmozgatta, hiszen igen kedvező feltételeket támaszt. A jelentkezőktől egyebek mellett magyar adóazonosító jel meglétét, résztulajdont és állandó lakcímet az érintett ingatlanban, valamint 4,85 millió forint alatti egy főre jutó tavalyi éves jövedelmet vár el a kiíró. Napelemes rendszerre 2,9 millió forint kérhető, akkumulátorokkal, nyílászáró-cserével és villanyfűtésre váltással pedig 11 millió fölé kúszhat a támogatási összeg – idézte fel a legfontosabb feltételeket az Energiatakarék SRL Kft. lapunknak küldött összegzésében.

Az érdeklődés fellendülése tehát nem csoda, de gondosan meg kell tervezni, milyen beruházást érdemes valóban elvégezni az ingatlanon. – Az infrapaneles villanyfűtés egy szigetelés nélküli házban hét-nyolcszorosára emeli az éves áramigényt, amit a támogatásból telepíthető legfeljebb öt kilowattos napelemes rendszer nem tud maradéktalanul megtermelni. Jól szigetelt épületeknél jobb a helyzet, de fűtőpaneleket szinte lehetetlen teljes egészében megtérülő módon üzemeltetni. A rezsi persze így is lehet kisebb, mint a korábbi fűtés- és villanyszámla együtt. Más a helyzet a hőszivattyús

rendszerekkel. Ezek tulajdonosa anyagilag is jól járhat a váltással, de szinte biztosan nagyobb napelemes rendszerre lesz szüksége. Ezért érdemes egy előzetes energetikai elemzést készíttetni szakemberrel – tanácsolja Kujáni Péter, az Energiatakarék szakértője.

Az előzetes számításokra azért is szükség van, mert a támogatás nem minden esetben fogja fedezni az elvárt műszaki tartalom tényleges költségeit.

 – A pályázható támogatási összeg az építendő napelemes rendszer méretével arányosan növekszik. A költségek szerkezete azonban más, vannak olyan tételek – mint például az inverter – amelyek a napelempanelek számától bizonyos mértékig függetlenek. Ezért a nagyobb rendszerek előreláthatólag megvalósíthatóak lesznek kizárólag a támogatásból. A kisebb, két-három kilowattosakhoz viszont néhány százezer forintnyi önerőt a tulajdonosnak is hozzá kell tennie, de így is egy-másfél évnyi villanyszámla árából komplett napelemes rendszert kap – mondja a szakértő. Kiemelte: jó minőségű, ellenőrizhető forrásból származó eszközöket érdemes vásárolni még akkor is, ha esetleg néhány tízezer forinttal többe kerülnek a legolcsóbb opciónál.

Mivel évtizedes hatású beruházásról van szó, érdemes hosszú távra tervezni. A napelemes rendszerhez például akkor is megéri hibrid – vagyis a hálózat mellett saját akkumulátorokra is termelni tudó – invertert választani, ha az akkukat csak később vásároljuk meg. A szakértő szerint a jelenlegi roppant kedvező feltételeket kínáló szaldós elszámolás hosszú távon nem lesz fenntartható – jelen állás szerint 2023 után nem is lehet már új szerződést kötni.

Ha pedig bruttó elszámolásra kell váltani, anyagilag sokkal jobban járnak, akik akkumulátorokkal tudják csökkenteni a hálózati energia igénybevételét.

Somogyi Orsolya

Borítókép: Szendi Péter/Vas Népe

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2021/09/elindult-a-roham-a-napelemekertBárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!

Partnereink

 FÁRSZER  Épületgépészeti kis- és nagykereskedés

FÁRSZER Épületgépészeti kis- és nagykereskedés

Belvárosi patika

Belvárosi patika

Babud és Társa

Babud és Társa

Krausz és Társai

Krausz és Társai

Merkbau Zrt.

Merkbau Zrt.

Halas és Környéke Méhészeti Egyesület

Halas és Környéke Méhészeti Egyesület

Szent Péter és Pál Katolikus Főplébánia

Szent Péter és Pál Katolikus Főplébánia

Bács-Gazda Coop Kft.

Bács-Gazda Coop Kft.