Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Kiköltöztek Pest megyébe, leköltöztek a Balatonra

Írta: Szabó-Kocsis János

A Covid hatására csökkent ugyan a belföldi vándorlás mértéke, ám jól kirajzolódóan felerősödött a szuburbanizáció. A járvány hatására felértékelődő helyek forgalma és árai is jelentősen emelkedtek, és ez a folyamat várhatóan nem áll meg a közeljövőben sem.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2020-ban 265 ezren változtattak állandó, 302 ezren pedig ideiglenes lakhelyet. Az előző évhez képest ez alapján 14 ezerrel kisebb volt a belföldi vándorlás mértéke, amit a statisztikusok a koronavírus-járvány hatásának tulajdonítanak. Viszont – szintén a Covid hatására – a szuburbanizációs folyamatok (lényegében a kiköltözés a nagyvárosból annak agglomerációjába) intenzitása erősödött.

Budapest teljes belföldi vándorlási mérlege a korábbi évekhez hasonlóan 2020-ban is negatív egyenleget mutatott, de a veszteség csaknem háromszorosára, 16 400 főre nőtt a 2019-es 5700-ról.

Többi városunkat is elvándorlás jellemezte, ellenben a községekben a belföldi vándorlás pozitív mérleggel járult hozzá a népesedési folyamatokhoz. Az állandó vándorlásokból 13 350 fős, az ideiglenes vándorlásokból 5700 fős nyeresége származott tavaly a községeknek.

Pest megye volt a legkeresettebb lakóhely, de a járvány következtében a Balaton vonzereje is látványosan nőtt, amit Somogy és Veszprém megye kiemelkedő vándorlási különbözete mutat jól. Pest megye vándorlási nyereségét legnagyobbrészt a Budapestről odavándorlók adták: 15 650 fővel többen költöztek ki a fővárosból valamely Pest megyei településre, mint fordítva.

– A rövid távú folyamatok, a fővárosi ingatlanpiac megtorpanása, az agglomeráció térnyerése és a pandémia miatti korlátozások mellett a népességmozgás hosszú távon is szorosan követi az ingatlanpiac eseményeit. A 2009 és 2013 közötti folyamatos visszaesés a belföldi vándorlásban pontosan egybeesik a hazai ingatlan­árak mélyrepülésével, míg a lakás­piac 2014-es ismételt fellendülése a lakóhelyváltások ugrás­szerű emelkedésében is tetten érhető – mondta az adatokkal összefüggésben Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Bár a legvonzóbb terület 2020-ban is Pest megye volt, az elmúlt két év csökkenő vándorlási különbözete összefüggésben állhat a megyében folyamatosan emelkedő ingatlanárakkal. Itt az OTP Lakóingatlan Értéktérkép adatai szerint tavaly átlagosan 395 ezer forintos négyzetméterárral találkozhattak az érdeklődők.

– A budapesti lakosság vándorlásból származó csökkenése öt éve tart. Ennek abszolút számban kifejezett mértéke (–8600 fő) 2020-ban 16 éves rekordot döntött. Ezzel egy időben viszont a községek népességgyarapodása megközelítette a 2004-es csúcsot. Érdemes párhuzamot vonni a fővárosban nagyjából ez idő tájt lendületet kapott tömeges lakóparki, nagy volumenű társasházi beruházásokkal, amelyek a megfizethető lakhatás lehetőségével vonzották akkoriban Budapestre a vidéki lakosságot – mutatott rá Valkó Dávid.

A legnépszerűbb megyék mindegyikében növekedtek tavaly az ingatlan­árak.

Veszprém megyében 361 ezer, Somogy megyében 444 ezer, Győr-Moson-Sopron megyében csaknem 400 ezer, Fejér megyében megközelítően 330 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

Pintér Balázs

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2021/09/kikoltoztek-pest-megyebe-lekoltoztek-a-balatonraBárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!

Partnereink

 FÁRSZER  Épületgépészeti kis- és nagykereskedés

FÁRSZER Épületgépészeti kis- és nagykereskedés

Bács-Gazda Coop Kft.

Bács-Gazda Coop Kft.

Szent Péter és Pál Katolikus Főplébánia

Szent Péter és Pál Katolikus Főplébánia

Krausz és Társai

Krausz és Társai

Babud és Társa

Babud és Társa

Halas és Környéke Méhészeti Egyesület

Halas és Környéke Méhészeti Egyesület

Belvárosi patika

Belvárosi patika

Merkbau Zrt.

Merkbau Zrt.