Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Idén még több bolt tűnhet el, mint tavaly (portfolio.hu)

Írta: Szabó-Kocsis János

A kijárási korlátozás feloldásával nem állt helyre a kiskereskedelmi forgalom, egyes szegmensek esetében durva visszaesést láthatunk most is. Mindez a boltszámok további visszaesését hozhatja.

Tavaly 120 ezer alá csökkent a kiskereskedelmi üzletek száma, egy év alatt 2300 bolt szűnt meg az országban annak ellenére, hogy a fogyasztás kifejezetten erős húzóereje volt a gazdaság növekedésének, derült ki a KSH alig egy hónapja publikált adataiból. A világgazdasági válság előtti 150 ezer bolttól már nagyon messze vagyunk, és akkor azt jósoltuk, hogy a kedvezőtlen tendenciának valószínűleg nincs vége. A Blokkk.com kereskedelmi portál most összegezte a koronavírus-járvány első tapasztalatait, és jóslatuk szerint az elmúlt éveknél nagyobb számú lehet 2020-ban a boltszám-csökkenés.

Az élelmiszer és élelmiszer jellegű boltok száma tavaly 850-nel, 38140-re csökkent egy év alatt, miközben a nem élelmiszer boltokból több mint 1450 tűnt el, így 79100-ra olvadt a számuk. Sok ruházati és cipőbolt ment tönkre, de kevesebb az iparcikkeket árulók és az újságosok száma is.

Áprilisban jelentős visszaesésen ment keresztül a kiskereskedelmi forgalom a KSH korábbi jelentése szerint. A kijárási korlátozás időszakában nem meglepő módon 10,2%-kal csökkent a kiskereskedelem az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer-kereskedelem kismértékben csökkent – gyakorlatilag stagnált – azonban a nem élelmiszer és az üzemanyag-kereskedelem nagyot zuhant.

Májusban már a pénztárgép-adatok alapján némi javulást láthattunk (a KSH még nem közölt hivatalos adatokat), de az élelmiszer és vegyes kereskedelmen kívül csaknem mindegyik szegmens szűkült éves alapon.

Nagy érvágás volt a március 16-tól az iparcikkes boltokra előírt 15 órás bezárás, majd a kijárási korlátozás, de a nyitást követően sem állt helyre a világ rendje. „Nagyon óvatos maradt a vásárló napjainkra is, feltehetően azért a járványhírek és a járványveszély a fejekben megmaradtak” – írja a Blokkk.com.

Van, aki ki sem tudott nyitni (költsége maradt, bevétele nem), de olyan is, aki a következő hónapok gyérebb forgalma miatt jut nehéz helyzetbe. A Blokkk.com értékelése szerint az óvatosság még hónapokig megmarad előreláthatóan, a legszükségesebbeket veszik csak a családok, sőt, egyes nagyobb értékű vásárlásokat későbbre is halasztanak. Az utolsó negyedév hozhat ugrást, ha nem lesz nagyobb második járványhullám.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200617/iden-meg-tobb-bolt-tunhet-el-mint-tavaly-437400



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!