Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A koronavírus és az ellene történő védekezés lehetőségei

Írta: Szabó-Kocsis János

Hetek óta nincs olyan nap, amikor ne jutnának főszerephez a koronavírus terjedéséről szóló híradások. A tudás érték – ezért most összegyűjtöttem a legfontosabb alapvető tudnivalókat a koronavírusról és az ellene történő védekezés lehetőségeiről.

Ma körülbelül 40 felé koronavírust ismerünk, ezek között 7 olyan van, ami emberre is veszélyes. Ebből 4 pusztán náthaszerű tüneteket okoz, a maradék 3 jelent csak valódi veszélyt ránk nézve. Ezek a 2002-2003-ban fellépő SARS vírus (halálozási rátája 10%), a 2012-ben a Közel-Keleten megjelenő MERS vírus (halálozási rátája 30-40%-os) és ez a jelenlegi SARS-CoV-2 vírus, melynek az eddig rendelkezésre álló adatok alapján 2-3%-ra tehető a halálozási rátája.

SARS-CoV-2 vírus

A koronavírusnak ez a fajtája decemberben ütötte fel a fejét a kínai Vuhanban, majd viszonylag gyorsan terjedni kezdett – előbb az országban, majd szerte a világban. A globális utasforgalom és kereskedelem gyakorlatilag kivédhetetlenné teszi, hogy a fertőzés ne törjön be újabb és újabb országokba. A koronavírus 2020 márciusáig több mint 80.000 embert fertőzött meg (ezen esetek több mint 80%-a enyhe vagy közepes lefolyású volt), és közel 3000 halálos áldozatot követelt (legtöbb esetben idős emberek veszítették életüket a megbetegedés miatt).

Hogyan terjed a koronavírus?  

A vírus emberről emberre cseppfertőzéssel, fertőzött váladékokkal direkt vagy indirekt úton terjed. A kórokozó elsősorban kilégzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel jut a levegőbe. Mivel – egyelőre meg nem határozott ideig – többek között üveg-, fém- és műanyag tárgyakon is életképes marad, különböző tárgyak érintésével is elkapható. A lappangási ideje (ez a fertőzés és a tünetek megjelenése közötti időszakot jelenti) 2-14 nap, mely idő alatt már fertőzhet. Gyakran előfordul, hogy egészséges emberek is hordozzák a kórokozót, de mivel nincsenek tüneteik, nem tudnak erről, és észrevétlenül is terjesztik a betegséget.

Kiket érinthet a betegség?

A vírus bárkit megtámadhat, de a fertőzés leginkább az idősekre, a krónikus betegségekben (szív- és keringési betegségek, tüdőbetegségek) szenvedőkre, illetve a legyengült immunrendszerrel rendelkező egyénekre (például a HÍV fertőzöttek és a szervátültetésen átesettek) veszélyes.

Milyen tünetei vannak?

A koronavírus elsősorban a légutakat, azok nyálkahártyáját támadja meg, de súlyos esetben az egész szervezetre kiterjedhet. A betegségnek nincsenek jellegzetes tünetei, azok nagyban hasonlítanak az influenza vagy más légúti megbetegedés szimptómáihoz, és súlyosságuk egyénenként eltérő lehet: láz, fejfájás, fáradékonyság, gyengeség, levertség, köhögés, légzési nehézség, légszomj.

Hogyan védekezzünk a koronavírus ellen?

Mivel vírusfertőzésről van szó, az antibiotikumok teljesen hatástalanok a koronavírussal szemben, sőt, azok indokolatlan szedése kifejezetten káros lehet. Jelenleg nem tudunk olyan gyógyszerről, mely specifikusan e vírus ellen hatna. A kezelés a tünetek enyhítését, az immunrendszer erősítését és súlyos esetben az életfunkciók stabilizálást foglalja magában.

Megelőzésképp a következőket tartsuk szem előtt:

Járványidőszakban alapvető közös érdek, hogy különösen odafigyeljünk a higiéniára, ami nem csak egészségünk megőrzését, de a vírus terjedésének megakadályozását is szolgálja. Lássuk, melyek a legalapvetőbb higiéniai szabályok.

- Az első és legfontosabb a napi többszöri, alapos és hatékony, melegvizes kézmosás. Legfőképp akkor ügyeljünk erre, ha munkahelyünkről vagy bármilyen közösségi helyről hazaérkezünk, illetve tömegközlekedési eszközt használtunk. Az egyik legrizikósabb bőrfelületünk a kézfej és a tenyér, hiszen a nap során számtalan tárgyat megfogunk, megérintünk (pénzt, kapaszkodót, bevásárlókocsit, kilincset stb.) Kétféleképpen csökkenthetjük a kezünkön jelenlévő kórokozók számát. Az egyik a szappanos kézmosás, amely fizikai úton távolítja el a bőrfelületen lévő mikroorganizmusok nagy részét azáltal, hogy síkossá teszi a bőrt. A másik egy különféle antibakteriális komponensű (alkohol, hidrogén-peroxid, klór, triklozán) kézfertőtlenítő használata, mely nem csak eltávolítja, de el is pusztítja a kórokozókat. A szakértők azt tanácsolják, hogy utóbbi esetben lehetőleg olyan terméket válasszunk, melynek alkoholtartalma legalább 60 százalék.

- Ne együnk mosatlan kézzel.

- Ne nyúljunk – főképp mosatlan kézzel – a szemünkbe, az orrunkba, a szánkba.

- Hajlított ujjizületekkel (kéz ökölben) érintsük a villanykapcsolókat, a lift gombjait stb. Tankolásnál az üzemanyagtöltőt papírzsebkendővel, papírszalvétával, vagy műanyag egyszer használatos kesztyűvel fogjuk meg, vagy bízzuk a benzinkutasra. Az ajtókat ököllel vagy könyökkel nyissuk, ne fogjuk meg a kilincset vagy fogantyút, ha csak egy mód van rá. Különösen fontos ez toilettek, posta- és egyéb hivatalok esetében.

- Használjunk fertőtlenítő kendőt, töröljük le a bevásárló kosarak fülét, a bevásárló kocsik fogantyúját, és ha van, a gyerekülést és annak fogantyúját is.

- Tartsunk egy-egy palack fertőtlenítő oldatot elérhető helyen az otthonunk minden bejáratánál. Hasonlóképpen tartsunk egy másik palackot az autóban, annak érdekében, hogy ha bármilyen eszközt (kormány, sebváltó) megérintünk, és közvetlen utána nem tudunk kezet mosni, akkor ezt

alkalmazzuk.

- Szerezzünk be (pl. gyógyszertárban) megfelelő méretű latex- vagy nitril latex egyszerhasználatos kesztyűket a család minden tagjának, a közösen használt tárgyak megfogásához, vásárláshoz, tankoláshoz és más olyan tevékenységekhez, amelyek során kapcsolatba kerülhet az ember fertőzött tárgyakkal.

Megjegyzendő: a fertőzés a köhögés és tüsszentés nagy cseppjeivel terjed. Ez azt jelenti, hogy maga a levegő nem fertőzheti meg az embert. Olyan felület azonban, ahol az említett cseppek megtapadhatnak körülbelül egy hétig fertőző maradhat.

Minden, ami egy fertőzött emberrel kapcsolatba kerül az gyakorlatilag egy hétig fertőzöttnek tekinthető, és fertőző is.

- Kerüljünk minden lehetséges góchelyet, szűk, zárt, szellőzetlen teret, ahol sok ember tartózkodik egyszerre (pl. bevásárlóközpont, metró, lift).

- Gyakran, kiadósan szellőztetessünk.

- Bár kultúránk szerves részét képezik a fizikai érintkezések (kézfogás, ölelés, puszilkodás), járvány esetén törekedni kell azok teljes mellőzésére. Fontos az is, hogy beszélgetésnél tartsunk minimum 2 méter távolságot a másikkal.

- Ha tüsszentünk vagy köhögünk, használjunk papírzsebkendőt, melyet azután azonnal dobjunk ki. Amennyiben olyan hirtelen jön a köhögési-, tüsszentési inger, hogy nincs idő elővenni a papírzsebkendőt, akkor a könyökhajlatba köhögjünk és ne a kezünkbe, ezzel ugyanis a következő

pillanatban valamit meg fogunk fogni. Viszont ezzel kapcsolatban tudnunk kell, hogy a ruhán a fertőző ágens (a vírus) egy hétig is fertőzőképes maradhat.

- Mellőzzük a ruhazsebkendő alkalmazását. Semmiképp se a kezünkbe tüsszögjünk, köhögjünk, mivel az ily módon kórokozókkal megfertőzött kezünkkel aztán óhatatlanul is megérintünk másokat, arcunkat, szemünket vagy mások által is használt tárgyakat.

- Az arcmaszk nem véd meg a fertőzéstől, annak használatával kizárólag a már beteg ember tudja csökkenti a fertőzés továbbadását, azonban jól véd az ellen, hogy saját magunk hozzányúljunk a fedetlen arcunkhoz vagy szánkhoz. Fontos tudni, hogy naponta körülbelül 90-szer nyúlunk az orrunkhoz és a szájunkhoz, anélkül, hogy ezt tudnánk.

- Kerüljük a betegség tényleges vagy potenciális hordozóit, valamint az olyan tárgyakat, melyek kapcsolatba kerülhettek fertőzött személlyel, illetve annak testnedveivel.

- Ne érintkezzünk idegen állati eredetű testnedvekkel, vizelettel, széklettel.

- Ha tehetjük, maradjunk otthon, keressünk ennek megoldását.

- Az idősekre különösen figyeljünk oda, segítsünk nekik, hogy otthonaikból – ha csak lehet - ne kelljen kimozdulniuk.

- Amennyiben lehetséges, szerezzünk be cink tartalmú szopogató tablettákat. Ezekről a tablettákról bizonyították, hogy hatékonyan blokkolják a koronavírus és más vírusok szaporodását a torokban és a nasopharynxban. Használjuk ezeket a szopogatós tablettákat bármilyen vírusfertőzés vagy megfázás kezdeti tüneteinél. Naponta néhány alkalommal – a legjobb hanyatt fekve, lassan szopogatni, hogy a torokban és a nasopharynxban összegyűljön egy kis folyadék a tablettából.

- Ha nem érezzük jól magunkat, netán a tünetek alapján azt sejtjük, hogy hordozzuk az adott járványt kiváltó kórokozót, kérjünk telefonos segítséget! A háziorvos, az ügyeletes orvos vagy a mentőszolgálat szakembere által feltett kérdések megerősíthetik vagy kizárhatják a fertőzés gyanúját. Mindenképpen jelezze, ha ön vagy önnel kapcsolatban álló járt olyan országban az elmúlt két hétben, ahol új koronavírus-járvány zajlik.

Hivatalos tájékoztatásért keresse fel a koronavírus járványról tájékoztató kormányzati honlapot: https://koronavirus.gov.hu/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!