Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Apokalipszisre figyelmeztetnek a méhészek: sürgősen változtatni kéne (hellovidek.hu)

Írta: Szabó-Kocsis János

Európa-szerte tüntetnek, arra akarják felhívni a figyelmet, hogy méhészek nélkül össze fog dőlni a mezőgazdaság. Azt akarják elérni, hogy az Európai Unió tisztességes piaci feltételeket biztosítson nekik. A szakember szerint az európaiak egy dolgot tudnak tenni: európai mézet kell vásárolniuk.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint méhészek nélkül össze fog dőlni a mezőgazdaság - ezt annak apropóján nyilatkozta az Inforádiónak, hogy Európa-szerte, többek között Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetnek a méhészek januárban. A demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. Az olcsó kínai méz és a környezeti károk, vegyszerek miatt mennek utcára, és azt akarják elérni, hogy az Európai Unió tisztességes piaci feltételeket biztosítson nekik.

Fulmer-Takács Ferenc, az egyesület vezetője azt mondja, a méhészetek körülményei folyamatosan romlanak a felsorolt okok miatt. Azt is hozzátette, hogy a politika, tehát a kormányok nélkül szeretnék megoldni a problémájukat.

Elkövetünk mindent, hogy a jogszabályokat is megváltoztassák, de ezek nélkül is tudunk eredményt elérni. Az emberek figyelmét fel tudjuk hívni arra, hogy itt drámai változások vannak – hangzott el az adásban. A szakember szerint az európaiak egy dolgot tudnak tenni: európai mézet kell vásárolniuk.

Korábban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Bross Péter azt nyilatkozta az M1-nek, hogy méhészek nélkül össze fog dőlni a mezőgazdaság, ezért az Európai Uniónak tisztességes piaci feltételeket kell biztosítania nekik.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület közlése alapján az EU-ba évente 250 ezer tonna méz jön be, a fele Ázsiából. Kína a világ méztermelésének harmadát, 550 ezer tonna mézet termel. Ez a nagy mennyiségű olcsó méz meghatározza a többi méz, így a magyar méz árát is.

Forrás: https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2020/01/24/apokalipszisre-figyelmeztetnek-a-meheszek-surgosen-valtoztatni-kene



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!