Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Így váltható be a rezsiutalvány, ha átutalással fizetsz: mutatjuk, hova kell fordulni (femina.hu)

Írta: Szabó-Kocsis János

Idén a nyugdíjasok háromszor 3 ezer forintos rezsiutalványt kaptak az államtól. Az összesen 9 ezer forintos támogatást március 31-ig lehet felhasználni a villany- vagy a gázszámla rendezésére, azonban az utalvány beváltása sokaknak fejtörést okoz.

Mivel a rezsiutalványt úgy alakították ki, hogy a legegyszerűbben a postán lehet vele fizetni, mindazok, akik átutalással egyenlítik ki a számláikat, valamint azok, akik társasházban élnek, és közös gázmérővel rendelkeznek, nehézségekbe ütköznek, amikor be szeretnék váltani a támogatást. Hogyan lehet beváltani a rezsiutalványt? A rezsiutalvány hátulján apró betűs szöveg rejti a választ, amely elirányítja a jogosultakat az internetre vagy a szolgáltatók ügyfélszolgálatára. Ennek ellenére sokan először a bankfiókokban próbálkoznak - különösen azok, akik csoportos beszedési megbízással fizetik a rezsit. A bankban azonban nem lehet beváltani a rezsiutalványt. Azt csak a postán fogadják el.

Az utalvánnyal fel kell keresni a gáz- vagy villanyszolgáltató legközelebbi fiókját, és ott tudják jóváírni az összeget, az átvételről pedig elismervényt állítanak ki. Ugyanitt érdemes akkor is kopogtatni, ha a szokásos havi számla összege alacsonyabb, vagy nem pontosan azonos az utalványok összegével, azt ugyanis csak egészben - 3 ezer forintonként - lehet beváltani. A szolgáltató azonban ki tud állítani egyedi értékű, 9 ezer forintos csekket, amelyet befizetve a rezsiutalvány összege az ügyfél egyenlegére kerül, és amíg el nem fogy, addig nem kap új csekket. A különböző szolgáltatók elérhetőségéről az interneten vagy a havonta kapott kivonatokon lehet tájékozódni - egyes esetekben, például az egyedi összegű számla igénylésekor, bőven elég, ha telefonon vagy elektronikus levél formájában keresik fel őket az ügyfelek, nem kell feltétlenül személyesen. Azonban a rezsiutalvány csak személyesen juttatható el az ügyfélszolgálatra, ugyanis mivel nem névre szóló, így nem írható jóvá az ügyfél számlájára az ügyfél személyes megjelenése nélkül. Ugyanígy sajnos nem pótolható akkor sem, ha valaki elveszíti. Különleges megoldást igényel, amikor egy társasháznak közös gázórája van. Ilyenkor a rezsiutalványok sajnos nem vehetőek igénybe a gázszolgáltatásra. A szolgáltató azt javasolja, hogy a jogosult ebben az esetben használja fel a támogatást inkább az áramszámla kiegyenlítésére.

A rezsiutalványról bővebb tájékoztató megtalálható a Magyar Államkincstár hivatalos honlapján (http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/gyik/tartalom/7827/).

Forrás: https://femina.hu/otthon/rezsiutalvany-bevaltasa/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!