Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A takarítás elképesztő pozitív hatásai: olyan hatásos a stressz ellen, mint a meditáció (femina.hu)

Írta: Szabó-Kocsis János

Könnyű úgy gondolni a takarításra, mint szükséges rosszra, hiszen első szempillantásra nincsen semmi szórakoztató vagy kellemes benne. Az ember egy hosszú nap után nem vágyik rá, hogy leizzadjon és elfáradjon, mégis kénytelen tenni ellene, hogy a lakását ne egye meg a kosz. Azonban a takarításnak vannak bizonyos vitathatatlan pozitív lelki hatásai is, amelyek egyre többször kerülnek szóba.

Sokak szerint a takarítás az egyik legjobb stresszlevezető módszer. Összeszedtük, mi lehet az oka annak, hogy ez az egyébként nyűgös házimunka könnyen rendbe teheti nemcsak az otthonodat, de a lelkedet is.

A takarítás eltünteti a koszt

Amikor az ember egy kupis lakásban él, az agyát rengeteg impulzus éri egyszerre, és ezért sokkal könnyebben kapja el a szorongás, a depresszió, valamint nehezebbé válik a relaxálás, az igazi pihenés is. Ezért a takarítás, illetve annak végeredménye, a tiszta, rendezett lakás megnyugvást nyújt az agynak.

A tiszta lakásban kevés benyomást kell feldolgoznia az agynak, és ebben az ingerszegény közegben könnyebben pihen meg. A tisztaság ezen kívül a morális döntésekre is kihat. A Minnesotai Egyetem kutatói szerint például szívesebben adakoznak, jobban követik a szabályokat azok, akik tiszta környezetben dolgoznak. Ráadásul az ételválasztásaik is sokkal egészségesebbek ezeknek az embereknek a nap folyamán.

A takarítás testmozgás is

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a takarítás egyszerre testmozgás is. Egy egyórás intenzív rendrakással akár 300 kalóriát is el lehet égetni. Mint minden testmozgás, a takarítás is endorfint, vagyis boldogsághormont termel, amely köztudottan csökkenti a stresszt, tartós hiánya pedig depressziós állapotot idézhet elő. A takarítás persze önmagában nem fedezi a napi mozgásigényt, azonban ez a tény magyarázhatja, miért vannak olyan sokan, akik a feszültségüket takarításban vezetik le.

Takarítás meditáció helyett

Nemcsak a takarítás végeredménye, a tiszta lakás segíthet ellazítani az agyat, hanem maga a cselekvés is. A repetitív, ismétlődő mozdulatok ugyanis segítenek az agyadnak kikapcsolni, hiszen nem kell gondolkodni a következő lépésen - a módszerek, mozdulatok begyakoroltak, és szinte magától mennek. Ilyenkor könnyű elkalandozni, és akár teljesen el is merülni az ember gondolataiban. A takarítás végén pedig sokkal kipihentebb lehetsz, mint előtte. Sokan éppen ezért használják fel a házimunkát a stresszmenedzselésben.

Nem szabad a kocsiban hagyni

Nemcsak a lakást, a kocsit is érdemes mindig tisztán tartani, mert a bent felejtett holmik időnként komoly gondokat okozhatnak, szélsőséges esetben akár ki is gyulladhat tőlük az autó.

Forrás: https://femina.hu/otthon/takaritas-lelki-hatasai/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!