Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Ez lehet a vidék sorsa: szomorú jövő felé haladunk? (hellovidek.hu)

Írta: Szabó-Kocsis János

Elsorvad a vidék, az élővilág kiüresedik, sok őshonos fajunk eltűnik, a tájat kevés, és azonos fajokból álló, egysíkú élőhelyek fogják uralni. A jövőkutatás célja, hogy felkészüljünk a változásra, és megpróbáljuk a káros változásokat fékezni - írja a 24.hu.

Ahogy a portál írja, fontos lenne tudnunk arról, hogy a napjainkban megélt környezeti válságot, akár csak a klímaváltozást, a biodiverzitás csökkenését, élőhelyek eltűnését, inváziós fajok egyre nagyobb térhódítását tekintve merre haladunk, mi vár ránk a jövőben.

A jövőt ugyanis képesek vagyunk formálni, ha tudjuk, de legalábbis megalapozottan sejtjük, mivel kell majd szembesülnünk. A társadalomtudományokban a jövőkutatás idehaza elfogadott diszciplína, a természettudományok terén is nagy lenne rá az igény a „gyakorlati oldal részéről” - emelte ki Dr. Báldi András tudományos tanácsadó, az Ökológiai Kutatóközpont Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport vezetője a Magyar Természettudományi Társulat Csalások, csúsztatások, csalafintaságok a tudományban című konferencián tartott előadásában. A fontos változásokat felismerve indították el a Környezeti jövőkutatás – Magyarország 2050 projektet, amely összefoglalásának publikálása a napokban várható.

A kutatók szerint nem túl fényes jövő vár hazánkra. A vidék fokozatosan leépül, elnéptelenedik. Előre persze nem lehet tudni, hogy a lakosság hány százaléka él majd 30 év múlva sok tíz- vagy százezres városokban, de az elég valószínű, hogy a mai „falusi idill” háztájival, apró kis gazdaságokkal legfeljebb mutatóban marad. A természeti környezet is nagymértékben átalakul - írja a portál.

Eltűnik a biológiai sokféleség, a változatosság, a tájat kevés, és azonos fajokból álló, egysíkú élőhelyek fogják uralni. - emeli ki Dr. Báldi András.

Európa elég forrást biztosít a természetvédelem számára ahhoz, hogy megvédje azt a néhány karizmatikus fajt, amit meg akar védeni; ilyenek a medvék, farkasok, hiúzok, vagy például a nagy ragadozó madarak, egyes ritka virágok, stb. Lesznek majd egyes apró élőhelyszigetek, megőrzött vagy rekonstruált ökoszisztémák, ahol sikerül őket megőrizni és bemutatni: íme, itt vannak - folytatta a kutató, aki úgy véli, elszórva lesznek még a vadgazdaság szempontjából fontos fajok, őz, szarvas, róka, fácán, vaddisznó. De a fajok pusztulását csak akkor veszik észre az emberek, ha erre felhívják valahol a figyelmüket.

https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2019/10/21/ez-lehet-a-videk-sorsa-rettenetes-jovo-fele-haladunk



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!