Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Százezer új beteget regisztráltak HIV-fertőzéssel (femcafe.hu)

Írta: Szabó-Kocsis János

A HIV-fertőzés okozza az AIDS betegséget. Ennek lefolyása közel 9-11 év, ami alatt a szervezet teljesen leépül és a vírus okozta tumorok kialakulása a beteg halálához vezetnek. A vírus leggyakrabban szexuális úton terjed.

Aggasztó adatokat tettek közzé

A betegség azonban néhány ország lakóit kifejezetten veszélyezteti. Tizenhárom orosz régióban a lakosság több mint egy százaléka, 35 régióban pedig több mint fél százaléka HIV-fertőzött a Roszpotrebnadzor által készített felmérés szerint - írja a népszava. Ez azt jelenti, hogy mindössze három év alatt közel másfélszer több területen magasabb már a megbetegedések száma. Míg korábban körülbelül 900 ezer betegről tudtak, ma már ez a szám meghaladta az egymilliót. Tavaly tehát legalább 100 ezer új pácienst regisztráltak.

Veszély

Közülük több mint tízezer ember halt meg a fertőzésben, közvetlen oka ennek a tuberkulózis, a TBC. Tavaly közel 38 millióan vettek részt önkéntes alapon és térítésmentesen AIDS-szűrövizsgálaton. Régebben úgy gondolták, hogy ez a vírus inkább a homoszexuálisokat, a drogfüggőket és a szexuális szolgáltatásban érintetteket veszélyezteti, ám mára ez megváltozott. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a legtöbb fertőzés a látszólag egészséges férfiak és nők közötti szexuális kapcsolat során történik - közölték. Vagyim Pokrovszkij akadémikus, járványügyi szakember szerint az érintettek száma évről-évre emelkedni fog a jövőben. Ennek legfőbb oka igen kiábrándító.

Háttér

Sokan ugyanis nem akarják óvszerre költeni a pénzüket, valamint a drogfüggők nem tartják be az alapvető elővigyázatossági szabályokat. Tömeges, ingyenes teszteket szorgalmaznak, hogy mielőbb kiszűrjék a betegséget. A gyors ütemben növekvő Hív-fertőzöttek száma miatt Oroszország ebben a sorban a negyedik helyen áll, Dél-Afrika, Nigéria és Mozambik után. Magyarország az átlagosnál szerencsésebb helyzetben van, közel háromezer fertőzést regisztrálnak évente, ami közül mintegy tíz-tizenöt végződik halállal.

Forrás: https://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/hiv-fertozes-aids-nemi-betegseg-oroszorszag?page=2



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!