Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Afrikai gyermekek: nehéz sors

Írta: Szabó-Kocsis János

„Bőre fehér, vagy színes, teljesen mindegy! Nem ily sorsot érdemel, aki megszületett!” 1976. június 16-án a dél-afrikai Sowetoban több ezer fekete bőrű iskolás gyerek vonult az utcákra, hogy jogaikért felszólaljanak. Jobb minőségű és a saját nyelvükön szóló oktatást szerettek volna. A biztonsági erők belelőttek a tömegbe, több száz fiú és lány halt meg és több mint ezer sebesült volt. Ezen a napon világszerte a gyermekek jogaira hívják fel a figyelmet, valamint arra, hogy több millió afrikai gyerek sorsa ma is tragikus és, hogy tenni kell ez ellen. A legtöbb afrikai országban a népesség több mint fele 15 év alatti. Még ha mától fogva minden családban csak két gyermek születne is, a teljes népesség akkor is még több mint két évtizedig növekedne.

Az Afrikai gyermekek tegnap és ma (2008) című cikkben a népszaporulat okait firtatják.

„Az afrikai gyermek egyik legfőbb jellemzője, hogy sok van belőle. Az ún. „harmadik világban” általában magas a népszaporulat, és Fekete-Afrika ezen a téren a legtöbbször élen jár.

Miben rejlik ennek a páratlan jelenségnek az oka?

Vessünk egy-egy pillantást közülük kettőre, amelyek az okok láncolatának mintegy a végpontjain helyezkednek el. Az egyik a túlnyomórészt az ősök szellemeinek tiszteletén alapuló, fekete-afrikai animista vallások máig termékeny talajában gyökerezik. Az afrikai ember számára az egyik legnagyobb csapás ugyanis az, ha úgy kell meghalnia, hogy nem marad(nak) utána élő fiúgyermek(ek). Annak (azoknak) kell ugyanis bemutatnia (bemutatniuk) a szellemét illető áldozatokat, hogy a túlvilágon el ne pusztuljon, nyugalma lehessen, és onnan vigyázhassa az élők sorsát. Márpedig ahhoz, hogy ez így legyen, legalább tíz gyermekre van szükség. Mivel körülbelül egyenlő arányban születnek fiúk és lányok, a biológiai és társadalmi szempontból egyaránt jobban veszélyeztetett (feltételezett) öt fiú közül jó, ha egy megéri az apja halálát. A másik ok napjaink Afrikájának egyik legfőbb vívmányában, minden ország többé-kevésbé működőképes egészségügyi hálózatában gyökerezik. Ma is ezen a földrészen a legmagasabb ugyan a gyermekhalandóság, de mégis lényegesen csekélyebb a (mondjuk) száz évvel ezelőttinél. Így a túlbiztosításra berendezkedett afrikai családnak „nyakában marad a fölösleg”. Ezek az okok sem magyaráznak meg mindent, de talán mégis több fényt vetnek a homályos képre.”

Forrás: http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=35104348



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!