Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Hivatalos: jön a nyelvoktatás nagy reformja

Írta: Szabó-Kocsis János

Hiába az ingyenes nyelvvizsga, valószínűleg a kormánynál is tudják, hogy nem a vizsgadíj tartja vissza a diákokat a középfokú bizonyítvány megszerzésétől. Hogy ennek mi az oka, és min kellene változtatni, azt hamarosan felméri az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), hogy aztán egy stratégiát dolgozzanak ki. Egy évük lesz megoldást találni, a 2020-ban végzőknek azonban már ez is késő lesz. A hétfői Magyar Közlönyben megjelent a kormányhatározat, mely felszólítja az EMMI-t, hogy mérje fel a köznevelési idgennyelv-oktatásának feltételeit, majd dolgozzon ki egy intézkedési tervet.

A határozat a tárcának a felmérésre február 28-ig szab határidőt, a 2018 és 2027 között megvalósítani tervezett stratégia kialakítására pedig június 30-ig lesz ideje a minisztériumnak.

Bár a kormány nemrég ingyenessé tette az első nyelvvizsgát, ha a diákok nem képesek megszerezni a bizonyítványt, hiába próbálkozhatnak ingyen. Ráadásul sok diák csak az iskolai nyelvoktatás mellett, különórák segítségével jut el a középfokú nyelvvizsga szintjére, ami összességében többszöröse a vizsgadíjnak. Márpedig 2020-tól - tehát a mostani kilencedikeseknek - már kötelező lesz egy középfokú nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez.

Tavaly ősszel az oktatási államtitkárság már létrehozott egy munkacsoportot, melynek feladata lett volna egy középtávú nyelvoktatási stratégia kidolgozása, azonban csak egy helyzetértékeléssel és egy kutatási javaslattal állt elő. Ebben szerepelt, hogy a stratégia megalkotását meg kell, hogy előzze egy átfogó kutatás, melynek keretében 15 ezer diák tudását mérnék fel.

Legutóbb 2006 és 2009 között készült hasonló kutatás. Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke nemrég a HVG-nek azt mondta, jelezték az államtitkárságnak, hogy amíg nincsenek aktuális adatok a nyelvoktatás mai helyzetéről, addig felesleges nekiállni, átszabni azt.

18 éves korukra a diákok átlagosan 1200 nyelvórát ülnek végig, a legtöbben mégsem jutnak el a középfokú nyelvvizsgáig. Ha erre megoldást is jelent az új stratégia, a 2020-ban felvételiző diákokon az már aligha segít, így várható, hogy legalább az akkori évfolyamban rengetegen rekednek a felsőoktatáson kívül.

Forrás: http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/14/kozoktatas_nyelvoktatas_kormanyhatarozat_7ZFAH4



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!