Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Véradók (donorok) világnapja – egy véradó három ember életén segíthet!

Írta: Szabó-Kocsis János

Világszerte június 14-én emlékezünk meg mindazokról, akik véradásukkal megmentik sok más ember életét. 1868. június 14-én született Karl Landsteiner, az AB0-vércsoportrendszer Nobel-díjas felfedezője. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2005-ben határozott e világnap megtartásáról, ebből az alkalomból világszerte köszöntik a véradókat, akik egyetlen véradással akár három életet mentenek meg. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára olyan időben, amikor a világ lakosságának mintegy 80 százaléka nem lehet biztos abban, hogy szükség esetén jut számára elegendő, fertőzésmentes vér. A véradók világnapjának központi ünnepségét minden évben a világ más-más városában rendezik meg, s választják ki az arra az évre meghirdetett szlogent is.

Mi a véradás?

A véradás az a segítségnyújtás, amikor önkéntesen, saját vérünkből csekély mennyiséget más személy számára felajánlunk úgy, hogy az alkalmas legyen a beteg gyógyítására.

Véradó lehet mindenki, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kg-ot.

Nők évente háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.

Hogyan zajlik a véradás?

A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba - egyszer használatos tű segítségével - 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe.

A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér 3 beteg életén segíthet.

A véradás 30-45 percet vesz igénybe. Adatfelvétellel és kivizsgálással együtt statisztikailag kimutatható, hogy a legtöbb vérre ma már a daganatos betegek kezeléséhez van szükség. Ezt követik a különböző sebészeti beavatkozások. A sport-és közlekedési balesetek miatti sérülések csak a negyedik helyen állnak. A nagy vérigény elsősorban az orvostudomány fejlődésének a következménye: sok korszerű műtét, szervátültetés, a rosszindulatú betegségek (leukémia, daganatok) kezelése csak a korszerű transzfúziós lehetőségek birtokában lehetséges.

A véradás egyben szűrővizsgálat is (kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás).

„Adj vért és ments meg három életet!”

Köszönet mindazoknak, akik vért adnak!

Forrás: http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=35102087



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!