Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Feltalálók napja – ma is büszkék lehetünk honfitársainkra!

Írta: Szabó-Kocsis János

Magyarországon 2009-től, június 13-án tartjuk A feltalálók napját, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas és Kossuth-díjas magyar orvos, biokémikus, feltaláló emlékére. Új magyar találmányok: a napelemes cserép minden tetőtípusra felszerelhető, műemléki környezetbe is beilleszthető, legyen szó gótikus templomtoronyról, kastélytetőről vagy kínai pagodáról. Bármilyen formában, méretben és színben gyártható, nincs szükség a födém átalakítására sem. A napelemes cserép súlya körülbelül egyharmada a hagyományosnak, a cellák viszont akár negyven százalékkal nagyobb hatásfokon is teljesíthetnek, mint a jelenlegi rendszerek. A szórt fénynek akár nyolcvan százalékát is felhasználják.

Thin Is Key - TIK

Láncszemekkel tartják egymást a lefűrészelt fejű kulcsok Farkas Dániel találmányán, a minimálkulcstartón, ötlete pedig onnan jött, hogy a kulcsok tömegének nagy része az ajtónyitás szempontjából ballaszt, arra van csak, hogy meg tudjuk fogni az érdemi részt.

Rapidsil - szigetelőanyag

A nádból készült építőanyag környezetbarát, földrengésbiztos, jó hő- és hangszigetelő, lényegesen könnyebb, ráadásul olcsóbb is, mint az eddigi anyagok. Orosz Zoltán feltaláló elmondta, hogy az általa kifejlesztett építőelemből beton alapzatra egyszerűen és költséghatékonyan lehet építkezni, számítások szerint legalább tíz százalékkal olcsóbban „felhúzható” egy 105 négyzetméter alapterületű ház.

Kenguru

A Kenguru névre keresztelt elektromos miniautót a hazai Rehab Zrt. fejlesztette ki már több mint egy évtizede, és egy kerekes székben élő hölgy által alapított texasi cég, a Community Cars vállalta fel a Kenguru gyártását.

Üvegtextil

Az üvegtextil alkotások edzett, laminált, biztonsági síküvegből készülnek, kültéri és beltéri burkolatok, üvegfalak, tolóajtók, ajtóbetétek, térelválasztó panelek, lépcsők, lépcsőkorlátok, zuhanyfülkék, bútorfelületek, pultok, bárpultok, világítótestek építése és kialakítása során használható.

Szivárványfüst – képalkotó program

A szoftver olyan képeket állít elő, amelyeken minden pixel más-más színű, azaz a számítógép által generált kép pixeljeiben 16,8 millió, eltérő színt helyez el.

Moveo - összehajtható robogó

Célja, hogy egy olyan újfajta, a személyes mobilitást segítő eszközünk legyen, amit könnyen magunknál hordhatunk.

Masat–1

Az első magyar fejlesztésű műhold

E+grid - Intelligens közvilágítási rendszer

Szenzorok érzékelik a forgalom intenzitását és az időjárási körülményeket, az intelligens vezérlőrendszer ehhez igazodva irányítja a közvilágítást.

TerMINI

Mobilhajlék, alapanyagául a tervező által egy korábban kifejlesztett anyag szolgál, amit újrahasznosított nejlonból állítanak elő. A több részből álló fekhelynek kiváló a hőtartóképessége, vízálló, bélelt, így akár betonon használva is kényelmes, belül tágas (akár egy plusz ember vagy egy kutya is elfér benne), összeszerelése cipzárakkal és tépőzárral történik, ki- és becsomagolása egyszerű, könnyű, tartós, hátizsákként is hordható.

Radosza-gyűrű

Három verziója létezik, egy az óvodásoknak, kettő pedig az iskolásoknak készült. Fejleszti a logikus gondolkodást, a térlátást, a memóriát, a kombinációs és koncentrációs képességet, a kézügyességet, valamint a finommotorikát, rámutat a diszlexiás és diszgráfiás problémákra, és kezeli is azokat. A világ számos országának iskoláiban egyre több helyen használják vagy tesztelik a Radosza-gyűrűt.

Modulo – városi autóbusz

Az alacsony padlós Modulót városi használatra tervezték, így viszonylag kevés az ülőhely, ám tágasak a terek és sok az állóhely rajta. A mozgássérültnek szánt, gombnyomással működtethető rámpát az első ajtóhoz rakták.

Yaso

Szójababból, természetes úton csíráztatott szójatermék.
Húshelyettesítő fehérjeforrás liszt- és gluténmentes tészták, sütőipari termékek, koleszterinszegény húskészítmények, vegetáriánus ételek készítésére.

Prezi

Prezentációkészítő rendszer, mely bárki számára elérhető az interneten.

Mottójuk: Középpontban az ötletek és a gondolatok

„A Prezi a Kitchen Budapest, illetve a Magyar Telekom támogatásával jött létre 2008-ban azzal a céllal, hogy kiváltsa a lineáris, slide-alapú prezentációkészítést. A projektet ma már a Sunstone Capital segíti, hogy meg tudjon felelni a nemzetközi elvárásoknak és terjeszkedni tudjon. A tényleges fejlesztést a közel húsz fős Zui Labs végezte, Árvai Péter, Somlai-Fischer Szabolcs és Halácsy Péter alapítók vezetésével.”

Mindnyájukra méltán büszkék lehetünk!

Forrás: http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=35100027

Kép: http://www.alternativenergia.hu/magyar-napelemes-tetocserep-nyaron-indul-a-gyartas/68048



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!