Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Jeles Napok: Húsmentes világnap - a Földért és az egészségünkért!

Írta: Szabó-Kocsis János

Ma van a Húsmentes világnap. Egyáltalán, mi szükség van húsmentes világnapra? Jó kérdés. Miért kellene megváltoztatni milliók étrendjét egyetlen napra? Igazán egyszerű. Egyetlen egy húsmentes világnap jótékony hatása is sokat számít. A világ népessége több mint 9 milliárdra nő 2050-ig az ENSZ szakértői szerint. Ez 30%-kal több ember, mint ma. Ha nem változtatunk étkezési szokásainkon, akkor addigra 200 millió tonnával kell növelnünk a hústermelést. Ez egyszerűen lehetetlen.

Csak heti egy napra

Mondj le a húsról egy napra, nem azt kérjük, hogy minden nap - áll a felhívásban. Szeretnénk, ha világszerte minél többen tudnának arról, hogy a kevesebb hús jobb – egyrészt a kevesebb hús egészségesebb, másrészt a Földnek is jobb, és ráadásul így több embernek jut élelmiszer. Ha kevesebb hús fogyna, lassulna a globális felmelegedés, kevesebb éhező lenne, mert a haszonállatok húsán alapuló étrend 5-8-szor annyi gabonát igényel ugyanannyi kalória létrehozásához, mint a húsmentes táplálkozás.

Túl sok húst eszünk. Már egyetlen egy húsmentes nap hatása is rendkívüli lenne:

Ezen az egy napon annyival csökkenne a szén-dioxid-kibocsátás, mint amennyi kibocsátásával 2438-szor lehetne körbeautózni a Földet.

885 millió kalóriával kevesebb fogyna... és 48 tonna zsiradék, azaz 3,5 Big Ben súlya nem hizlalná tovább az embereket.

2300 hektár, azaz 89 000 teniszpályányi termőterület válna szabaddá, maradhatna pl. erdő vagy sokszínű mező, rét.

13 millió tonnával kevesebb víz fogyna – ennyivel 5000 olimpiai úszómedencét lehet feltölteni.

Mindezt egyetlen egy napon elérhetjük, ha 10 millió ember váltana a húsról növényi alapú fehérjére a húsmentes világnapon!

Húsmentes hétfő Magyarországon

A nemzetközi húsmentes hétfő mozgalomhoz Magyarország 2013-ban csatlakozott a Föld Napja Alapítvány kezdeményezésére (az NCTA támogatásával). Heti egy húsmentes nappal 4 kg üvegházgázzal kerül kevesebb a légkörbe. Személyenként!

A kevesebb hús egészségünknek is jót tesz, mert abból túl sokat eszünk, a magyar lakosság étrendjének 70%-a állati eredetű élelem. Túlsúlyban vezetünk Európában.

Ha sokan összefogunk, és minden héten tartunk legalább heti egy húsmentes napot, azzal sokat tehetünk egészségünkért és a Földért. Csatlakozz a hazai mozgalomhoz is, minden 100. csatlakozó kap egy könyvet - a Hétköznapi kalauz segít háztartásunk zöldre váltásában.

A számláló 2366-ról indul! Az eddig csatlakozóknak köszönhetően már 9,5 tonnával kevesebb üvegházgáz jut hetente hazánkban a légkörbe.

Ha a közel 10 milliós népességű Magyarország minden lakója csatlakozna a heti legalább egy húsmentes naphoz, akkor minden egyes napnak ugyanakkora lenne a környezeti és egészségi jótékony hatása, mint az első húsmentes világnapnak - ha ahhoz 10 millióan csatlakoznak.

Forrás: http://fna.hu/hir/husmentesvilagnapENSZ



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!