Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Jeles Napok: ÓCEÁNOK VILÁGNAPJA

Írta: Szabó-Kocsis János

Ezen a napon emlékezünk meg az óceánok életet adó szerepéről. Bolygónk több mint 70 %-át a világtenger teszi ki. Napjainkban szembe kell néznünk a globális felmelegedéssel, mely erősen veszélyezteti környezetünket. 1840-től állnak rendelkezésre pontos adatok az időjárással kapcsolatban. Azóta 1998 volt a legmelegebb év, de a tíz legforróbb esztendőt is az elmúlt 15 évben mérték. A tudósok egyre riasztóbb jelenségekkel találkoznak az óceánokat illetően is. Ahogy a Föld melegszik, egyre nagyobb veszélybe kerül a tengerek élővilága, hacsak nem tudjuk megfordítani a káros folyamatokat, például a környezetszennyezés visszaszorításával. Talán az 1992 óta megtartott ÓCEÁNOK VILÁGNAPJA is segít abban, hogy tegyünk valamit és megtaláljuk a módját, hogy mindennapi életünk során is óvjuk a világtengert.

Az Atlanti-, az Indiai- és a Csendes-óceán együttes területe 320 millió négyzetkilométer, területüknek több mint a fele 3000 méternél mélyebb.

A kontinensek a következő 5 óceánt választják el egymástól: Csendes-óceán, Atlanti-óceán, Indiai-óceán, Déli-óceán (bizonyos szervezetek, például a Nemzetközi Hidrográfiai Szervezet (IHO) használja) és Északi-Jeges-tenger (gyakoribb nevén a Jeges-tenger). Természetföldrajzi értelemben azonban csak a Csendes-, az Indiai- és az Atlanti-óceán minősül óceánnak. Az óceánok és egyben a földfelszín legmélyebb pontjai az árkokban találhatók. Több száz kilométer hosszúak, és akár 15 000 m-t is megközelíti a szintkülönbség bennük. Jelenleg 26 mélytengeri árok ismert, közülük a legmélyebb a Mariana-árok (mélysége 11 034 méter).

Az oxigén 80%-a az óceánokból származik. A világ óceánjai mikrobákban bővelkednek, egy liter tengervízben kb. egy milliárd mikroorganizmus él. Ezek a tengeri lények az óceánokban a légzés 95 százalékáért felelősek, és ezzel hozzájárulnak az emberi faj túléléséhez szükséges feltételek megteremtéséhez. Ők a fő tisztogatók. Néhány mikroorganizmus a nitrogénkörforgást működteti a légköri nitrogén megkötésével, és hasonlóan csinálják ezt a szén-dioxiddal, kénnel, vassal, mangánnal, és más elemekkel is.

A világóceánokban lenyűgöző erő koncentrálódik: egyes kutatások szerint a tengerekben rejlő energia a Föld energiaszükségletének akár 25 százalékát is fedezheti.

A Földünk több mint 70%-át borító óceánok energetikai kiaknázása egyre inkább foglalkoztatja a mérnököket. Jelenleg két ígéretes megoldás létezik az óceánokból való megújuló energia termelésére. Az egyik a hullámenergia, ahol a hullámzás által létrejövő mozgási energiát alakítják át elektromos árammá. A másik megoldásnál a gépészmérnökök az óceán alsó és felső rétege közötti hőmérsékletkülönbséget felhasználva termelnek elektromos áramot.

Forrás: http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=35091008 

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/az_oceanok_vilagnapja 

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93ce%C3%A1n



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!

Partnereink

Babud és Társa

Babud és Társa

Krausz és Társai

Krausz és Társai

Belvárosi patika

Belvárosi patika

Merkbau Zrt.

Merkbau Zrt.

Ladó-Rec Kft.

Ladó-Rec Kft.

Halas-Cel Kft.

Halas-Cel Kft.

Bács-Gazda Coop Kft.

Bács-Gazda Coop Kft.

Tiszti Klub Étterem

Tiszti Klub Étterem

Sigron Magyarország Kft.

Sigron Magyarország Kft.

Magyar Borfutár Borkereskedés

Magyar Borfutár Borkereskedés

Rézmozsár Étterem és Panzió

Rézmozsár Étterem és Panzió

Halas és Környéke Méhészeti Egyesület

Halas és Környéke Méhészeti Egyesület

 FÁRSZER  Épületgépészeti kis- és nagykereskedés

FÁRSZER Épületgépészeti kis- és nagykereskedés

Szent Péter és Pál Katolikus Főplébánia

Szent Péter és Pál Katolikus Főplébánia

Nyitott Égbolt Vastelep Kft.

Nyitott Égbolt Vastelep Kft.