Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Pünkösdi kisokos

Írta: Szabó-Kocsis János

Sokunknak úgy tűnhet, alaposan ismerjük ezt az ünnepet. Vajon biztosan így van? Mit ünneplünk pünkösdkor? A Szentlélek kiáradását, Jézus Krisztus ígéretének beteljesedését, a tanítványok képessé tételét a szolgálatra, az egyház alapítását. Mi is a Szentlélek? A Szentlélek az Atya és a Fiú – a Szentháromság többi tagja – szeretetének kiáradása. Mikor van pünkösd? A húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott ünnep, gyakorlatilag az ötvenedik napon jön el. Mit jelent ez a furcsa szó? A görög név (πεντηκοστή, pentékoszté) jelentése ötven (ugye a húsvét utáni ötvenedik nap), a magyar pünkösd szó ebből származik.

Hol szerepel ez a Bibliában?

„Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd valamilyen lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre. Mindnyájan megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogyan a Lélek adta nekik, hogy szóljanak" (Az Apostolok cselekedetei 2. 1-5)

Milyen ünnep eredetileg ez az időszak a zsidó hagyományban?

Eredete az ószövetségi zsidó ünnep, héberül Sávuót, a tóra átadásának, a törvényadásnak emléknapja és az aratás, az új kenyér ünnepe.

Milyen ószövetségi előképe van az ünnepnek?

Az ószövetségi próféták megjövendölték az eseményt. Többek között Ezékiel próféta: „Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek: eltávolítom testetekből a kőszívet, és hússzívet adok nektek. Az én lelkemet adom belétek" (Ezékiel könyve 36. 26-27). De Keresztelő János is: „Én vízzel keresztellek titeket, hogy megtérjetek, de aki utánam jön, erősebb nálam, arra sem vagyok méltó, hogy a saruját vigyem. Ő majd Szentlélekkel és tűzzel keresztel titeket" (Máté evangéliuma 3,11)

Milyen szimbólumok kapcsolhatóak ide?

Jézus Keresztelő Jánosnál keresztelkedett meg, amikor galamb formájában a Szentlélek leszállt rá. A katolikus ikonográfiában ezért a Szentlélek jeleként használják a fehér galambot. A képzőművészetben még lángnyelvekkel is szokták jelölni a Szentlélek kiáradását.

Mit jelentenek a karizmák?

Mi a lelki ajándék, vagy más néven kegyelmi ajándék? Olyan képességek, amelyeket a Szentlélek ad, amelyek ingyen való, nem megszerzett, nem elért képességek, ezért a kegyelmi ajándék, vagy görögül a karizma elnevezés. Egyazon Szentlélek osztogat kinek-kinek különböző ajándékokat, hangsúlyozza Pál.

Mióta ünneplik?

Bár az ókori keresztény írók (például Órigenész) pünkösdöt ünnepként csak a második században említik, ünneplése egyidős az egyházzal, tehát az apostolok idejéből való.

Milyen népszokások ismertek?

Ehhez az ünnephez igen sok népi rituálé kapcsolódik. Többek között a májusfa, melyet hagyományosan május elsejére virradó éjszaka állítottak, és a fákat sokfelé pünkösdkor bontották le. A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának a szimbóluma volt, de legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is. Ugyanígy ismert a pünkösdi királyság jelensége. A középkor óta ismert szokás szerint ügyességi versenyen (tuskócipelés, karikába dobás) kiválasztották a megfelelő legényt. Az ügyeletes pünkösdi király – akár egy évig is – minden lakodalomba, mulatságra hivatalos volt, és a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a közösség fizette ki.

És a pünkösdi rózsa?

A pünkösdirózsa valójában a kerti bazsarózsa egyik termesztett fajtája.

Forrás: http://reformatus.huBárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!

Partnereink

Babud és Társa

Babud és Társa

Krausz és Társai

Krausz és Társai

Belvárosi patika

Belvárosi patika

Merkbau Zrt.

Merkbau Zrt.

Ladó-Rec Kft.

Ladó-Rec Kft.

Halas-Cel Kft.

Halas-Cel Kft.

Bács-Gazda Coop Kft.

Bács-Gazda Coop Kft.

Tiszti Klub Étterem

Tiszti Klub Étterem

Sigron Magyarország Kft.

Sigron Magyarország Kft.

Magyar Borfutár Borkereskedés

Magyar Borfutár Borkereskedés

Rézmozsár Étterem és Panzió

Rézmozsár Étterem és Panzió

Halas és Környéke Méhészeti Egyesület

Halas és Környéke Méhészeti Egyesület

 FÁRSZER  Épületgépészeti kis- és nagykereskedés

FÁRSZER Épületgépészeti kis- és nagykereskedés

Szent Péter és Pál Katolikus Főplébánia

Szent Péter és Pál Katolikus Főplébánia

Nyitott Égbolt Vastelep Kft.

Nyitott Égbolt Vastelep Kft.