Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A forrásvizek napja van

Írta: Szabó-Kocsis János

Magyar javaslatra (Gyermekekkel a Természetért Egyesület), 2013-ban indult útjára a Források napja, melyet május 19-én ünneplünk. Az ENSZ-től kérték az ünnep bejegyzését, és az UNEP (ENSZ környezetvédelmi szervezet) a kezdeményezésről 86 országot tájékoztatott, s felhívást intéztek a csatlakozásra. Az ünnep célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a források fontosságára, természeti kincseink megőrzésére, életünkben betöltött szerepére, a környezettudatos életvitelre, valamint arra is, hogy aktívan vegyenek részt forrásaink megóvásában, tisztántartásában, különösen ezen a napon.

Mi a forrás?

A források a felszín alatt található vizek (talajvizek, rétegvizek és karsztvizek) rendszerint természetes felszínre törése, mely lehet állandó vagy időszakos jellegű.

A források jellemzően a folyóvizeket (ereket, patakokat, folyókat, folyamokat) táplálják, de vannak tavak mélyén felbukkanó források is. A látszólag alig csörgedező források a Föld édesvízhálózatát táplálják, amelyben hatalmas mennyiség: 1230 km3-nyi víztömeg mozog. A nagy földi vízkörforgásnak is fontos láncszeme a forrás, hiszen a légkörből hulló és a talajba, kőzetekbe beszivárgó csapadék jelentős része a források kapuin át kerül újra a napvilágra.

A természetes források élőhelyi jelentősége igen fontos

Mivel a források vizének minősége (ásványianyag- és gáztartalma, kémhatása, oxigéntartalma, tisztasága, hőmérséklete, fényviszonyai, áramlási sebessége, vízhozamának nagysága és annak változása) erősen eltérhet – akár néhány méteren belül is –, így egy forrás más-más környezeti feltételeket kínál az élethez. Ugyanakkor az idők folyamán egy-egy forrásnál ezen adatok csak kis mértékben, vagy alig változnak. (Talán csak a vízhozam lehet bizonyos forrástípusoknál erősen változó.) Tehát mivel más és más a vizes környezet, ezért a források élővilága is jelenősen különbözhet egymástól. Ekképp sokszor előfordul, hogy egy-egy forrás vagy forráscsoport élővilága egyedi, csak ott található bennszülött (endemikus) lényeket rejt. Ezek lehetnek egysejtűek, egyszerűbb növények, de férgek, csigák, rákok, sőt akár gerincesek is.

A hazai források jelentős része védett területen található, hiszen hegyvidéki és dombsági erdeink – ahol a források zöme fakad – sok esetben országosan védett és/vagy Natura 2000-es területen találhatók.

A felszíni forrásokhoz néhol szabadon hozzáférhetünk (turisztikai), néhol elvezetik csőrendszerben, távoli felhasználásra (ásványvíz, termálforrás, gyógyfürdők).

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény (23. § 2. és 3. b.) szerint minden olyan forrás, mely vízhozama tartósan meghaladja az 5 liter/percet - akkor is, ha időszakosan elapad -, külön védetté nyilvánítási eljárás nélkül is védettséget élvez.

A források csoportosítása

A forrásokat csoportosítják geológiai – hidrológiai, biológiai, tájhasználati, hőmérsékleti adottságuk, állandóságuk, kémiai összetételük alapján.

Turisztikai szempontból kiemelhetjük azokat a forrásokat, amelyeknek csodatévő, mitikus jelentőséget tulajdonítanak, vagy azokat a forrásokat, amelyeket az erdőt járó emberek látogatnak, a turistautak mentén.

Védjük a forrásokat!

Ne feledjük, ha a forrást védjük, a belőle táplálkozó kis eret, csermelyt, patakot, folyót is óvjuk lakóival, vízhasználóival együtt! S ez utóbbiak között mi, emberek is ott vagyunk.

Forrás: http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=36334845http://forrasvizorzok.eu/forrasvizBárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!

Partnereink

Babud és Társa

Babud és Társa

Krausz és Társai

Krausz és Társai

Belvárosi patika

Belvárosi patika

Merkbau Zrt.

Merkbau Zrt.

Bács-Gazda Coop Kft.

Bács-Gazda Coop Kft.

Sigron Magyarország Kft.

Sigron Magyarország Kft.

Szent Péter és Pál Katolikus Főplébánia

Szent Péter és Pál Katolikus Főplébánia

Halas és Környéke Méhészeti Egyesület

Halas és Környéke Méhészeti Egyesület

 FÁRSZER  Épületgépészeti kis- és nagykereskedés

FÁRSZER Épületgépészeti kis- és nagykereskedés

Magyar Borfutár Borkereskedés

Magyar Borfutár Borkereskedés

Halas-Cel Kft.

Halas-Cel Kft.

Rézmozsár Étterem és Panzió

Rézmozsár Étterem és Panzió