Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Több boldogság, egészség – irány a természet

Írta: Szabó-Kocsis János

Egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a természet egészségesebb és boldogabb emberekké tesz bennünket. Fontosak ezek a kutatások, hogy többet tudjunk meg arról, milyen fontos szerepe van életünkben a természetnek, hogyan óvhatjuk meg, és hogy megértsük, kölcsönösen segítünk egymáson – a környezet védelmével saját jövőnket és boldogságunkat is fenntarthatjuk. Mielőtt részletesebben kifejtenénk e témát, rögtön nézzük is meg, hogy milyen szabadban eltölthető programok lesznek még május hónapban kiskunhalasi szervezésben.

Városi gyereknap - Konok Kunok Motoros Jótékonysági családi és gyereknap, Sóstó fürdő, május 27. 10:00 - 2017. május 28. 18:00-ig.

Sóstói csalogány Koncert - Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület, május 20.: Sóstó Beach Szabadidő Park, kezdés 19 órakor. Látnivalók: mocsári kosbor virágzás, madarászás, bogarászás, fülemüle ének hallgatás, éjszakai lepke csapdázás, tóparti szalonnasütés.

A Halasi Bringabarát Klub folyamatosan szervez élvezetes kerékpártúrákat az ország különböző pontjaira. Túráikhoz csatlakozni lehet a kezdő szinttől akár meddig, de a céljuk mindig eljutni újabb barátokig. A hosszabb túrákat nem végig kerékpáron teszik meg, hanem különböző közlekedési eszközökkel közelítik meg céljaikat, utána pattannak nyeregbe.

Május hónapban még a következő programjaik lesznek: május 20.: Szarvas; május 21.: Tavaszi Krausz gyalogtúra (bővebb információ: Krausz Zoltán 06-20/927-1965); május 27.: Triplex túra; május 31.: Kihívás napi egész napos túra 0-24 - több település.

Honlapjukon (http://www.halasibringabaratok.hu/) további információk találhatóak a túrákkal és elérhetőségeikkel kapcsolatban.

Most pedig nézzük a bevezetőben említett tanulmányt. Az Egyesült Királyságban egy harmincnapos kihívás jellegű kutatást végeztek, és azt kérték a benne résztvevőktől, hogy mindennap menjenek ki a természetbe. A kihívást teljesítőknek az is feladatuk volt, hogy a természettel való kapcsolatukat és érzéseiket jegyezzék fel a kutatás előtt és után, írják le, hogy mit csináltak a harminc nap alatt a szabadban, és hogy két hónappal később milyen érzéseik voltak erről az egy hónapról.

A kísérlet eredményei

Minden részvevő sejtette, hogy a természet jó hatással lesz rájuk, de az eredmények túlszárnyaltak minden elképzelést. A tanulmány kimutatta, hogy tudományosan jelentős növekedés volt tapasztalható az emberek egészségében, boldogságában, a természetben olyan tevékenységekkel töltött órák után, mint például madáretetés, virágültetés, túrázás. Nem csak a kihívás után közvetlenül volt magas ez a szint, hanem jóval a befejezése után is.

A kísérletben résztvevő közel 18.500 ember az aktívan a természetben töltött napok után kiválónak értékelte egészségét, 30%-kal nőtt ez a pozitív érzésük a felmérés előtti állapotukhoz képest. Ez határozottan azt bizonyítja, hogy szükségünk van a természetre, az egészségünkre és a jólétünkre gyakorolt jótékony hatása miatt.

A gyerekekre gyakorolt hatás

Azoknak a gyerekeknek, akiknek megmutatták a természet csodáit, része lett világuknak az élővilág, jelentősen növekedett az önbecsülésük. Azt is megjegyezték, hogy a szabadidejüket kinn töltve a kreativitásukat kibontakoztathatták, bátrabbak lehettek, sportolhattak, játszhattak és felfedezhették a világot. A természettel való kapcsolat számos esetben jelentősen javítja az ADHD-s (figyelemhiányos hiperaktivitási zavar) gyermekek tüneteit – nyugtató hatással van rájuk, és segít nekik koncentrálni.

Segítség a betegeknek

A betegségekben szenvedők vagy mentális zavarokkal küzdő, depressziós, szorongó betegek kapcsolata a természettel nagy segítséget jelent tüneteik kezelésében, vagy akár a hagyományos gyógyszeres kezelés mellett felgyógyulásukhoz is vezethet.

Tudjuk, hogy a természet nem egy csodaszer a betegségekre, de a természetben töltött idő boldogabb és egészségesebb emberré tesz minket azáltal, hogy csodáljuk, megtapasztaljuk szépségeit, jótékony hatásait.

Egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai

Az már bizonyított, hogy a természetben eltöltött idő képes csökkenteni a magas vérnyomást, légúti, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén segíti a gyógyulást, növeli a vitalitásunkat, javítja a hangulatunkat, jó hatással van a mentális jóllétünkre, csökkenti a szorongást, növeli koncentrációs készségünket és csökkenti mentális fáradtságunkat.

A természet és a boldogság

Emellett növeli életünkkel való elégedettségünket, életerőnket, boldogságunkat és a koncentrációs készségünket is. Ami még érdekes, hogy a legutóbbi vizsgálatok alapján kijelenthetjük, hogy akik szoros kapcsolatban állnak a természettel, nemcsak elégedettebbek, pozitívabbak, de szinte ugyanolyan boldogak, mint azok, akik nagyon jó anyagi körülmények között élnek.

Szükségünk van a természettel való kapcsolatra egészséges életmódunk normalizálásához, legyen mindennapjaink része, hogy a szabadban töltünk egy kis időt! Fontos, hogy a jövőben egyre több ember vegye észre az élővilág és a környezetünk rá gyakorolt pozitív hatásait. Ha az emberek többet foglalkoznának a környezetükkel, az nemcsak a természetre, hanem rájuk nézve is sok előnnyel járna.

A természet szépségeivel való kapcsolat érzelmeket, értelmet, együttérzést és elkötelezettséget hoz ki az emberekből. Az aktív tevékenységek pedig, az élővilág csodálata és védelme sokkal szorosabb kapcsolatot jelent a természettel, mint csak egy rövid séta a szabadban.

Jó a természetnek, jó neked

Ez egy kölcsönös kapcsolat – ugyanolyan fontos egészségünkhöz, boldogságunkhoz a természet, mint amennyire a természet számára fontos, hogy megóvjuk, vigyázzunk rá.

Környezetünk védelme saját magunk megmentése és boldogságunk, egészségünk kulcsa.

A kutatás eredményei nem csak azt mutatják, hogy a természet egy szép és egyedülálló dolog, hanem hogy alapvetően fontos szerepe van életünkben, pozitív hatása van egészségünkre és jólétünkre.

Mindenki segítsen megőrizni és megóvni környezetünket, mert ez a közös érdekünk, a jövőnk záloga, a boldogsághoz vezető utunk!

Forrás: www.halasmedia.huhttp://www.halasibringabaratok.hu

http://boldogsagora.hu/a-termeszet-szerepe-boldogsagunk-es-egeszsegunk-megorzeseben/?gclid=CN2Sk7Kt9tMCFUg6GwodBs0BHgBárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!

Partnereink

Babud és Társa

Babud és Társa

Krausz és Társai

Krausz és Társai

Belvárosi patika

Belvárosi patika

Merkbau Zrt.

Merkbau Zrt.

Bács-Gazda Coop Kft.

Bács-Gazda Coop Kft.

Sigron Magyarország Kft.

Sigron Magyarország Kft.

Szent Péter és Pál Katolikus Főplébánia

Szent Péter és Pál Katolikus Főplébánia

Halas és Környéke Méhészeti Egyesület

Halas és Környéke Méhészeti Egyesület

 FÁRSZER  Épületgépészeti kis- és nagykereskedés

FÁRSZER Épületgépészeti kis- és nagykereskedés

Magyar Borfutár Borkereskedés

Magyar Borfutár Borkereskedés

Halas-Cel Kft.

Halas-Cel Kft.

Rézmozsár Étterem és Panzió

Rézmozsár Étterem és Panzió