Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Ballag már a vén diák…

Írta: Szabó-Kocsis János

A ballagás sokunkban kettős érzéseket idézhet fel, hiszen ha nem szerettünk tanulni vagy rossz élmények fűződnek iskoláinkhoz - némi keserűség töltheti el szívünket. Szerencsére többségben vagyunk azok, akik kedves emlékeket, barátságokat köszönhetünk iskoláinknak. A ballagás szimbolikus jelentéssel is bír: a végzősök nemcsak az iskolájuktól, hanem addigi életüktől is búcsút vesznek, hiszen egy korszak lezárásaként tekinthetünk rá, mely után új élet vár rájuk. A ballagás egyben a gyermekkor végét és a felnőtté válás kezdetét is jelképezi. A ballagási ünnepségre az érettségi előtt álló diákok esetében májusban, az általános iskolát elvégzőknél pedig júniusban kerül sor. A kifejezés a latin valentas (búcsúzó) szóból származik.

Magyarországon a szokás Selmecbányáról indult el az 1870-es években, amikor a helyi erdészeti és bányászati akadémia hallgatói az iskolától való búcsúzásuk gyanánt a Ballag már a vén diák… kezdetű dalt énekelték el. Hamarosan az egész országra átterjedt e hagyomány, a 20. századra pedig már teljesen megszokottá vált. Az 1920-as évektől már az Elmegyek, elmegyek… kezdetű magyar népdalt énekelték, illetve a végzősök tanáraiknak szerenádot adtak a ballagást megelőző éjszakán.

Ballagáskor a diákok az iskola folyosóin vonulnak végig, a zászlóvivőt követve. Vállukon tarisznya lóg, melybe pogácsa, só, föld, aprópénz, valamint az intézmény fényképe kerül, rendszerint az alsóbb éves diákok jóvoltából. A szülők, hozzátartozók virággal vagy egyéb ajándékokkal köszöntik ballagó gyermeküket, családtagjukat. Az iskolai ünnepség során néhány tanuló felidézi az elmúlt évek emlékezetes pillanatait, a tanárok pedig jó tanácsokkal látják el a búcsúzó diákokat. Az eseményt követően a szülők általában családi összejöveteleket rendeznek, mely legtöbbször egy ünnepi ebéd vagy vacsora szokott lenni.

A végzős diákoknak végezetül Scott Jurek amerikai ultramaraton futó szavait ajánlom figyelmükbe: „Mindenki képes elérni célokat. Ne hagyjátok, hogy elbátortalanítsanak, amikor szeretnétek valóra váltani egy álmot. Végül, használjátok ki, hogy fiatalok vagytok! Akkor is ragaszkodjatok álmaitokhoz és céljaitokhoz, ha a megvalósításuk lehetetlennek látszik!”

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ballag%C3%A1s



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!