Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2022. 06. 28. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Szurominé Balogh Mónika bölcsődei szakértő, a Bölcsődékért díj kitüntetettje

3:00 – Irodalom az éterben (ismétlés)

4:30 – Serkenj fel! - Bödecs Pál - Református

5:00 – Hajnali virrasztó irodalom: Szabó Magda - Katalin utca

6:00 – Helyi Hírek

6:10 – Vedd és olvasd: Kovács Krisztián: Hiányzó történetek (Európa Könyvkiadó 2022.) Kovács Krisztián első regénye a múlt és a múlt által befolyásolt jelen megértésére tett szenvedélyes generációs kísérlet. Az előző század a jelen rémálmaként vissza-visszatér, és ha már nem menekülhetünk előle, jobb, ha szembenézünk vele, akármennyire félelmetesnek is tűnik, amit látunk. A Hiányzó történetek a tovább élés fordulatos regénye, a második világháborútól napjainkig, Caracastól Budapesten át Tokióig érő letehetetlen történet, vérbeli mai próza. (Libri.hu) A könyvről színvonalas kritika olvasható az egyik internetes portálon (https://konyvesmagazin.hu/kritika/hianyzo_tortenetek_recenzio.html) (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje 

7:00 – Helyi Hírek

7:10 – Reggeli Ébresztő magazin

8:00 – MTI Országos hírek

9:00 – MTI Országos hírek

10:00 – Helyi Hírek

11:00 – MTI Országos hírek

11:10 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

12:00 – Helyi Hírek

12:10 – Sztárportré: Beszélgetések ismert emberekkel, és mély témák hétről hétre. Téma: Miben más egy állat-barát, mint egy ember-barát? Vendégeink: Brunner Márta, Somorjai Ilona (Miss Bee), Ács Bálint

13:00 – MTI Országos hírek

13:10 – Játssz velünk! #18 "Jó érzés korán érkezni egy klubba, mielőtt elkezdődne a felhajtás. (...) Ha időben érkezel, érzed, hogy még minden... egyensúlyban van. Ez az egyensúly később felbomlik, ez a klubesték rendje.” (Havasréti József, író, kritikus) Mindenhol dübörög a hype-vonat. De érdemes-e felszállni rá? Mi az a közösségi finanszírozás? Kickstarter ABC. Amik lemaradtak a hype vonatról, pedig ott lett volna a helyük: Reworld, Flamme Rouge, Yamatai, Paris: New Eden, Bali, Verona Twist

14:00 – Helyi Hírek

14:10 – Önindító: Én vagyok az első elnöknő a halasi zsidó hitközség élén! - beszélgetés Ritter Nándorné, Babival az Önindító magazinban. Hogyan fogadta a felkérést? Mit örökölt legendás elődeitől és mi lesz/lehet a folytatás? Kiderül a magazinból! Meg kell hallgatni! (ismétlés)

15:00 – MTI Országos hírek

15:10 – Hazafelé magazin és Igéző

16:00 – Helyi Hírek

17:00 – MTI Országos hírek

17:10 – Tudomány mai állása: Óriási felfedezést tettek tudósok az űrkutatás és az emberiség jövője szempontjából, a Holdon történő növénytermesztés lehetőségével. Még idén a levegőbe emelkedik az a különleges motor, mely a mérnökök számításai alapján képes lesz elérni a 800 km/h-s sebességet is. Mérföldkőhöz érkeztek a tudósok: öt év alatt kifejlesztettek egy olyan készüléket, ami röntgensugárral gyárt elektronokat. Szuperszámítógépeket meghazudtolva végezte el feladatát a kvantumprocesszor. Zéró kibocsátású, hidrogénüzemű gázturbinát építettek szakemberek. Hat év leforgása alatt már mérhetően megváltoztatja egy földi nap hosszát, az oszcilláló Föld magja. Építőipari szimulációs alkalmazást fejlesztettek ki magyar kutatók. Újjáépült az amerikai szélcsatorna, melyben 370 km/h-val süvít a szél. A műanyagot is képes megemészteni egy lárva, az emésztőrendszerében élő baktériumnak köszönhetően. Felhőkarcolófarm épül az Egyesült Királyságban. Az új DNS-teszt elárulja, melyik gén melyik szülőtől származik. Testünk rák elleni védekezésének mechanizmusát fejtették meg magyar kutatók.

18:00 – Helyi Hírek

18:10 – Irodalom az éterben: Gunhild Sehlin - Mária kis szamara

19:00 – MTI Országos hírek

19:10  - Szép Álmokat: Bálint Ágnes: Frakk a macskák réme

19:25 - Irodalom az Éterben: Babits Mihály: A gólyakalifa

20:00 – Helyi Hírek

20:10- Irodalom az éterben: Mihail Bulgakov - A mester és Margarita

21:00 – Helyi Hírek

21:10 – Serkenj fel - Bödecs Pál - Református és Lélekműhely: Pál Feri atya előadását hallhatják

22:00 – Helyi Hírek

22:10 – Éjjeli virrasztó irodalom: David Morrell: A rózsa szövetsége