Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2022. 06. 14. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Simon András 1. rész

3:00 – Irodalom az éterben (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Gárdonyi Géza - Ida Regénye

5:30 – Serkenj fel – Bödecs Pál - Református

6:00 – Helyi Hírek

6:10 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója - Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka (Európa könyvkiadó 2018.) Életének 55. évében, két és fél éve tartó betegség után elhunyt Carlos Ruiz Zafón, napjaink nemzetközi irodalmának egyik legelismertebb szerzője. Cervantes után világszerte a második legolvasottabb spanyol író, műveit több mint ötven nyelvre fordították le. Legismertebb könyve A szél árnyéka. Megjelenésekor a The Sunday Times ezt írta: „Az a ritka regény, amelynek egyszerre briliáns a története, és nagyszerűen van megírva”; a Le Figaro így emlegette: „Az év legjobb könyve. Művelt, de mindenki számára elérhető”; a The New York Times még tovább ment: „García Márquez, Umberto Eco és Jorge Luis Borges találkozása egy újszerű és elsöprő varázslatban”. 2014-ben a Penguin Classics kiválasztotta a világirodalom történetének huszonhat klasszikusát (az angol ábécé mindegyik betűjéhez egyet-egyet), és a Z-t A szél árnyékának ítélte. Carlos Ruiz Zafón így Charles Dickens, Jane Austen, Marcel Proust és James Joyce társaságába került – emeli ki a szerző magyarországi kiadója, az Európa Kiadó a közleményében. (HVG 2020. június 19.) (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje 

7:00 – Helyi Hírek

7:10 – Reggeli Ébresztő magazin

8:00 – MTI Országos hírek

9:00 – MTI Országos hírek

10:00 – Helyi Hírek

11:00 – MTI Országos hírek

11:10 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

12:00 – Helyi Hírek

12:10 – Sztárportré: Beszélgetések ismert emberekkel, és mély témák hétről hétre.

13:00 – MTI Országos hírek

13:10 – Játssz velünk!#16 (Sobek:2 Players, Cryptid: Urban Legends, Rossio, Troyes Dice, Space Park, Village Green) - Péli Csaba ajánlója. "Az idő gyöngíti az élesen látást, de javítja a tisztánlátást.”(George Petz - magyar származású író-költő) Milyen hosszú az elfogadható tanulási idő? Jó-e, ha “kitanulunk” egy játékot? Mit tegyünk, ha mi már profik vagyunk, és nem szeretnénk elrontani a tapasztalatlanabbak játékát? Friss, külföldi címek a klub gyűjteményében: Sobek:2 Players, Cryptid: Urban Legends, Rossio, Troyes Dice, Space Park, Village Green

14:00 – Helyi Hírek

14:10 – Önindító: Megszerettem a vax illatát! - beszélgetés Szabadi Attila kézilabdással, a halasi építőcenter vezetőjével az Önindító magazinban. Egyensúly - talán ez az egész beszélgetés eszenciája - legalábbis az én olvasatomban. Hogy Önöknek mi a párbeszéd mondanivalója, azt csak úgy tudják megfogalmazni, ha meghallgatják! Rajta! (ismétlés)

15:00 – MTI Országos hírek

15:10 – Hazafelé magazin és Igéző

16:00 – Helyi Hírek

17:00 – MTI Országos hírek

17:10 – Tudomány mai állása: Fél milliméter széles a világ legkisebb távirányítású robotja. Társrobotokat osztanak ingyen a magányosan élő időseknek. Az élet nyomai után kutat és közben képeket küld a Mars-járó a vörös bolygóról. Mérete ellenére, nem veszélyes az óriás-tőrösdarázs. Közel járnak a kvantuminternet megalkotásához a tudósok. Gépi tanulás jelezheti előre a földrengéseket. Egy építési területen fedeztek fel ősi maja várost Mexikóban. Mágnesekkel nyernék ki a lítiumot a szennyvízből. Legyőzi az elé gördülő akadályokat a tudósok által létrehozott robot. Termesztett hús előállítására szolgáló bioreaktorok megépítésével pótolnák a húst. Számos biológiai folyamatot szabályoz a cirkadián ritmus, amit a saját belső biológiai óránk vezérel. Először végeztek hazánkban robotsebészeti eszköz segítségével epehólyag-eltávolítást.

18:00 – Helyi Hírek

18:10 – Irodalom az éterben: Janikovszky Éva - A Lemez Két Oldala

19:00 – MTI Országos hírek

19:10  - Szép Álmokat: A tűzszerszám

19:25 - Irodalom az Éterben: Victor Hugo- A párizsi Notre-Dame

20:00 – Helyi Hírek

20:10- Irodalom az éterben: Mihail Bulgakov - A mester és Margarita

21:00 – Helyi Hírek

21:10 – Serkenj fel - Bödecs Pál - Református és Lélekműhely: Pál Feri atya előadását hallhatják

22:00 – Helyi Hírek

22:10 – Éjjeli virrasztó irodalom: Lev Tolsztoj - Háború és béke