Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2021. 10. 16. Szombat

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Vargha Mihály erdélyi szobrászművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja 2. rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 - Hajnali virrasztó irodalom: Jókai Mór - A gazdag szegények

5:30 – Serkenj fel! : Katolikus igehirdetést hallhatnak

6:00 – Helyi hírek

6:54 – A Nap Igéje

7:00 – Helyi hírek

8:00 – MTI Országos hírek

8:10 – Babusgató: A lovaglás hatásai - Szikora Józsefné Gittával beszélgettünk. A lovaglás pozitív hatásait sok szakember és szakirodalom alátámasztja. Ló és ember kapcsolata évszázadokra visszavezethető. A lovaglás jó időtöltés felnőtteknek és gyerekeknek, egészségesnek és betegnek egyaránt. Fizikai, pszichológiai, szociális és pedagógiai hatásai vitathatatlanok. Erről beszélgetünk Szikora Józsefné Gittával, a Hirling József Lovaspark és Lovasbandérium lovasoktatójával, lovasedzőjével. Tartsanak velünk! (ismétlés)

9:00 – MTI Országos hírek

9:10 – Ziccer: Díjugratásban is magyar bajnok lettem! - beszélgetés Miskei Lénával és edzőivel, Husz Alexandrával és Kiss Zoltánnal a Ziccer című sportmagazinban. A Zsanai Lovas Sport Klub a 29 egyesület 180 lovasát felvonultató Póni Klub Országos Bajnokságán, Balatonvilágoson a nagyon előkelő második helyezést szerezte meg. Egyéniben Léna mellett Vancsura Ilona is bajnok lett, Szombat Lili ezüst, míg Bodor Kinga és Szombat Réka bronzérmet érdemelt. A páratlan siker háttéréről beszélnek a főszereplők a Halas Rádió tematikus magazinjában. Nyeregbe fel! (ismétlés)

10:00 – Helyi hírek

10:10- Érdekes emberek: Akit sokan szeretnek. A halasiak közül sokaknak dobban meg a szíve, ha meghallják a nevét. Hosszú évekig volt a református gyülekezet lelkésze, orgonistája, fiatalok és idősek lelki vezetője. A Kiskunhalasi Református Gyülekezet megújult orgonájának átadásán beszélgettünk Szabó Gábor esperes úrral, aki lelkipásztorként és egyházzenészként is maradandót alkotott az egyház életében. Sajátosan humoros stílusban elevenít fel olyan történeteket, melyek vidámságuk mellet is tanulsággal bírnak. (ismétlés)

11:00 – MTI Országos hírek

11:10 – 153-Lélekmód: Ujfaludi Lillát a KRK Központi Iskola Gy. Szabó Béla Tagiskolájának intézményvezetőjét halljuk. A szanki általános iskola vezetője örömmel számol be az idei iskolaév indulásáról, az örvendetes változásokról, fejlesztésekről. Létszámaik hála Istennek megvannak, mind a kisdiákok, mind az őket oktató pedagógusokat illetően. Nagy öröm, hogy idén először indul az iskolaelőkészítő évfolyamuk, melynek részleteiről hallhatnak a beszélgetésben. Megismerjük a szanki tagintézményi iskola életét, a jelenléti oktatás örömeit, és különösen a kis létszámú oktatási intézmények előnyeit a beszélgetésből! Tartsanak velünk a részletekért! (ismétlés)

12:00 – Helyi hírek

13:00 – MTI Országos hírek

13:10-Bitmobile: (ismétlés)

14:00 – Helyi hírek

15:00 – MTI Országos hírek

15:10- Királyfik és Királylányok

16:00 – Helyi hírek

16:10 – Halasi szószékek

17:00 – MTI Országos hírek

17:10- Klasszikusok órája: A kékszakállú herceg vára Bartók Béla egyfelvonásos és egyetlen operája, amelynek szövegkönyvét Balázs Béla írta. Balázs 1910-ben írta meg azonos című misztériumjátékát, amelynek történelmi alapja is volt. Kékszakáll valóban élt, akit 1440-ben halálra ítéltek Franciaországban. Alakját többször feldolgozták, jellemét ettől függően többféleképpen is jellemzik az egyes irodalmi művek. Balázs művében – amit Kodálynak is felajánlott megzenésítésre – a Kékszakállú egy magyar népballada hőseként jelenik meg, amit hangsúlyoz Bartók akkoriban feléledt érdeklődése a magyar népzene iránt, valamint az opera elején elhangzó prózai rész, a regös szövege. Az operát Bartók 1911-ben komponálta, de bemutatását előadhatatlanságra hivatkozva elutasították, így csak hét évvel később, 1918-ban volt a premierje a budapesti Operaházban. A vegyes fogadtatást követően az opera csak az 1938-as felújításon ért el átütő sikert. A darabnak két főszereplője van: a Kékszakállú herceg (bariton vagy basszus) és Judit, az új felesége (szoprán vagy mezzoszoprán).

18:00 – Helyi hírek

18:10- Hitvalló

19:00 – MTI Országos hírek

19:10 – Szép Álmokat: Tony Wolf: Egérmama varázslatai; Varangy varázsló háza; Folytatódik az utazás

19:25 – Irodalom az Éterben: J. K. Rowling: Harry Potter és a főnix rendje

20:00 – Helyi hírek

20:10 – A hit kapuja: Székely János Püspök atya és Kindelmann Győző adása(Mária Rádiótól átvett műsor)

21:10 – Serkenj fel: Katolikus igehirdetést hallhatnak (ismétlés) és Lélekműhely: Társas izoláció, elidegenedettség séma 2. Függőség és alkalmatlanság séma 1. 3.rész

22:00 – Helyi hírek

22:10 - Éjszakai virrasztó irodalom: Jókai Anna - Ne féljetek