Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2021. 07. 20. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2. rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

5:30 – Serkenj fel – Arany Michels Richárd - Református

6:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója. Bereményi Géza Magyar Copperfield (életregény - Magvető kiadó 2020.) Bereményi Géza régóta várt önéletrajzi regénye elsősorban a gyermek- és ifjúkorral foglalkozik. Ismerős lehet nekünk ez a világ csodálatos filmjéből, az Eldorádóból, és Cseh Tamásnak írt dalaiból is. A második világháború után a Teleki téren felnövő gyereket nagyszülei és a Teleki téri piac nevelték. 1956-ban tízévesen éli át a forradalom fordulatait, hogy kamaszkori lázadása és ifjúkori indulása egybeessen a Kádár-rendszer megszilárdulásával. Bereményi önéletírásában sorra veszi és ragyogó portrékban örökíti meg élete meghatározó figuráit és találkozásait. Ez a memoár magyar történelem krónikája emberközelből, emellett egy érzékeny művész vallomása. Bereményi Géza 1946-ban született Budapesten. Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező. Eldorádó című filmje 1989-ben a legjobb európai film díját nyerte el. Forgatókönyveivel (Veri az ördög a feleségét, Megáll az idő) és Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel a magyar kultúra egyik legfontosabb alkotója lett. (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje        

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

12:00 – Sztárportré: Beszélgetések ismert emberekkel, és mély témák hétről hétre. A téma: Döntések. Vendégek: Csordás Tibi - Polgár Peti - Szokol Péter (forrás: sztarportre.hu)

13:00 – Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – Önindító: Kártyázva tanulni! - Bödecs Pál Márton új módszere. A halasi születésű volt sziládys, majd szentendrei diák, Palkó fejlesztette gamifikációs módszer lényege a játékosság, a játékelemeket beemelő tanulás. OTDK dolgozat is lett belőle, mely országos II. helyezett lett! Nem véletlenül. Az alkotó maga is játékos személyiség, személyes tapasztalata, hogy a számítógépes játékok pontgyűjtő, díjakat megszerző, önmagával, másokkal versengő módszerei mennyire lelkesítenek fiatal és idősebb diákot egyaránt. Angol-magyar szakos kezdő tanárként feltett célja volt a kezdetektől úgy tanítani, hogy élmény legyen a tanulás. Kifejlesztette a Mecénátus nevű kártyákat használó módszert, mely játékos keretrendszert biztosít a magyar tantárgyon belül. A lényeg nem a kártyák, hanem maga a módszer, mely nagyon pozitív eredményeket hozott a vizsgálat és próba során. Nincs házi feladat, mégis élvezettel és sok időt töltenek vele a diákok, a játékba egymással is versenghetnek, ha akarnak. És ez a lényeg, hogy nem kötelező az egész, de szinte nincs, aki kimarad. A tanulás egyik alapköve és egyik legnehezebben megragadható pontja a motiváció. Ezek a játékelemek pont ezt oldják és célozzák meg sikeresen. A református tananyagfejlesztő intézet jelenleg felkarolja a módszert és szélesebb körben kerül kipróbálásra és bevezetésre 2021/2022-es tanévben, mely egyébként más tantárgyakra is átvihető lesz majd további munka után. Természetesen átgondolva és az adott területre szabva a szereplőket, képességeket és gyűjtéseket és díjakat. Kérem szépen ez működik! Tartsatok velünk a részletekért! Az alkotó honlapja: https://bodecspal.com/ (ismétlés)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 – Tudomány mai állása: Asztrofizikusok segítik a labdarúgókat. Farkasok mentették meg a Yellowstone parkot. Mégsincs alfa-hím a farkasoknál. Szupergyors űrszonda hozhat mintát egy Naprendszeren átszáguldó csillagközi objektumról. Két expedíció vizsgálja majd a Vénuszt. Növelheti a nyári csapadékmennyiséget az erdőtelepítés. Hatásos lehet a fényterápia a depresszió ellen. Sikeres volt a világ első koponyacsont- és fejbőrátültetése. Öngyógyító repülőgépszárnyat fejlesztettek – a Bristoli Egyetem kutatói.

19:00  - Szép Álmokat: Bosnyák Viktória: Mantyusok - Ki van a zsebemben 1. rész

19:15 - Irodalom az Éterben: J. K. Rowling: Harry Potter és a titkok kamrája

20:00- Aréna

21:00 – Serkenj fel –Arany Michels Richárd – Református és Lélekműhely: A kapcsolatra vonatkozó mítoszaink 3. 2. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: J.R.R. Tolkien - A Gyűrűk Ura - A két torony