Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2021. 04. 13. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Magyar Krisztina építész, grafikus, képzőművész, tanár 2.rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Wass Albert - A funtineli boszorkány

5:30 – Serkenj fel – Kohi-Pál Eszter - Református

6:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója. A nagy kommunista bankrablás (román dokumentumfilm 2004.) A filmben egy dokumentumfilm-rekonstrukciójáról van szó, pontosabban egy interpretáció rekonstrukciójáról. A lényeg: 1959 július végén, egy csendes reggelen, Románia Nemzeti Bankjának kocsiját kirabolták a bukaresti központi bank előtt. A felfegyverzett, maszkkal álcázott férfiak (és egy nő) óriási összegű pénzzel menekültek el egy elrabolt taxiban. Amikor elfogták őket, egy hónappal a rablás után, a "gengszterek” beleegyeztek, hogy saját szerepüket játsszák e rendőrségi rekonstrukcióban. A Mediawave 2005-ös nemzetközi filmes versenyének fődíjas filmje a Román Nemzeti Bank 1959-es kifosztásának rejtélyes, hátborzongató történetét dolgozza fel. Olyan kérdéseket boncolgatva, hogy kik voltak a tettesek: züllött figurák, a levitézlett rendszer deklasszált hívei, vagy az új rend szép karriert befutott káderei, akik az ekkoriban beinduló antiszemita kampány idején, ennek a pénznek a segítségével szerették volna a romániai zsidók Nyugatra települését támogatni? És persze: mihez lehetett kezdeni egy lezárt országban, mai értéken számolva egymillió dollárnyi készpénzzel? (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje        

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré:(forrás: sztarportre.hu)

12:00 – Retro magazin: Önindító: Szilágyi Gabriella, Mák Fruzsi és Nagy Andor mesélnek a sziládys gólyatáborról, gólyaavatásról

13:00 – Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – Önindító:OKTONDI - Oktatás. Online. Digitálisan. Ebben felsőoktatásban tanuló egyetemisták mutatják be egy 20 perces beszélgetésben, milyen tapasztalatokat szereztek, mire is számíthatnak majd az oda felvételizők. Kupsza Tamás a BGE - közösségszervező szak hallgatója mesél nektek tanulmányairól, élményeiről. (ismétlés)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 – Tudomány mai állása: Erdős Pál a XX. század egyik legnagyobb matematikusa. Kína megnyitotta a világ legnagyobb teleszkópját. Szelfit küldött a Marsról a NASA robotja. Beköszöntött az elmúlt 1200 év legkorábbi cseresznyefa-virágzása. Szennyvíz hasznosítására dolgoztak ki új megoldást magyar kutatók. Jöhet a rendkívül gyorsan lebomló új műanyag. Agykutatók kiderítették, miért szeretünk zenét hallgatni. A kisbabák is képesek logikai kikövetkeztetéseket levonni. Hogyan alszik az a madár, amelyik szinte soha nem száll le?

19:00  - Szép Álmokat:

19:15 - Irodalom az Éterben: Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

20:00- Aréna

21:00 – Serkenj fel – Kohi-Pál Eszter – Református és Lélekműhely: A család kialakulása 3. 3.

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Agatha Christie - Gyilkosság az Orient expresszen