Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2021. 03. 30. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Dr. Hódi Veronika 1. rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Wass Albert - A funtineli boszorkány

5:30 – Serkenj fel – Kovács Teodóra - Református

6:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója. Hatos Pál - A rosszfiúk világforradalma (Jaffa kiadó 2021.) A "dicsőséges 133 nap" a mai negyveneseknek még magolandó tananyag volt, de 1990 után mindenki elfelejtette. A proletárdiktatúra emléke azonban nem hullott ki teljesen az emlékezetből. Bár az állami szintre emelt terror igazából anarchiába fúlt, a vörös-, majd a rákövetkező fehérterror gyilkosságainak emléke azóta is kísérti és mélységesen megosztja a magyar társadalmat. Az elátkozott köztársaság című nagy sikerű kötete után Hatos Pál ezúttal arra vállalkozik, hogy mítoszokon innen és túl mutassa be 1919 tavaszának és nyarának lázas időszakát. Miért és kiket hódított meg a kommunizmus a háború elvesztése utáni hónapokban? Miért írt Tóth Árpád ódát a Vörös Istenhez, s mennyi pénzt vett fel az ellenforradalom későbbi prófétája, Szabó Dezső a kommunista rendszer végóráiban? Puccs volt vagy forradalom, ami 1919. március 21-én történt? Mit jelentett a magyar társadalom bolsevizálódása? Ideológia volt vagy utópia, netán messiásváró vallási mozgalom esetleg a háború utáni éhségtől és nyomortól gyötört társadalom hiány állapotok kifejeződése? A Tanácsköztársaság korából szóló forrásaink arról tanúskodnak, hogy a proletárdiktatúra minden volt, csak nem monolit hatalmi rendszer. Marx híres megállapítása szerint minden történelmi esemény kétszer fordul elő a történelemben, egyszer tragédia, másodszor komédia formájában. A kommunizmus magyarországi történetével máshogy történt, a rövid véres, mégis komikus első felvonást harminc évvel később követte a nagy tragédia." (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje        

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: Beszélgetések ismert emberekkel, és mély témák hétről hétre. Téma: Illedelmesség. Vendégek: Bánfalvy Ági - Koós Réka - Ujvári Zoltán Szilveszter "Zola"(forrás: sztarportre.hu)

12:00 – Retro magazin: Önindító: Életmentő sziládysok

13:00 – Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – Önindító: OKTONDI - Oktatás. Online. Digitálisan. Ebben felsőoktatásban tanuló egyetemisták mutatják be egy 20 perces beszélgetésben, milyen tapasztalatokat szereztek, mire is számíthatnak majd az oda felvételizők. Reichardt Adrienn a Budapesti Műszaki és Gazdálkodástudományi Egyetem Nemzetközi gazdálkodás szakos hallgatója mesél nektek tanulmányairól, élményeiről. (ismétlés)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 – Tudomány mai állása: Újabb bibliai szöveget tartalmazó tekercset találtak. Hangfelvételt küldött a NASA marsjárója. Sikeresen tesztelték a világ legnagyobb erejű űrrakétáját. Hamarosan berajzolhatóak lesznek a hiányzó utak a Google Térképbe. Jöhet a 700 TB kapacitású optikai korong. Óceáni mélységekbe süllyesztettek egy obszervatóriumot. Jöhet a fémkerekű bicikli. Átfogó vizsgálatok igazolják: az 5G nem veszélyes. Ultrahang lehet az Alzheimer-kór gyógyításának a kulcsa. Háromdimenziós térbeli nyomtatás segíti a hazai gyógyítást. Rejtélyes mozgást figyeltek meg tengeri állatoknál.

19:00  - Szép Álmokat:

19:15 - Irodalom az Éterben: Eric Knight: Lassie hazatér

20:00- Aréna

21:00 – Serkenj fel – Kovács Teodóra – Református és Lélekműhely: A család, mint élő rendszer 5. Zsiráfkommunikáció 1.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - Az ellopott futár és Rejtő Jenő - A láthatatlan légió