Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2021. 01. 09. Szombat

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Novák Katalin 2. rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 - Hajnali virrasztó irodalom: Jókai Mór - Gazdag szegények

5:30 – Serkenj fel! : Katolikus igehirdetést hallhatnak

6:54 – A Nap Igéje

8:00 – Babusgató:Tankötelezettség 6 évesen - Czakó Erzsébettől a Bács-Kiskun megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kiskunhalasi tagintézményének vezetőjétől kapunk tájékoztatást. A nemzeti köznevelésről szóló törvény rendelkezései alapján a tanköteles kort, vagyis a hatodik életévét a nevelési év, 2021.aug.31-ig elérő gyermek további egy nevelési évig óvodai nevelésben maradásáról a szülő kérelme alapján 2020.január 1-jétől az Oktatási Hivatal dönt. A kérelem benyújtására vonatkozó tájékoztatást kapunk a műsor vendégétől, Czakó Erzsébettől a Bács-Kiskun megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kiskunhalasi tagintézményének vezetőjétől. Tartsanak velünk! (ismétlés)

9:00 – Ziccer: Az első NBI-es mérkőzésemen gólt rúgtam! - beszélgetés Szűcs Kristóf labdarúgóval az esztendő első Ziccerében. Kristóf karrierje Halasról indult, majd Kiskunmajsa, a Budapesti Honvéd és az Újpest FC következett számára. Élete legelső NBI-es bajnoki mérkőzésén, a Haladás ellen, gólt lőtt a legendás, válogatott kapus, Király Gábor hálójába. Mi van most Kristóffal? Mikor láthatjuk újra NBI-es mérkőzésen? Mik a tervei a 2021-es esztendőre? Többek között ezek a témák is szóba kerültek a Halas Rádió sportmagazinjában. Érdemes meghallgatni! (ismétlés)

10:00 – Érdekes emberek: Az ég a bátrakat szereti! Hatalmas robajjal, egymás után, vagy négy vadászrepülő hasított el felettünk, miközben Kecskeméten, az MH 59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis egyik irodájában beszélgettünk Ötvös Lajos őrnagy úrral, és feleségével, Rékával, aki zászlósként szolgál az említett alakulatnál. A mai korban már nem ritka, hogy hölgyek is tereptarka viseletben járnak, és talán már az sem, hogy egy olyan fegyvernem katonájaként, ahol hagyományosan férfiak teljesítettek szolgálatot. Az viszont, hogy ők ketten egy párt is alkotnak; nos, ez már ritkábban fordul elő. A szerelem mindig kaland is, de ahogyan ők ketten megharcoltak egymásért, az egy igazán ritka és szép történet! Ismerjék meg, és fogadják őket szeretettel!(ismétlés)

11:00 – 153-Lélekmód: I. rész - A bélben rejtőző gondolkodás! - beszélgetés Dr Guseo András neurológus és pszichiáterrel. Mára elfogadott tudományos igazság az a nemzetközi kutatásokon alapuló tény, hogy a bélrendszernek és az idegrendszernek rendkívül szoros kapcsolata van egymással. Ennek legelismertebb hazai kutatója és szakembere Dr. Guseo András neurológus, pszichiáter. Hihetetlen, hogy a szklerózis multiplex, az autizmus, az autoimmun betegségek nagy része és még számos betegség oka a belekben rejtőzik, ezáltal az étkezés változtatásával komoly gyógyulások érhetők el. Szakértőnk több évtizedes orvosi praxis tapasztalataival a háta mögött látja, hogy az elmúlt közel 30 évben hihetetlenül megsokszorozódott ezen idegrendszerhez kapcsolódó betegségek száma a lakosság körében. És ez fokozódik, ha nem vesszük komolyan a kutatások jelenlegi eredményeit! Van egy rendkívül fontos szervünk, amiről ritkán beszélünk, - meséli szakértőnk - a mikrobiom, ami a bélrendszerben velünk együtt élő és bennünket segítő baktériumok közössége. Ezek kerültek veszélybe többek között. Mi az a lyukas bél szindróma? Mik a fő problémaokozók? A glutén, mióta nem kovászolunk, a sajna igen elterjedt folyékony kapa, a glifozát? Szakértőnk, a több nagy sikerű könyv szerzője, nagy alapossággal és érthetően mesél az összefüggésekről, a megoldás módjairól. Együnk magunkat egészségesre? Feltétlen tartsanak velünk interjúnk I. részébe!(Kép forrása: www.integrativ-medicina.hu) (ismétlés)

14:00-Bitmobile (ismétlés)

15:00- Királyfik és Királylányok

16:00 – Halasi szószékek

17:00 – Klasszikusok órája: A IV. tételben döntő fordulat következik be a szimfónia zenéjében. Beethoven átlépi a forma évszázados világát és bevonja az emberi hangot, hogy „minden ember számára”, „minden hallgatója számára” érthető módon tudja tolmácsolni művészetének utolsó nagy és lángoló vallomását. Többen kifogásolták, hogy a kórus bevonása a szimfonikus zenébe, tévedés. Azóta elmúlt majd kétszáz esztendő, s egyre inkább nyilvánvalóbb, hogy nem Beethoven tévedett. Szakírók azt is felvetik, hogy a IX. szimfónia kevésbé egységes mű, mert a szimfónia „épületében” a tételek összetartozásának erősebbnek kellene lennie. Ezt Beethoven is jól tudta, ezért a IV. tételben felidézi az első három tétel főtémáit, míg végül rátalál az örömóda dallamára. A szimfónia az egész világon népszerű, s egyre többet játsszák, és egyre többen ismerik meg. Pabló Casals, a világhírű gordonkaművész javaslatára, 1958. óta, az öt világrészt jelképező öt városban, a rádió- és televízió állomások minden év december 3l.-én, ugyanabban az órában sugározzák a IX. szimfóniát. A népek testvériségét hirdető alkotásban, az utolsó tételben – Schiller örömódájára írt dallamban – Beethoven az emberiségnek küldi, hirdeti a  zenében megfogalmazott üzenetét: „Embermilliók átkarollak / Csókom vedd ó, nagy világ.” (A legszebb végrendelet, amit valaha is írtak!)

18:00 – Hitvalló

19:00 – Szép Álmokat: Csuksz népmese: A naplopó medve

19:15 – Irodalom az Éterben: Alexandre Dumas: Emma Lyonna

20:00 – A hit kapuja: Székely János Püspök atya és Kindelmann Győző adása(Mária Rádiótól átvett műsor)

21:00 – Serkenj fel! : Katolikus igehirdetést hallhatnak és Lélekműhely: A terápiás csoportok segítő hatásai 2. 2.rész

22:00 - Éjszakai virrasztó irodalom: Jack Higgins: A sas leszállt