Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Mit fogyasszunk túrán, és mit ne? – Szűcs Erzsébet sziládys pedagógussal, túraszervezővel beszélgetünk

Műsorvezető: 2023. március 10. péntek, 14:37 Meghallgatva: 287 alkalommal

Az elmúlt adásban a túrák szervezésével, felszerelésével foglalkoztunk, jöjjön most az, milyen ételek és italok hasznosak a túrázás során. Sok tévedés van ezen a téren, nem hasznosak például a csokikák, péksütik itt sem, ahogyan a hétköznapi étkezés során sem. Alapelv, ahogy a hétköznapokban is, kalóriában szegény, ámde tápanyagban, vitaminban gazdag ételek, italok a hasznosak. Mik is ezek konkrétan, tartsanak velünk a részletekért! Jöjjön segítségképp egy kiváló, egészséges, ugyanakkor tápláló és finom zabkeksz recept is: 

Gyömbéres-kókuszos zabkeksz
Hozzávalók:
-17 dkg kókuszreszelék, -17 dkg zabpehely, -20 dkg liszt, -10 dkg porcukor (csak édesszájúaknak!), -1 evőkanál gyömbérpor, -1 teáskanál szódabikarbóna, -25 dkg vaj, - 3 evőkanál („púpos”) méz, -1 púpos evőkanál apróra vágott, cukrozott gyömbér (csak gyömbérimádóknak!)
Elkészítés: A hozzávalókat a szódabikarbonáttal bezárólag szárazon összekeverjük, majd a felszeletelt vajat elmorzsoljuk vele, végül hozzáadjuk a mézet és jól összedolgozzuk. Gyorsan kell végezni ezt a műveletet, hogy a vaj ne melegedjen fel túlságosan. A kész tésztát 1-2 órára hűtőbe tesszük. Közben összevágjuk a cukrozott gyömbért, egy nagy és egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd bekapcsoljuk a sütőt 180 °C-ra. A tésztából kis gombócokat formálunk, beleteszünk néhány gyömbérdarabkát, majd tenyerünkkel ellapítjuk, kör vagy ellipszis alakúra formázzuk és a sütőpapírra helyezzük. Előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, amíg elkezd színesedni a teteje. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd fogyaszthatjuk.  Fémdobozban sokáig eláll. Változatok: Az alaptésztát többféleképpen elkészíthetjük, ha a gyömbérport kihagyjuk belőle. Felhasználhatunk apróra vágott aszalt gyümölcsöt, diót, mogyorót, mandulát, ízlés szerint.

Adás hallgatása