Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Erasmus KA 121 - Sziládysok Finnországban - Kiss Tamás pályázati koordinátorral és Kelemenné Márkus Ágnessel beszélgetünk

Műsorvezető: 2022. május 19. csütörtök, 10:06 Meghallgatva: 537 alkalommal

Kelemenné Márkus Ágnes és Kiss Tamás pályázati szervező mesélnek a szakmai továbbképzésről és tapasztalatokról, melyet az oktatás fellegvárának tekinthető Finnországban kaptak tíz napon keresztül 2022 májusának közepén. A programban négy felnőtt és 14 sziládys diák vett részt 10 napon keresztül, melyben párhuzamosan valósult meg diákmobilitás és tanártovábbképzés is. A diákokat Beke Erzsébet titkárság vezető kísérte, míg Kiss Tamás az Erasmus akkreditált pályázati rendszer szervezője a fenntarthatóságról tájékozódott. Kelemenné Márkus Ágnes a nyelvoktatást, Németh István a természettudományok oktatását tette a fókuszba. Kísérőjük és a szervezés segítője Jánosi Ferenc a MPE ifjúság és családépítő szolgálat vezetője volt. Két finn alapfokú oktatási intézményt látogattak meg a sziládysok, ahol 1-9-es finn diákok tanulnak. Meglepő mekkora önállóságot és evvel együtt járó feladatokat kapnak kint a fiatalok. Minden intézménybe belépve cipő levesz mindenkinek, hogy a takarítást minimalizálják. Az elsős kisdiákok is maguknak szednek a menzán, pont annyit, amennyire szükségük van, és az edényeket is magul teszik a mosogatógépbe. Önállóság és feladatok. Mi az amit tapasztaltak, mi az amit át lehet és érdemes átvenni az ott tapasztaltakból? Mi az a STEAM – projekt alapú oktatási módszer, melyről Fenyvesi Kristóf egy halasi kötődésű Finnországban élő egyetemi oktató tájékoztatta a sziládys csapatot? A szerzett tapasztalatokat és módszereket foglalják össze riportalanyaink. Tartsanak velünk a beszélgetésbe!

Adás hallgatása