Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Tudomány mai állása - A szúnyogok a nullás vért szeretik

Műsorvezető: 2019. június 25. kedd, 10:45 Meghallgatva: 581 alkalommal

Női asztronautát küldenek a Holdra. Női űrhajóst küldene fel a Holdra a NASA az Artemis-misszió keretében. Megkezdődtek a találgatások az asztronauta kilétét illetően. Több mint 50 évvel az Apollo-program befejezése után az amerikai űrkutatási hivatal azt tervezi, hogy 2024-re visszatér a Holdra, hogy tesztelje új generációs űrhajóit, amelyek a jövőben embereket vihetnek a Marsra. A NASA bejelentette, hogy a Holdra visszatérő Artemis-miszió keretében - amelyet Apollón ikertestvéréről neveztek el - női asztronauta is a Holdra léphet. Feltételezhetően a NASA soraiban jelenleg szolgáló 12 nő közül kerülhet ki az űrhajós.
https://www.origo.hu/tudomany/20190618-noi-asztronautat-kuldene-fel-a-holdra-a-nasa-megkezdodtek-a-talalgatasok-a-kiletet-illetoen.html

Saját űrállomást építene India. India nagyravágyó űrkutatási programot jelentett be a napokban, amelyben saját űrállomás megépítése, valamint a Nap és a Vénusz kutatására indított missziók is szerepelnek. A második - régóta késlekedő - Csandrajáan-2 űrszondát július 15-én indítják - közölte az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO). A misszió csúcspontja szeptember 6-án vagy 7-én lesz, amikor az űrszonda leszáll a Hold árnyékos oldalán, "ott, ahol még senki más nem járt". Sok tudományos felfedezést várnak ettől a küldetéstől. https://www.origo.hu/tudomany/20190614-india-sajat-urallomas-megepiteset-tervezi.html

Rekordközelségbe került a Bennu kisbolygóhoz az OSIRIS-REx űrszonda - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A szonda megdöntötte a csillagászati objektumhoz legközelebbi röppályán mozgó, ember alkotta űrszonda rekordját. A manőver a napokban kezdődött, segítségével az űrszonda mintegy hét hétre a Bennu kisbolygó felszínétől 680 méteres távolságú pályára került.
https://www.origo.hu/tudomany/20190614-csillagaszat-rekordkozelsegbe-kerult-a-bennu-kisbolygohoz-az-osirisrex-urszonda.html

Jelentős felfedezés a kínai agyaghadseregről. Kínai és brit kutatók több mint tíz éven át tartó vizsgálattal kiderítették, hogy a körülötte lévő föld összetétele és nem a fegyvereken talált krómbevonat az oka annak, hogy a több mint 2200 éves kínai agyaghadsereg katonáinak fegyverei páratlan minőségben maradtak fenn. Az agyaghadsereget az első kínai császár, CsinSiHuang-ti, a Csin-dinaszita alapítójával együtt temették el Kr.e. 209-210-ben.
https://infostart.hu/tudomany/2019/04/05/jelentos-felfedezes-a-kinai-agyaghadseregrol

Jön a hőálló burgonya. A klímaváltozás az ember egyik alapvető élelmiszerét, a burgonyát is érinti. Német kutatók azonban a melegedő klímához alkalmazkodó, hőálló burgonyát fejlesztettek ki. Magyarországon pedig szárazságtűrő burgonyát nemesítenek.
https://infostart.hu/tudomany/2019/05/13/csak-semmi-panik-jon-a-hoallo-burgonya

A gránátalma lehet az öregedés ellenszere. A gránátalma a bölcsesség és a bőség ősi jelképe, fogyasztásának egészségügyi előnyei régóta ismertek. Magas antioxidáns, vitamin, ásványi anyag és rosttartalma bizonyított. A legújabb kutatások szerint a multifunkciós gyümölcsből készült granulátumokban található biomolekulák metabolitja, (az anyagcserében részt vevő, vagy annak folyamán keletkező anyag) az Urolitin segíthet lassítani bizonyos öregedési folyamatokat.
https://www.origo.hu/tudomany/20190618-kiallta-a-probat-a-granatalma-oregedesgatlo-hatasa.html

A szúnyogok a nullás vért szeretik. Hogy a szúnyogok mi alapján választják ki az áldozatukat, miért csipkedik össze egyik embert jobban, míg a másikat elkerülik, valójában sokkal komolyabb és életbevágóbb probléma, mint elsőre tűnik. Gondoljunk csak a maláriára, ami százmilliók életét keseríti meg a trópusi vidékeken, vagy a többi, moszkitók által terjesztett betegségre, mint a nyugat-nílusi vírus. Ennek tükrében mindjárt izgalmasabbnak tűnnek a kutatások a szúnyogok gusztusáról. A tudósok szerint nagyjából 80-85%-ban a génjeink határozzák meg, mennyire vagyunk vonzó célpont egy szúnyognak, de valamennyit tehetünk is az ellen, hogy kiszemeljenek prédának.
https://index.hu/tudomany/til/2015/01/14/a_szunyogok_a_nullas_vert_szeretik/?fbclid=IwAR3hHlklre87wkw_oOUAZYXClHdPtEjIjwcf8YhD9Tq-QJQsBhKCHO1Q17o

Miért lesz piros a bőrünk, ha leégünk? Ha sokat vagyunk a napon, a bőrünk lebarnul. Ha túl sokat a túl erős napon, leég. És az egészről a napfényben levő UV-sugárzás tehet - ezt eddig mindenki tudja vagy tapasztalatból, vagy az iskolából, vagy a reklámokból. De miért lesz barna a bőr az UV-től, és égővörös, ha túl nagy adagot kap belőle? Nos, a barna még csak-csak stimmel, de a vörös csak a látszat, a bőr a leégés hatására valójában nem pirul el, csak úgy tűnik.
https://index.hu/tudomany/til/2015/05/27/miert_lesz_piros_a_borunk_ha_leegunk/

Csúcskategóriájú MR berendezést adtak át a városmajori szívklinikán. Merkely Béla, az intézet vezetője elmondta, hogy mindenfajta szív- és érgyógyászati műtétet el tudnak végezni, amihez elengedhetetlen a megfelelő diagnosztika. Az új készüléknél mesterséges intelligencia segíti a vizsgálatok tervezését.
https://www.origo.hu/tudomany/20190619-mesterseges-intelligenciaval-felszerelt-mrkeszuleket-adtak-at-a-varosmajorban.html
 

Adás hallgatása