Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Filmezzünk együtt - Kollarics Gábor ajánlásával

Műsorvezető: 2017. július 12. szerda, 10:04 Meghallgatva: 1319 alkalommal

Gábor rajz és vizuális kultúra, média tanára a Bibó Gimnáziumnak, így munkája, de szenvedélye is a film, a jó film. Mivel itt a szünet, több idő jut fiatalnak, idősnek erre az időtöltésre, segíteni kinánunk a választásban hallgatónknak. Aki velünk tart egész menüt kaphat értékes és szórakoztató filmekből, legyen az hosszabb játékfilm, avagy épp mai friss sorozat. A javaslati listában lesznek friss és örök klasszikusok egyaránt, feltétlen tartsanak velünk!

Gábor menüje, válasszanak bátran:  Puzsér a 10 legjobb magyar film listájából kimaradt az utolsó harminc év (a listában az Eldoradó a legkésőbbi, amit 1988-ban készített Bereményi Géza) olyan alkotókkal, mint Tarr Béla (Kárhozat, Sátántangó, Werkmeister harmóniák, Londoni férfi), Hajdu Szabolcs (Fehér tenyér, Bibliteque Pascal, Ernelláék Farkaséknál), Enyedi Ildikó (Az én XX. századom, Simon Mágus, Testről és lélekről), Kocsis Ágnes (Friss levegő, Pál Adrienn), Fliegauf Benedek (Rengeteg, Dealer, Csak a szél), Mundruczó Kornél (Nincsen nekem vágyam semmi, Szép napok, Fehér Isten, Szelíd teremtés, Jupiter holdja), Pálfi György (Hukkle, Taxidermia, Nem vagyok a barátod, Final Cut - Hölgyeim és uraim). Török Ferenc (Moszkva tér, 1945), Szabó Simon (Papírrepülők), Reisz Gábor (Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan), Sopsits Árpád (Céllövölde, Torzók, Hetedik kör, A martfűi rém), Ujj mészáros Károly (Liza, a rókatündér), Szász Attila (Félvilág), Bollók Csaba (Észak, észak, Iszka utazása), Nemes Jeles László (Saul fia), Jancsó Miklós (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) csak ami úgy hirtelenjében eszembe jut. Ezek többsége szerzői film (a rendező maga írta a film alapjául szolgáló könyvet) szemben a Puzsérnál háromszor is szereplő Fábri Zoltánnal, aki általában magyar szépírók szövegeit vitte filmre általában moralizáló szándékkal, színvonalasan.

Néhány magyar gyártású jó sorozat az általam elkerült szappanoperákon kívül:

Haction (Anger Zsolttal a főszerepben) (egy nyomozócsoport történetei)
Aranyélet (sorozat a felső tízezer életvitelébe ágyazva)
Tóth János (a kisember bukdácsolásai)
Egynyári kaland  (a cím magáért beszél)
Terápia  (személyes interpretációk a megélt szerelmekről és más ügyekről)

Végül némiképp váratlanul kérdeztél a magyar könnyűzenéről is. Három személyt említenék, akiket érdemesnek tartok arra, hogy figyelemmel kísérjem a tevékenységüket, mert hitelesen keresik önmagukat és a közönségüket:

Kardos Horváth János
Kollár-Klemencz László
Szabó Balázs

A Rájátszás produkció, amiben írók és zenészek készítettek közös dolgokat egymást ösztönözve, amiből kiemelném Erdős Virág verseit, melyek eléneklésért kiáltanak, amit ő maga is megtesz Beck Zoltán és Kollár-Klemencz mellett. A legfontosabb mai dalnak ennélfogva Erdős Virág Ezt is elviszem magammal című versének Kollár-Klemencz-féle feldolgozását tartom.
Nemrég Müller Péter Sziáminak egy dala járta körbe az országot és egy pályázat révén a legtöbbször feldolgozott dallá vált. A címe "Szeretni még".

Adás hallgatása