Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Még mélyebb válság vár Európára, mint amire számítottak (portfolio.hu)

Írta: Szabó-Kocsis János

A tavaszi előrejelzéséhez képest rontott a növekedési kilátásokon az Európai Bizottság. Az idei évre 8,7%-os visszaesést várnak az euróövezetben, 2021-ben ezt 6,1%-os növekedés követheti. Az EU egészére nézve 8,3% lehet a visszaesés, jövőre pedig 5,8%-os felpattanás jöhet.

Az uniós gazdaság a koronavírus-világjárvány következtében idén mély recesszióba süllyed, annak ellenére, hogy mind uniós, mind nemzeti szinten gyors és átfogó szakpolitikai válaszlépésekre került sor – írja az Európai Bizottság a nyári gazdasági előrejelzésében. Mivel a korlátozó intézkedések feloldása a Bizottság tavaszi előrejelzésében feltételezettnél visszafogottabb ütemben halad, a válság a vártnál erőteljesebb hatást fog gyakorolni a 2020-as kibocsátásra.

A BIZOTTSÁG VÁRAKOZÁSA SZERINT AZ EURÓÖVEZET GAZDASÁGA IDÉN 8,7%-AL ZSUGORODIK, AZ EU PEDIG 8,3%-OS VISSZAESÉST SZENVED EL.

Jövőre sem tudjuk majd ledolgozni az idei visszaesést, a növekedés 6,1% lehet a valutaövezetben jövőre, a teljes EU-ban 5,8%. A Bizottság jelentősen rontott a tavaszi előrejelzéséhez képest, az idei recesszió előreláthatólag jóval súlyosabb lesz az eurózónában szerintük, mint a korábban kilátásba helyezett 7,7%-os, illetve az EU egészére vonatkozóan előre jelzett 7,4%-os visszaesés. A 2021-es növekedés szintén valamivel kisebb mértékű lesz a tavasszal valószínűsítettnél.

Valdis Dombrovskis, a Bizottság alelnöke szerint a korlátozó intézkedések gazdasági hatása felülmúlja várakozásainkat. „Továbbra is veszélyes vizeken evezünk, és számos kockázattal kell szembenéznünk, többek között egy újabb jelentős fertőzési hullám lehetőségével” – írja közleményben az alelnök.

A mostani előrejelzés egyértelműen rávilágít, hogy miért szükséges megállapodásra jutni ambiciózus gazdaságélénkítési csomagunkról, a NextGenerationEU-ról, ha támogatni akarjuk a gazdaságot - írják.

Az idei és a jövő évet tekintve a gazdaság talpra állására számíthatunk, de ébernek kell lennünk a kilábalás eltérő üteme miatt. Továbbra is gondoskodnunk kell a munkavállalók és a vállalkozások védelméről, és uniós szinten szorosan össze kell hangolnunk szakpolitikáinkat, hogy erősebben és egységesebben hagyhassuk magunk mögött a válságot – mondta Dombrovskis.”

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos elmondta, hogy a kormányzati válaszlépések sikeresek voltak járványügyi szempontból, de a válság mélyítette az egyenlőtlenségeket, és a bizonytalanság továbbra is jelen van. „Éppen ezért rendkívül fontos, hogy mielőbb megállapodás szülessen a Bizottság által előterjesztett helyreállítási tervről, hogy ebben a kritikus időszakban visszaállítsuk a bizalmat és újfinanszírozást csatornázzunk gazdaságainkba” – mondta.

2020 második felében várhatóan lendületet kap a helyreállítás

A jelentés megemlíti, hogy a világjárvány már 2020 első negyedévében jelentős hatást gyakorolt a gazdasági tevékenységre, holott a legtöbb tagállam csak március közepén kezdte meg a korlátozó intézkedések bevezetését. Mivel 2020 második negyedévében a fennakadások és korlátozások jóval hosszabb időszakra nyúlnak, az első negyedévhez képest a gazdasági teljesítmény sokkal erőteljesebb zsugorodására lehet számítani.

A BIZOTTSÁG SZERINT MINDAZONÁLTAL A MÁJUSRA ÉS JÚNIUSRA VONATKOZÓ ELSŐ ADATOK ARRA ENGEDNEK KÖVETKEZTETNI, HOGY A LEGROSSZABBON TALÁN MÁR TÚL VAGYUNK.

A helyreállítás az év második felében várhatóan lendületet kap, bár a hiányosságok és a tagállamok közötti egyenlőtlenségek továbbra is fennmaradnak. Az EU gazdaságát ért sokkhatás szimmetrikus, amennyiben a világjárvány valamennyi tagállamot érintette. Az idei termelés visszaesése és a jövő évi fellendülés erőssége ugyanakkor vélhetően nagy szórást fog mutatni. A legfrissebb előrejelzések szerint a világjárvány hatásának mértéke és a helyreállítás erőssége tekintetében a tagállamok közti különbségek a Bizottság tavaszi várakozásánál markánsabbak lesznek.

Változatlan inflációs kilátások

A tavaszi előrejelzés óta az általános inflációs kilátások alig változtak, bár az árak alakulását befolyásoló tényezők lényegesen átrendeződtek. Míg az olaj- és élelmiszerárak a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek, hatásukat valószínűleg ellensúlyozni fogják a gyengébb gazdasági kilátások, valamint az adócsökkentések és az egyes tagállamokban hozott egyéb intézkedések hatásai.

Az euróövezetben a harmonizált fogyasztói árindex (HICP) alapján mért infláció az testület előrejelzése szerint 2020-ban 0,3%, 2021-ben pedig 1,1% lesz. Az EU egészét tekintve 2020-ban 0,6%-os és 2021-ben1,3%-os infláció várható.

A kockázatok rendkívül magasak

Az előrejelzéssel kapcsolatos kockázatok rendkívül magasak, és túlnyomórészt lefelé mutatnak. A világjárvány és az esetlegesen szükséges jövőbeli korlátozások nagyságrendje és időtartama lényegében továbbra sem ismert. Az előrejelzés a járvány megfékezésére irányuló intézkedések további enyhülését feltételezi, és nem számol a fertőzések második hullámával. Jelentős a kockázata annak, hogy a munkaerőpiac a vártnál több tartós kárt szenved, és a likviditási nehézségek számos vállalkozás számára fizetőképességi problémákhoz vezethetnek.

A pénzügyi piacok stabilitását ugyancsak kockázatok övezik a Bizottság szerint, és fennáll annak a veszélye is, hogy a tagállamok esetleg elmulasztják a nemzeti szakpolitikai válaszintézkedések megfelelő összehangolását. Ha nem sikerül megállapodásra jutni az Egyesült Királyság és az EU közötti jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokról, az szintén alacsonyabb növekedést eredményezhet, különösen az Egyesült Királyság esetében - figyelmeztetnek.

A tárgyalások jelenleg is zajlanak, és egyelőre mindkét fél masszívan ragaszkodik a saját álláspontjához, amelyben a kisebb „odaszólogatások”, enyhe fenyegetések sem meglepőek. Ilyesminek lehet betudni a Bizottság ezen véleményét is, amelyben az Egyesült Királyság kitettségét hangsúlyozza, azt éreztetve, hogy a szigetország sokkal jobban függ az EU-tól, mint fordítva. Gazdasági szempontból ez jórészt helytálló, de érezhető a politikai üzenet a Bizottság megállapításában.

A jelentés szerint tágabb értelemben a protekcionista politikák és a globális termelési láncoktól való túlzott elfordulás is negatív hatással lehet a kereskedelemre és a világgazdaságra.

Felfelé mutató kockázatok is fennállnak, ilyen például a koronavírus elleni oltóanyag korai rendelkezésre állásának lehetősége. A jelenlegi előrejelzés nem veszi számításba a NextGenerationEU nevű új eszköz köré épülő helyreállítási tervre vonatkozó bizottsági javaslatot, mivel arról még nem született megállapodás. A Bizottság javaslatáról való megállapodás ezért szintén a felfelé mutató kockázatok közé sorolható - írják. Általánosan fogalmazva nem zárható ki a vártnál gyorsabb helyreállás, különösen akkor, ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi a fennmaradó korlátozásoknak a feltételezettnél gyorsabb feloldását.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200707/meg-melyebb-valsag-var-europara-mint-amire-szamitottak-440258



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!