Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Jelentősen lassítja a vírus terjedését a kötelező maszkviselés egy friss német kutatás szerint (portfolio.hu)

Írta: Szabó-Kocsis János

A szájat és orrot eltakaró védőmaszk hatásosságát igazolta egy újabb kutatás, amely a Jénában bevezetett kötelező maszkviselés eredményeit vetette össze a többi német tartomány és város adataival. A kutatás eredménye szerint a kötelező maszkviselés 40%-kal tudja csökkenteni az új koronavírus-esetszámok növekedését.

A virológusok a koronavírus-járvány kezdete óta keresik a választ, hogy az arcmaszk viselése mennyire alkalmas a fertőzés terjedésének lassítására. Német közgazdászok most a Vox friss bejegyzésében ismertetik a kutatásuk eredményét, ahol a jénai esetszámok és a maszkviselés kapcsolatát vizsgálták, összevetve a többi német várossal és tartománnyal.

Országosan - a járvány márciusi tömegessé válásához képest későn -, csak április 27-én tették kötelezővé az arcmaszkot. A türingiai Jénában sokkal korábban rendelték el a kötelező maszkviselést - már április 6-án kötelezővé tették azt a tömegközlekedésben, vásárláskor, de még a munkahelyeken is. A német föderális berendezkedés miatt a tartományok és városok szabadon dönthetnek egyes járványügyi szabályokról, és Jéna volt az első a kötelező maszkviselés elrendelésében.

Jénában majdnem nullára estek vissza azonnal az új esetszámok a bevezetés és a maszkviselést propagáló kommunikáció után.

Azt a kutatók is elismerik, hogy ennek számos egyéb oka lehet, ezért kidolgoztak egy módszertant, amellyel az egyes német régiók járványügyi helyzetét a jénai állapothoz igazították a maszkviselés bevezetésének időpontjában.  Az esetszámok mellett az összehasonlító régiók népsűrűségét, átlagéletkorát, és az orvosok számát is figyelembe vették a pontosabb összehasonlítás miatt. A kutatók szerint így meg lehet vizsgálni, hogy mi történt volna Jénában, ha nem teszik kötelezővé a maszkviselést.

Az eredményből az látszik, hogy 20 nap után Jénában a kummulált esetszám 142-ről 158-ra nőtt, míg az összehasonlító helyszíneken (a kutatók „szintetikus Jénának” nevezik) 143-ról 205-re. A változás leginkább a 60 év felettiek körében volt látványos, esetükben, Jénában 50%-kal alacsonyabb volt a növekedés, mint az összehasonlítás alapját adó helyszíneken.

A kutatók egyéb tagállamokat is megnéztek, amelyek a szövetségi szabályozáshoz képest korábban rendelték el a maszkviselést, és ott is szignifikáns csökkenést tapasztaltak az esetszámok növekedésében a maszkviselést addig nem bevezető tagállamokhoz képest. A számszerűsített eredmények szerint a maszkviselés 40%-kal csökkenti az új megbetegedések számát.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200623/jelentosen-lassitja-a-virus-terjedeset-a-kotelezo-maszkviseles-egy-friss-nemet-kutatas-szerint-438298



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!