Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Ezek voltak a falusi csok slágertelepülései 2019-ben: itt venne házat a legtöbb magyar (hellovidek.hu)

Írta: Szabó-Kocsis János

Idén vált igényelhetővé a falusi csok, melyet egész évben hatalmas érdeklődés övezett. A HelloVidék pedig folyamatosan beszámolt ennek feltételeiről és lehetőségeiről. Hogy még széleskörűbb információkkal szolgáljunk, elindítottunk egy falusi csok aloldalt, ahol az összes településről készítettünk egyedi elemzést, legyen szó az adott falura vagy kisvárosra vonatkozó legfontosabb népszámlálási adatokról, lakáspiaci és gazdasági statisztikákról. Az aloldal elindulása óta rengetegen böngésztek az összegyűjtött információk között, most pedig a látogatottsági statisztikák alapján megnéztük, hogy mely megyékben és településeken volt a legnagyobb érdeklődés a falusi csok iránt 2019-ben.

Hatalmas érdeklődés övezete a hírt, miszerint a kormány a családvédelmi akcióterv keretében a csok kibővítését és a falusi csok bevezetését tervezi. Még mielőtt elérhetővé váltak volna a támogatások, már akkor rengetegen voltak kíváncsiak arra, hogy milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy igénybe vehessék őket, valamint, hogy mely települések lesznek azok, ahol fel tudják majd használni a kedvezményeket.

Ezt követően július elsején hivatalosan is elindult a Családvédelmi Akcióterv, amely rendkívüli népszerűségnek örvendett, a legfrissebb adatok szerint már közel 100 ezer magyar család igényelte valamelyik támogatást. Az akcióterv otthonteremtést segítő intézkedései is keresettek voltak, mivel a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé már használt lakások után is felvehetővé vált a kedvezményes kölcsön. A legutóbbi adatok szerint a lakások jelzáloghiteléhez nyújtott támogatást, valamint a falusi csokot közel 15 ezer család igényelte július 1-je óta.

Mely települések vonzották a magyarokat 2019-ben?

Hivatalos statisztika arra vonatkozóan még nem látott napvilágot, hogy mely településeken volt eddig a legnagyobb érdeklődés a falusi csok iránt, azonban az elmúlt évben a HelloVidék a falusi csok aloldalának látogatottsági adatait folyamatosan monitorozta, melyekből különféle tendenciákat és következtetéseket lehet leszűrni.

A HelloVidék falusi csok keresőjét 2019-ben összesen 111809 alkalommal nyitották meg. Az adatokból kitűnik, hogy a megyék közül Pest megye a legnépszerűbb, az oldalmegtekintések alapján a kattintások 7,32 százalékát zsebelte be. Pest megye után a Fejér megye iránt érdeklődtek a legtöbben. A második helyen a kattintások 3,06 százalékával ez a megye áll. A harmadik Borsod-Abaúj-Zemplén megye lett, ami a kattintások 2,33 százalékát birtokolja. A negyedik helyen Veszprém megye 2,32 százalékkal, de szorosan az ötödik helyen mögötte Győr-Moson-Sopron megye zár 2,24 százalékkal.

Érdekesség, hogy az év közben nagy népszerűségnek örvendett Somogy megye a top négyből év végére a hatodik helyre csúszott 2,08 százalékkal. Népszerűségének oka a nyári időszakban az lehetett, hogy számos Balaton közeli település kapott helyet a falusi csok listában, és valószínűleg ez lehet az oka annak is, hogy Veszprém megye viszont feljebb kúszott a negyedik helyre.

A kapott eredmények viszont nem épp meglepőek, ahogy az sem, hogy Pest megye toronymagasan vezeti a listát. Mivel hazánk rendkívül főváros-centrikus, Budapest méreteit megközelítő nagyvárosunk nincs is, a legtöbb munkalehetőség és infrastruktúra itt koncentrálódik, valamint az átlagfizetés is itt a magasabb.

Mi a helyzet a járásokkal?

A legnépszerűbb járásokat tekintve egy kisebb változás történt. Míg év közben a Pest megyei Váci járás iránt érdeklődtek a legtöbben és ezt követte a Budakeszi járás, úgy év végére a mezőnyt már a Budakeszi járás vezeti és a második helyre csúszott vissza a Váci járás. Ez szintén a magyarok főváros-centrikusságát támasztja alá, mint ahogy az is, hogy a 10 legnépszerűbb járásból 6 Pest megyében található, a többi Fejér, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyéből került ki.

Top 10 legnépszerűbb járás a HelloVidék statisztikái szerint 2019-ben

Budakeszi járás, Váci járás, Gödöllői járás, Szentendrei járás, Székesfehérvár, Ráckevei járás, Monori járás, Győri járás, Miskolci járás, Balatonfüredi járás.

A legnépszerűbb járásokban átlagosan már 290-400 ezer forint közötti négyzetméterárakról beszélhetünk. Mint ahogyan azt korábban megvizsgáltuk, elképesztő különbségek vannak a falusi csokot igényelhető települések árai között, akár százszoros eltérés is lehet az árakban.

Top 10 legnépszerűbb település a HelloVidék statisztikái szerint

Pilisszentkereszt, Sződ, Tök, Zsámbok, Vácszentlászló, Szigetcsép, Mikepércs, Nyíregyháza, Balatonkenese, Pannonhalma.

Ami jól látszik a statisztikából az az, hogy az érdeklődők nem a teljesen elszigetelt települések iránt érdeklődnek, hanem inkább az olyan falvak iránt, amelyek nagyobb városok, megyeszékhelyek közelében találhatóak. Az is vonzó a városok közelsége mellett, ha a település valamilyen turisztikai központ környékén található. Az is kiderült, hogy az átlagos négyzetméterárakat tekintve a legnépszerűbb járások a legdrágábbak között szerepelnek, azonban az egy főre jutó nettó jövedelem is ezekben a járásokban a legmagasabb.

További támogatások érkeznek 2020-ban!

Tovább bővül a Családvédelmi Akcióterv, éppen ezért január 1-jétől két újabb támogatás segíti majd a családokat.

A négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó-mentességének köszönhetően minden olyan anya, aki legalább négy gyermeket nevel, vagy korábban saját háztartásában felnevelt, élete végéig mentesül a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség alól.

Szintén január elsején lép életbe a nagyszülői GYED, így a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra (GYED), ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több unoka után is felveheti a juttatást.

A nagyszülői GYED összege legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka, tehát 2020-ban 225 288 forint lehet. A nagyszülőnek a GYED iránti kérelmét a foglalkoztatójánál kell benyújtania, ha a nagyszülő egyéni vállalkozó vagy mezőgazdasági őstermelő, akkor az ellátásért a vállalkozás székhelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalnál folyamodhat elektronikus úton.

Forrás: https://www.hellovidek.hu/otthon/2019/12/30/ezek-voltak-a-falusi-csok-slagertelepulesei-2019-ben-itt-venne-hazat-a-legtobb-magyar



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!