Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Ezért vagyunk lehangoltabbak télen (hazipatika.com)

Írta: Szabó-Kocsis János

A napfény hiánya nem csak azért van a hangulatunkra rossz hatással, mert a természet a zordabb arcát mutatja, hanem azért is, mert szervezetünk gyakran D-vitamin hiánnyal küzd. Ha nem fordítunk rá kellő figyelmet, hamarosan a rosszkedv és az állandó fáradtság mellett az immunrendszerünk működése is komoly veszélybe kerülhet.

A levertség okai

A hideg évszakokban sokszor az ágyból sincs kedvünk kikelni, a meleg lakást elhagyni pedig még kevésbé. A folyton szürke égbolt, a rövid nappalok, a hosszú, hideg éjszakák, a metszőn fújó szél már önmagában is rányomhatja a bélyegét a hangulatunkra, ráadásul könnyen előfordulhat, hogy szervezetünk D-vitamin hiánnyal is küzd.

Míg nyáron akár már félórányi bőrünket ért napsütés elég ahhoz, hogy szervezetünk elegendő D-vitamint állítson elő, addig ugyanez áprilistól októberig komoly nehézségekbe ütközik. Ha pedig nem jutunk megfelelő mennyiséghez, szervezetünk többek között különböző betegségek kialakulásával reagálhat.

A D-vitamin hiány tünetei

A D-vitamin hiány következtében immunrendszerünk legyengül és sokkal kevésbé képes felvenni a harcot a különböző szezonális vírusokkal, fertőzésekkel szemben, ráadásul a gyógyulási idő is jócskán megnyúlhat. Nélkülözhetetlenül fontos a számunkra: hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához és hasznosulásához, az egészséges csontozat, fogazat és izomfunkció fenntartásához, valamint szerepet játszik a sejtosztódásban is.

D-vitamin tartalmú élelmiszerek

D-vitaminhoz nem csak a napfény segítségével juthatunk hozzá, hanem vannak olyan élelmiszerek is, amelyek tartalmazzák. Ilyenek például a halak - elsősorban a tonhal, lazac, szardínia, makréla és tőkehalmáj - a gombák, a máj, a tojássárgája és például a zsíros tejtermékek. Azonban ezek az ételek a napi szükségletünk csak egy részét képesek fedezni. Bár a nyári hónapokban ez nem jelent problémát - hiszen a napfény segítségével bőven hozzájutunk a többihez - a hideg évszakokban azonban pótlásra van szükségünk.

A testsúlyunkat is befolyásolhatja

A D-vitamin, ami valójában egy hormon előanyaga, a test több szövetére, például a zsírszövetre is hatással van, így akár még a testsúlyunkat is befolyásolhatja.

Pótoljuk a hiányt!

A felmérések szerint a tél végére a magyar emberek mintegy 95%-a küzd D-vitamin-hiánnyal, éppen ezért legkésőbb november végétől a tavasz kezdetéig szükség van a folyamatos pótolásra. Egyes krónikus betegségekkel küzdőknek, az 1 év alatti kisgyermekeknek, a várandós nőknek és a szoptatós édesanyáknak pedig akár a nyári hónapokban is.

Míg 18 éves korig nagyjából 500-1000 NE/nap mennyiségű D-vitaminra, 18 év felett 1500-2000 NE közötti mennyiségre van szükségünk ahhoz, hogy szervezetünk a megfelelőképpen működhessen. Figyeljünk azonban arra, hogy a zsírban oldódó D-vitamin túladagolható, ezért tartsuk be mindig az orvosunk ajánlását vagy a betegtájékoztatóban leírtakat.

Forrás: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/cikkek/ezert_vagyunk_lehangoltabbak_telen/20191115131217



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!