Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Komoly áremelkedés várható: ennyivel kerülhet többe a sertéshús (hellovidek.hu)

Írta: Szabó-Kocsis János

Egy év alatt majdnem 30 százalékkal drágult az import sertéshús, ráadásul az afrikai sertéspestis miatt további emelkedésre is számítani lehet. A kiskereskedelmi ár újabb 5-8 százalékkal nőhet - fejtette ki Raskó György közgazdász-agrárvállalkozó a 24.hu-nak.

A Kínában elhatalmasodott sertéspestis miatt drasztikusan nőtt az élősertés termelői ára

- részletezte a portálnak Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség elnöke, egyben a Bonafarm-csoport igazgatója. Mint mondta a kínai sertéshús-előállítás 30-40 százaléka eltűnhet egy év alatt a járvány miatt. Ez azt mutatja, hogy a korábbi évekhez képest most egy éven belül 15-20 százalékkal kevesebb sertéshúst állítanak majd elő világszinten.

A nagy mértékű sertésimport nagyban befolyásolja az élő sertés árát is. Ha a hazai piacot nézzük, január óta 35 százalékkal emelkedtek az árak. A sertésfelvásárlási árak tekintetében a KSH júniusig bő 31 százalékos átlagos áremelkedést mutatott.

Az önköltség emelkedését viszont a húsipari vállalatok egyelőre nemigen tudták továbbhárítani, ami nagy gondot jelent. A karaj 10, a comb 15 százalékkal drágult júliusban, éves szinten

- részletezi a portál az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatait, melyek azt vetítik előre, hogy drágulás várható az ágazatban. A termelői árak és a bérek növekedése miatt a fogyasztói árakban is változások jönnek. Hogy ez mennyi lesz pontosan, annak becslésére nem vállalkozott a szakember.

Forrás: https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2019/08/26/brutalis-aremelkedes-varhato-ennyivel-kerulhet-tobbe-a-serteshus



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!