Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Olyasmire bukkantak a Mariana-árokban, amin még a kutatók is csak ámulnak (femina.hu)

Írta: Szabó-Kocsis János

A kínai Óceán Egyetem és a Kelet-Angliai Egyetem tudósai nemrég mintegy 10 ezer méteres mélységbe ereszkedtek, hogy onnan speciális merítő eszközökkel vizet nyerjenek, és megvizsgálják az összetételét.

Ám az IFLScience-en közzétett beszámoló szerint arra még ők sem számítottak, hogy a Föld ekkora mélységében különleges, szénhidrogénnel táplálkozó mikrobákra lelnek. Pedig az eddigi összegzéseik alapján a Mariana-árokban több ilyen baktériumtörzs is él. A tudósok ezen kívül arra is rájöttek, hogy errefelé jóval több ilyen mikroba található, mint bárhol máshol a világon. Mi haszna van egy olajfaló baktériumnak? Csiao-Hua Csang, a kutatás vezetője szerint mostani felfedezettjeik hasonlóak azokhoz a baktériumokhoz, melyeket még 2010-ben találtak a Mexikói-öbölben, a Deepwater Horizon olajszivárgásakor.

A szakértő kiemelte, hogy a mikrobák jelentős szerepet játszanak az óceán tisztításában azáltal, hogy lebontják a szénhidrogéneket. A kutatóegység következő küldetése kideríteni, hogyan jutnak táplálékhoz az élőlények az óceán mélyén.

A 2010-ben talált baktériumcsoport az úgynevezett gamma-protebaktériumok csoportja, melyek hideg környezetben képesek lebontani a szénhidrogéneket, működésüket pedig a kőolaj csak még inkább fokozza. A kutatók erre a feltételezésre az olajmintákban talált zsírsavakból jutottak. Mivel a baktériumok hatékonyan lebontják az olajat, a szakértők abban reménykednek, hogy így talán a vártnál gyorsabban helyreállhat a mélytengeri ökoszisztéma.

Forrás: https://femina.hu/terasz/olajevo-bakteriumok/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!