Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Húsz éve nem volt ekkora aszály – ez hatalmas károkat okozhat a gazdáknak (agroinform.hu)

Írta: Szabó-Kocsis János

Akár százmilliárdos nagyságrendű bevételkiesést is okozhat az aszály a magyar gazdáknak – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) osztályelnöke.

Az elmúlt másfél hónapban feleannyi csapadék esett, mint a sokéves átlag. Ekkora aszályra az elmúlt 20 évben nem volt példa – jegyezték meg az M1 Híradóban szerdán.

A vízhiány főleg az őszi gabonákat érinti: a búza és a repce van a legnagyobb veszélyben. Valahol ki sem csírázott a növény, máshol fele akkora, mint ilyenkor lenni szokott. A tényleges károk a szokásos áprilisi állapotfelmérésből derülnek majd ki.

Ledó Ferenc, a FruitVeb elnöke néhány napja arról számolt be, hogy több ezer hektár vetését és kelését lehetetleníti el a rendkívüli aszály a Dél-Alföldön. A múlt héten már elkezdődött a zöldborsó, mák, olajretek, spenót vetése, de hamarosan vetni kell a vöröshagymát, gyökérzöldségféléket is.

A rendkívüli aszály miatt kelesztő öntözés nélkül nincs esély arra, hogy a földbe került vetőmagok kikeljenek.

Mivel az öntözési idény hivatalosan csak április 15-én indul, így a legtöbb vízgazdasági társulás nem, vagy csak támogatás nélkül hajlandó öntözővizet biztosítani. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a gazdák nevében kéréssel fordult Nagy István agrárminiszterhez, hogy a hivatalos öntözési idény kezdetét hozzák előre – mondta el Ledó Ferenc.

Forrás: https://www.agroinform.hu/szantofold/husz-eve-nem-volt-ekkora-aszaly-ez-hatalmas-karokat-okozhat-a-gazdaknak-39604-001?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=HIRpromo&utm_content=39604



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!