Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A magyarok ötödét érinti: ha nem vigyázol, simán lehúznak a csalók (penzcentrum.hu)

Írta: Szabó-Kocsis János

Két tűzifa- és egy fűrészáru-kereskedés működését függesztette fel a Nébih különféle szabálytalanságok miatt. Mivel a magyarok közel negyede fával fűt, a csalók is előszeretettel verik át a vásárlókat: trükköznek a nedvességtartalommal, és ismeretlen eredetű fát is simán eladnak. Összeszedtük, mire figyelj, ha nem akarod, hogy átvágjanak!

A faanyag-kereskedők ellenőrzését a telephelyi nyilvántartások alapján lehet átfogóan elvégezni, ennek révén ugyanis a kereskedők tevékenységét teljes egészében tudja vizsgálni a hatóság. A Nébih már 2017 májusában közzétett egy részletes útmutatót a faanyag kereskedők részére, ami alapján minden érintett el tudja készíteni a jogszerű működését igazoló telephelyi nyilvántartását - közölte a hatóság.

A hivatal erdészeti szakemberei az elmúlt hónapokban országos átfogó ellenőrzést tartottak több megyében, 29 faanyag-kereskedő telephelyén a forgalmazott faanyagok nyomon követhetőségének vizsgálatára. Ennek során több olyan szereplőt is vizsgáltak, akik gyakorlatilag semmiféle nyilvántartást nem vezettek, holott a vonatkozó szabályokkal tisztában voltak. Megfelelő tájékozottságukat bizonyította, hogy egyéb kötelezettségeiket részben teljesítették. Az ellenőrzés-sorozat sajnálatos negatív tapasztalata, hogy továbbra is elterjedt gyakorlat a jogszabályi kötelezettségeknek való felszínes megfelelés.

A legsúlyosabb hiányosságok esetén az eljárás idejére vagy az előírt feltételek teljesítéséig a telephely működésének azonnali felfüggesztése elkerülhetetlen. Az átfogó ellenőrzés során is több esetben kellett e szankcióval élniük a szakembereknek. A felfüggesztést a hiányosságok teljes körű megszüntetése után lehet feloldani, az érintett kereskedők tevékenységét azonban a későbbiekben fokozottan ellenőrzi a hatóság.

A hirdetésekkel is óvatosan

A tűzifa-hirdetések ellenőrzését és a jogszerűtlen hirdetések eltávolítását, illetve ezek adatainak közzétételét is tovább folytatja a Nébih. Általános tapasztalat ugyanis, hogy a jogszerűtlenül működő kereskedők találékonysága és megtévesztésre való hajlandósága rendkívül nagy. Volt rá példa, hogy egy felfüggesztett kereskedő - azon túl, hogy a tiltás ellenére tevékenységét folytatta -, úgy reklámozta magát, mint a Nébih által ellenőrzött láncszereplő. A hatósági ellenőrzések elmarasztaló eredményéről azonban már nem tájékoztatta ilyen aktívan a vásárlókat.

Fával a leggazdaságosabb fűteni, mégis nagyon drága

Korábban a Pénzcentrum összevetette a különféle fűtőanyagok ár-érték arányát, ebből pedig kiderült, hogy a fatüzelés a leggazdaságosabb az összes energiahordozó közül. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a tűzifával való számolás nem egyszerű feladat. Hiszen nem mindegy, hogy milyen fáról beszélünk, hiszen az összes fafajtának máshogy alakul a fűtőértéke. Ráadásul az sem mindegy, hogy mekkora a nedvesség hányada az általunk választott vásárlásra szánt tűzifának. Általánosan elmondható, hogy minél frissebb a fa, annál nagyobb a nedvességtartalma, ezáltal pedig kisebb a fűtőértéke. Minél tovább szárítják tehát a fűtésre szánt fát, annál nagyobb fűtőérték érhető el vele. Érdemes tehát minden apró adatnak utána járni, ha tűzifát akarunk vásárolni, hiszen rengeteg olyan helyről csalhatnak ki tőlünk pénzt, amire nem is gondolnánk.

2017-ben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az egységes, fűrészelt tűzifa átlagára soha nem látott mértékre ugrott Magyarországon. Tavaly ugyanis egy mázsa tűzifáért 3 360 forintot kellett kifizetni, ami több mint háromszáz forinttal több volt a 2016-ban tapasztalhatónál.

A drágulás mértékének jelentőségét jól jelzi, hogy ekkora árnövekedés hazánkban utoljára 2006-2007-ben volt tapasztalható, akkor szintén 310 forintos volt az emelkedés egyik évről a másikra. A rekord magas 2017-es árak azonban koránt sem jelentik azt, hogy a drágulás tetőzött volna tavaly Magyarországon, hiszen hazai szakértők szinte egybehangzóan mondják: idén is számítani kell a drágulásra, a kérdés csak az, hogy mekkorára, valamint, hogy lesz-e egyáltalán - időben - elég fa a téli hideg átvészelésére.

Sokakat érint, a magyarok negyede fűt így

A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb adatai alapján a hazai lakásállomány majd 22 százalékában egyedi helyiségfűtéssel fűtenek, ami a gyakorlatban a fafűtést jelenti. Ennek pedig elsődlegesen gazdasági okai vannak. Korábbi tesztünkben a fűtőanyagok közül a tűzifát, a vezetékes gázt és az általános villamos energiát választottuk ki és megnéztük, hogy ezek közül melyik állítja elő a legnagyobb hőenergiát a legkisebb áron.

A győztes akkor (2016-os adatok alapján) és ma is (rekord magas áron) a fa lett, azonban a földgáz árához viszonyítva összébb zárult az olló. Nem szabad ugyanakkor elfejteni, hogy a tűzifával való számolás nem egyszerű feladat. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen fáról beszélünk, hiszen az összes fafajtának máshogy alakul a fűtőértéke. Ráadásul arra is fokozottan figyelni kell, hogy mekkora a nedvességtartalma a vásárlásra szánt tűzifának. Ezen felül a felhasználási metódus is igen körülményes, nagy kosszal jár. A gazdasági előnyökön túl, sok helyen persze nem is érhető el vezetékes gázszolgáltatás, úgyhogy tömegeknek csak a fafűtés marad, mint egyedüli alternatíva.

Így kerüld el a csalókat:

- Figyeld a hirdetésekben, hogy a hirdető az EUTR technikai azonosító számát, vagy erdőgazdálkodói kódját feltüntette-e. Az azonosító vagy kód valós meglétét a (http://portal.nebih.gov.hu/felir-kereso) oldalon le is ellenőrizheted.

- Ha szerepel ezek valamelyike, a megrendelés során jelezd, hogy csak olyan tűzifa szállítmányt vagy hajlandó átvenni, amelyet a hirdető a Nébih-hez bejelentett szigorú számadású szállítójeggyel szállít, vagy ad át szállításra.

- Mindig kérj számlát vagy nyugtát, továbbá a tűzifavásárlók részére kötelezően átadandó tájékoztatót, amelyből további hasznos információkat nyerhetsz.

- A tűzifa átvételekor ellenőrizd, hogy a szállítójegyen a feladó rovatban a hirdető megnevezése, telephelye, erdőgazdálkodói kódja, vagy EUTR technikai azonosítószáma, adószáma, valamint a szállított tűzifa fafaja és mennyisége, továbbá a szállító jármű rendszáma pontosan fel van-e tüntetve.

- Amennyiben ezek az adatok időben a vásárló rendelkezésére állnak, úgy az esetleges későbbi reklamációját könnyebben, biztosabban tudja érvényesíteni. Minőségi kifogások nyilván előfordulhatnak ilyen esetekben is, de az adatainak megadását vállaló hirdető, kereskedő felé nagyobb bizalommal fordulhatsz.

Most vennél? Vigyázz, a kellően ki nem száradt fa a legdrágább!

A Pénzcentrumnak nyilatkozó mindkét erdészet felhívta a figyelmet arra, hogy a tűzifát érdemes jóval korábban beszerezni, akár több szezonnal is a felhasználás előtt, ugyanis a fa fűtőértéke leginkább annak nedvességtartalmától függ. Mindez pedig azt jelenti, ha valaki egy-két évvel a felhasználás előtt szerzi be a tűzifát, és megfelelő módon szárítja, akár 20-30 százalékkal több hőt is nyerhet ugyanakkora mennyiség felhasználásával - mondta el a Pilisi Parkerdő Zrt. A fűtési hatékonyság növelés érdekében az Északerőd Zrt. is a kitermelés idejétől számítva minimum 6-8 hónapos szellős helyen való tárolást ajánl. Rossz hír ugyanakkor, hogy az ősszel vásárolt fa, télre bizony már nem szárad ki, úgyhogy a fűtőérték nem lesz az igazi, ráadásul, aki mázsában vásárol és nem köbméterben - frissen vágott fát -, az még a magas nedvességtartalom miatti nehezebb fáért – „rossz” fűtőértékkel - több pénzt is fizet.

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/a-magyarok-otodet-erinti-ha-nem-vigyazol-siman-lehuznak-a-csalok.1073047.html



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!