Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Csúnya bírságot kaphatunk télen, ha nem figyelünk oda!

Írta: Szabó-Kocsis János

Szinte egyik pillanatról a másikra köszöntött be a tél: egy hete még kiskabátban szaladgáltunk, tegnapra pedig az ország jelentős területére hó hullt. Ilyenkor minden családi ház tulajdonosnak gondoskodnia kell a havas, jeges járdák csúszásmentesítéséről a megfelelő eszközökkel. A Pénzcentrum értesülései szerint rosszul jár az, aki nem találja a tavalyi hólapátot, ugyanis várhatóan 5-10 százalékot is emelkedhetnek a síkosságmentesítők.

Egy egész éles kanyarral tegnap a fél országra hó hullt, a 0 fok körüli hőmérsékletnek köszönhetően sok helyen havazott. Leginkább a nyugati megyék érintettek, de Budapest magasabban fekvő pontjai is kifehéredtek.

A lakás-, és családi ház tulajdonosoknak tehát érdemes felkészülniük: a havassá és jegessé vált járdák csúszásmentesítéséről ugyanis nekik kell gondoskodniuk. Íme, a legfontosabb tudnivalók.

Az önkormányzat feladta?

A helyi közutak és közterületek fenntartása ugyan az önkormányzatok feladata, azonban a legtöbb helyen az önkormányzat előírhatja - és a legtöbb helyen elő is írja -, hogy az adott településen, vagy kerületben ingatlantulajdonnal rendelkező személyek kötelesek eltakarítani a havat az ingatlan előtti járdaszakaszról, illetve kötelesek azt csúszásmentes állapotban tartani.

A hótakarításról, és a biztonságos gyalogos forgalom biztosításáról tehát a legtöbb esetben a tulajdonosnak kell gondoskodnia!

Sőt, az előírás természetesen a tulajdonosok jogi felelősségét is magával vonja. Tehát abban az esetben, ha valaki az ingatlanunk előtti, veszélyessé vált járdán a „nyakát szegi”, akkor kötelesek vagyunk az „okozott” kárt megtéríteni. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatnak bennünket.

A közös képviselő feladata?

Egy családi ház esetében teljesen egyértelmű, hogy kinek a kötelessége a hó-, és jéghelyzetről gondoskodni, egy társasháznál azonban már sokan nincsenek tisztában ezzel. Pedig a helyzet egyszerű. Mivel a tulajdonos kötelezettsége a csúszásmentesítés, így egy társasház albetéteseit ugyanaz a felelősség terheli, mint egy családi ház tulajdonosát. Éppen ezért tévhit, hogy a közös képviselő feladata a hó eltakarítása, és a járdák biztonságossá tétele.

A társasházakról szóló törvény tartalmazza a közös képviselő működésével és a feladataival kapcsolatos rendelkezéseket. Ezek elsősorban - a teljesség igénye nélkül - a társasház képviseletére, illetve a közös költséggel kapcsolatos ügymenetre terjednek ki, és nincs benne előírva a hó eltakarítása és a csúszásmentesítés.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy társasház lakóközösségének nincs joga megállapodni arról, hogy a téli munkálatokat a közös képviselő, vagy egy alvállalkozó végezze el helyettük. Érdemes azonban kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy a szerződött féllel a törvényi előírásoknak teljes mértékben megfelelő alvállalkozói szerződés köttessen. Ennek hiányában ugyanis szintén előtérbe kerül a felelősség áthárítása, és végül az okozott kárt a lakókkal téríttethetik meg.

Sózás? Akár 50 ezer forintos bírságot is kaphatunk

Az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet egyik passzusa értelmében akár ötvenezer forintra is bírságolható az, aki a háza előtti csúszásmentesítést sóval végzi el (a Fás növények védelméről szóló rendelet szerint csak ott tilos sózni, ahol fás növények vannak). A tiltás nem véletlenül született; a só ugyanis súlyosan károsítja környezetünket.

Arról már nem is beszélve, hogy a só tönkreteszi a cipőt, károsítja az autók gumiját, alvázát, a kerékpárgumit, idővel „felzabálja” az aszfaltot, a betont, és nem tesz jót a kutyák-macskák mancsának sem.

A ház körüli csúszásmentesítésre a sózásnál sokkal jobb megoldást jelentenek az alternatív csúszásmentesítő anyagok és egyéb megoldások. A célnak megfelel a homok, a természetesen lebomló faforgács vagy fahamu, a nádfonat és a több nemzeti parkban is sikeresen alkalmazott gránitkő-zúzalék.

Hová fussak?

Szerencsére az áruházak is felkészültek a hideg, havas időre, ha nincs meg a tavalyi hólapát, vagy kifogytunk a csúszásmentesítő keverékből. De érdemes még időben bevásárolni, ugyanis a Pénzcentrum iparági értesülései szerint a szükséges eszközök várhatóan 5-10 százalékot emelkednek még az igazi zimankó beállta előtt.

A Bauhausban most 899 forintért vásárolhatunk lapátot, és a Praktiker üzleteiben is nagyjából ennyiért kapjuk meg a legolcsóbbat. Ám ha igazán jó minőségű, tartós terméket szeretnénk, kicsit mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni, 3000-5000 forintot is fizethetünk értük. A környezetkímélő síkosságmentesítőből az 5 kg-os kiszerelés 1099 forintba kerül.

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/otthon/indul-a-razzia-csunya-birsagot-kaphat-iden-telen-akinek-csaladi-haza-van.1072175.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!