Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás: akár felezhető is a díj

Írta: Szabó-Kocsis János

Egyik olvasónk örömmel jelezte, hogy 54 százalékot, majdnem 37 ezer forintot spórolt kötelező autóbiztosítási (kgfb) díján. Más több, mint 30 százalékos díjemelésre panaszkodott. Bár utóbbinak nem volt igaza, de mégis mindenkinek ajánljuk, hogy kontrollálja, mennyit fizet autója után. Különösen a most valóban elérhető nem csekély kedvezményekre jó figyelni.

Egyik olvasónk jelezte, hogy Suzukijának a korábbi majdnem 68 ezer forintos éves kgfb-díja alig több mint 31 ezer forintra esett. Először mi is szkeptikusok voltunk, de kiderült: reális az ilyen nagy mutatvány is. Sokat számított, hogy búcsút mondott a csekkes fizetésnek, sőt azt is vállalta: megadja minden elektronikus elérhetőségét (email, mobil) a biztosítónak. Igazán nagy díjcsökkentést azonban azzal sikerült elérnie, hogy a gyereknek nemrég vett lakás biztosítását az Aegonnál kötötte. Az Aegon ugyanis a nála frissen (120 napon belül) lakásbiztosításra szerződő kgfb díját akár meg is felezi. (Lakás együttkötési kedvezményként az Allianz 5 százalékot ad.)

A biztosító díjközlését (aminek november 11-ig kell az évfordulós váltók számára megérkeznie) esetenként másképp kell nézni, mint korábban. A korábbi baleseti adó „beolvad”, 2019. január elsejével már a kgfb-díj része lesz. Ez tehát (ami olvasóink között is akadt, akit megtévesztett) nem díjemelés. Az összehasonlításhoz a bruttó összegeket kell venni.

Csak érdekességként kiszámoltuk, hogy ugyanő mennyit fizetne, ha fiatal vezető lenne (nem az). Önmagában ez a tény a díjat mintegy 14 ezer forinttal dobná meg. Ajándékoznak, de büntetnek is a biztosítók. A díjat jócskán megnövelheti a károkozás mellett például az életkor, a lakóhely, de az is, ha sokat jár valaki külföldre, illetve másoknak (különösen fiataloknak) átengedi a vezetést.

Érdemes ügyesen és figyelmesen kalkulálni

Figyelni kell arra, hogy hiába üti be valaki a kalkulációba, hogy díját negyedévente csekken rendezi, a kiadott eredmény éves átutalásra vonatkozik. Aki szemfüles, és átállítja a fizetési módot és ütemezést, azzal szembesülhet, hogy megfogyatkoznak az ajánlatok. Akad biztosító, amelyik inkább nem szeretné ügyfelei között tudni a csekkeseket. A Signal Biztosítónál feltétel, hogy a biztosítás díját takarékszövetkezeti számláról kell fizetni. A Genertellel pedig biztosítás eleve csak az elektronikus levelezés vállalásával köthető. Érdemes azonban megnézni, hogy ilyen körülmények mellett hol mennyit kell fizetni. Akár jókora meglepetés is érheti az autóst.

Azt már mindenki tudja, hogy a casco és a kgfb együttkötése hozhat a konyhára (számos hozzánk érkezett jelzés szerint egyébként nem is annyira, mert a biztosítók ezt valahogy sokszor „elszúrják”, és mégis más időpontra szól a casco). Ehhez csatlakozott már a lakás-, sőt az életbiztosítás is, de meglepőbb diszkontok is akadnak.

Például a Magyar Posta a közalkalmazottaknak, a polgárőröknek és a családoknak 10 százalék kedvezményt biztosít. A Facebookon pedig nyerhető további 5 százalék kedvezmény is. A Signal Iduna egyéb biztosítás esetén és a mozgáskorlátozottaknak 10 százalék, a polgárőröknek 15 százalék kedvezményt ad. A Generalinál a családi kedvezmény 15 százalékos. Az elérhető maximális kedvezmény mértéke és feltétele biztosítónként változik, így az azért többnyire nem működik, hogy az utolsó cseppig minden engedményt besöpörjünk.

Forrás: https://azenpenzem.hu/cikkek/kgfb-akar-felezheto-is-a-dij/5343/Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!