Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Eltörölte a lakástakarékokat a kormány – hogyan tovább?

Írta: Szabó-Kocsis János

Megszüntette a lakástakarék-szerződésekhez járó állami támogatást a kormány. A jogszabály-módosítás hatályba lépése után (mától, azaz 2018.10.17-től) a lakástakarék-szerződésekhez nem jár a jelenleg 30 százalékos, évente maximum 72 ezer forintos állami támogatás, így a jövőben megkötött vagy meghosszabbított szerződéseket már nem támogatja az állam.

A BankRáció.hu összeállításából kiderül: az október 15-én érvényes ajánlatok szerint a 4 éves futamidejű lakástakarék-szerződéseknek a hozama volt a legmagasabb, 10,28-12,54 százalékot tett ki, ami kimagaslónak számít a jelenlegi alacsony kamat- és hozamkörnyezetben.

Az állami támogatás nagyon fontos eleme a lakástakarék-szerződéseknek, elsősorban ennek köszönhető, hogy akár két számjegyű hozamot biztosítsanak ezek a szerződések – mondta Trencsán Erika, a Bankráció szakértője.

Várható volt...

A KSH adatai alapján, a magyar piacon működő lakástakarék-pénztáraknál lévő lakáshitel-állomány 385 milliárd forintot tett ki az idei első félév végén, ez a teljes lakáshitel-állomány több mint 12 százalékát tette ki. A bankok kezében 1773 milliárd forintnyi lakáshitel volt, ami a teljes hitelállomány 57 százaléka. A jelzálogbankok részesedése 28, a takarékszövetkezeteké több mint 3 százalékos volt.

Várható volt, hogy az állam valamilyen módon hozzányúl a 20 éve működő lakástakarék-pénztári megtakarítás konstrukciójához: az évi 30 százalékos állami támogatás mértéke más országokhoz képest ugyanis kiemelkedően magas, ennek ellenére nemzetközi viszonylatban itthon nagyon alacsony maradt a lakossági penetráció – írja a Bank360 elemzésében.

Milyen lehetőségek maradnak?

Veres Patrik, a Bank360 szakértője szerint az állam három eszköz felé tereli majd az LTP-re szánt lakossági megtakarításokat.

1. A módosító javaslat kifejezett célja a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) támogatása, azaz az LTP-kre kifizetett állami támogatást és más forrásokat többek között ide csoportosítja át az állam.

2. Korábban Matolcsy György arról beszélt, hogy jó lenne, ha a háztartások kezében lévő nagyjából 5700 milliárd forintnyi készpénzállomány egy jelentősebb részét állampapírok vásárlására fordítaná a lakosság. A jelenlegi állampapírok egyike sem kínál ugyanakkor akkora kamatfelárat, ami felérne az LTP évi, akár 12 százalékos hozamához. Állampapírok esetében jelenleg az 5 éves Prémium Magyar Állampapír kínál évi 3,80 százalékos hozamot. Ahhoz, hogy 72 000 forintot megközelítő prémiumra tegyen szert a megtakarító, évi 2 millió forintra lenne szükség – tette hozzá.

3. A szakértő emlékeztetett: a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek (NOK) Rogán Antal javaslatára a lakástakarék-pénztárak versenytársaiként indultak el. A lakáslottónak is csúfolt termékkel 120 vagy 180 hónapig takaríthatunk meg minimum 10 millió forint, maximum 40 millió forint értékben, és legkésőbb a futamidő végéig ezt lakásvásárlásra használhatjuk fel. Az állami támogatás szintén 30 százalék, évente maximum 300 000 forint.

Forrás: https://privatbankar.hu/makro/eltorolne-a-lakastakarekokat-a-kormany-hol-lehet-meg-nagyot-kaszalni-322196



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!