Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Fontos változások a tankolásnál!

Írta: Szabó-Kocsis János

Mától tankoláskor másfajta jelölésekkel is találkozhatunk a benzinkutakon: a jól megszokott sárga és zöld címkék mellett fekete-fehér köröket, négyzeteket és rombuszokat is kötelező elhelyezni az autósok pontos tájékoztatása érdekében. Mutatjuk pontosan mit jelentenek az ábrák, és mely országokban számíthatunk változásokra.

Komoly változások léptek ma életbe a magyar benzinkutakon: mostantól egy 2014-es EU-s irányelvnek megfelelően kötelező az egységes méretű és kinézetű üzemanyagjelölő címkék elhelyezése a kútoszlopokon és a töltőpisztolyokon. De az október 12. után forgalomba hozott új járművek tanksapkája mellett is kötelező jelölni a szükséges üzemanyag fajtáját.

A változásokra azért van szükség, hogy a jelölések harmonizáljanak egymással egész Európában, és így a vezetők biztosan és pontosan ki tudják választani a járművük számára megfelelő üzemanyagot. A már megszokott zöld és sárga címkék helyett fekete és fehér címkékkel találkozhatunk mostantól.

A benzint egy körben elhelyezett E betű és egy szám jelöli, a gázolajat egy négyzetben elhelyezett B betű, az egyéb üzemanyagoknak pedig rombusz lesz a szimbóluma.

Nagyon kell figyelni, hiszen a legnagyobb problémát a gázolaj új jelölése okozhatja, hiszen a fekete B-betűt az autósok akár benzinnek is értelmezhetik majd.

Egészen pontosan ezt takarják mostantól az új jelölések:

- E5: benzin, amelynek alkoholtartalma 5% etanol,

- E10: benzin, 10% -os etanolos alkohollal,

- E85: 85%-os alkoholtartalmú etanol,

- B7: dízel, amelynek biodízeltartalma 7%

- B10: dízel, amelynek biodízeltartalma 10%

- XTL: teljesen szintetikus dízelolaj, amely nem a nyersolaj finomításából származik

- CNG: metán autókhoz

- H2: hidrogén

- PB-gáz: PB-gáz

- LNG: folyékony metán

A címke egyszerű vizuális eszköz, amely segítséget nyújt a fogyasztóknak, hogy helyesen válasszák ki a megfelelő üzemanyagot járművük számára. De nem kell megijedni a változásoktól, hiszen az eddig megismert jelölések továbbra is láthatóak lesznek.

Az új címkék megtalálhatóak mind a 28 Európai Uniós tagállamban, az EGT országokban (azaz Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában), valamint Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban, ahol szintén alkalmazzák az európai szabvány standardjait.

A CEN (Európai Szabványügyi Bizottság) egy hasonló szabvány létrehozásán dolgozik az elektromos autókra és azok töltőhelyeire vonatkozóan. Feltételezhető, hogy az elektromos autókra és azok töltőhelyeire egy hasonló tájékoztatás fog megjelenni rövidesen.

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/kellemetlen-meglepetes-erheti-a-magyar-autosokat-fontos-valtozas-a-tankolasnal.1071034.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!