Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Első felszállására készül a világ legkülönlegesebb és legnagyobb repülője

Írta: Szabó-Kocsis János

Két törzse, hat hajtóműve van, a szárnyfesztávolsága pedig 117,3 méter - másfélszer akkora, mint a világ legnagyobb utasszállító repülőjének, a Boeing A38-asnak a szárnyfesztávja.

A Microsoft-társalapító milliárdos, Paul Allen 2017 májusában mutatta be magát a repülőt, és eddig csak gurulóteszten volt látható a gigantikus jármű. Most az első repülésére készítik fel Amerikában, a kaliforniai Mojave-sivatagban.

A Stratolaunch 250 tonnányi terhet tud felemelni a szárnyközére rögzítve - írta az aerotech.hu.

A tervek szerint űrhajókat és műholdakat juttathat Föld körüli pályára, miután felrepült ezekkel a sztratoszférába, 15 kilométeres magasságba. A szállított egységek innen saját hajtóműveikkel indulhatnának tovább.

Ez sokkal olcsóbb, mint a hagyományos módszer, hiszen megspórolható az űrrakéta első fokozata.

Egyelőre nem tudni, hogy az első légi startra mikor kerül sor, a Stratolaunch értesülések szerint akár már idén, vagy 2019 elején is megteheti első próbakörét.

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2018/10/10/elso-felszallasara-keszul-a-vilag-legkulonlegesebb-es-legnagyobb-repulojeBárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!