Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Óvatosan az olcsó ajánlatokkal!

Írta: Szabó-Kocsis János

A budapesti lakások évek óta tartó drágulásával egyre többen szeretnének kifogni alkalmi vételt, vagyis olcsón kínált ingatlant. Bár előfordulnak ilyen esetek, ingatlanszakértők szerint nem árt az óvatosság, miközben a statisztikák szerint az is igaz, hogy nagy különbségek vannak az alapterületük alapján összehasonlítható és azonos környéken található ingatlanok árai között.

Noha folyamatosan emelkednek az ingatlanárak, kirívóan olcsó ajánlatokba is bele lehet futni lakáskeresés során. Ilyenkor persze nagyon oda kell figyelni, mert akár átverésről is szó lehet vagy jobb esetben arról, hogy a kinézett lakás leharcolt. Az Ingatlan.com lapunknak készített, Budapestet feltérképező összeállítása szerint az átlagárhoz képest akár 30 millió forinttal olcsóbb ingatlanok is elcsíphetők egy adott helyszínen.

Háromszoros különbség is előfordul

A 100-110 négyzetméteres családi, iker- és sorházakat böngészve szinte valamennyi széles kínálatú városrészben akár fél áron is kifogható egy-egy ház – kérdés persze, hogy milyen állapotban. Soroksáron ebben a méretben az átlagár 42 millió forint, de a szeptember végi állapot szerint 14 millióért is kínáltak megvételre ingatlant. Csepelen 46 millió forint az átlagár, de 20 millióért is lehet találni házat vagy házrészt.

A legdrágább budai részeken viszont kicsi a szórás. A II. kerületi Szemlőhegyen például csak tízmillió forinttal olcsóbb házat lehet kapni a 100 milliós átlagárhoz képest, a III. kerületi Aranyhegyen pedig a 81 milliós átlaghoz képest 68 milliós a legolcsóbb ajánlat. A kis eltérés oka itt az lehet, hogy nagyon sok a viszonylag új vagy újszerű ház, hiszen ezek a városrészek a 90-es, majd a 2000-es években kezdtek igazán beépülni.

Érdekes a nagyon keresett, 50-55 négyzetméteres lakások helyzete: bár alapvetően kisebb értékű ingatlanokról van szó, előfordulnak húszmilliós különbségek e típusnál is. Sőt a Ferencvárosban például háromszoros az eltérés: a 36 milliós átlagárhoz képest 12 millióért is ki lehet fogni lakást. Terézvárosban már 40 millió az átlagár, de 12 milliós a legolcsóbb ajánlat, Kelenföldön a 37 millióshoz képest tízmilliós. Furcsa kép rajzolódik ki a XVI. kerületi, rákosszentmihályi lakásoknál: az átlag 21 millió, a legkedvezőbb ár pedig alig kevesebb, 20 millió forint.

Lakás a szuterénben

– Nagy különbségek mutatkoznak az alapterületük alapján összehasonlítható és az azonos környéken található ingatlanok árai között. Ennek az egyik legfőbb magyarázata az ingatlanok állapota. De az olyan jellemzők is árcsökkentők, mint hogy az ingatlan szuterénben helyezkedik el, ezeket nem lehet eladni a környéken megfigyelhető átlagos négyzetméteráron – mondta az adatokat magyarázva Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: ezt az eladók is látják, ezért a sikeres eladás érdekében eleve alacsonyabb áron hirdetik meg az ilyen ingatlanokat.

– A jóval olcsóbban megszerzett ingatlan nem a csoda kategóriája, hanem olyan vétel, amely sok kompromisszumot rejt magában – mondta lapunknak Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője, aki szerint a sok millió forintos különbség esetén a csalás lehetőségét kell első körben kizárni. Mivel sokan szeretnének alkalmi vételt kifogni, vagyis különlegesen olcsón megvenni valamit, a csalók is leginkább az ilyen vásárlókra utaznak. Balla Ákos szerint őket könnyebb „beetetni” azzal, hogy nagyon sürgősen kell fizetni, vagy valamilyen indokkal nem lehet megtekinteni az ingatlant.

A szakértő hangsúlyozta: ilyen esetben mindig gyanút kell fogni, az ugyanis elképzelhetetlen, hogy egy megvásárolandó lakást ne lehessen megnézni a saját szemünkkel.

– Ugyanakkor az átverések nagyon ritkán jelentenek milliós kárt valakinek, inkább nagyszámú, kis összegű csalást követnek el ezek kiötlői, néhány százezer forinttal megkárosítva az áldozatokat. Milliós tételeknél a legtöbben azért már óvatosak, és ügyvéd segítségét kérik ki fizetés előtt – jegyezte meg az ügyvezető.

Kis repedésből födémcsere lehet

Ha nem csalásról van szó, akkor viszont alaposan számba kell venni a kompromisszumokat: mi az, amit a kedvező árért még vállalni tudunk, és mi az, amit nem. Balla Ákos szerint három fő szempont merülhet fel: a helyszín, az ingatlan állapota és a méret. Mint kifejtette, az elhelyezkedés Budapesten vagy más nagyvárosban azt jelenti, hogy a kedvező árú lakás nagyon forgalmas, zajos, büdös helyen fekszik, egy városszéli családi háznál pedig olyasmire kell figyelni, hogy nem pár száz méterre van-e a szennyvíztisztítótól vagy más ipari létesítménytől. Nagyon megkeserítheti az életet egy-két hangoskodó család vagy egy éjjel-nappal flexelő szomszéd is.

Ami az ingatlan állapotát illeti, Balla Ákos szerint sokan magukkal is szeretnék elhitetni, hogy „az a kis repedés” később nem új falazást vagy födémcserét jelent. – Nekem soha nem lesz családi házam, ha ezt most nem veszem meg – fogalmazta meg az ügyvezető az egyik gyakori hozzáállást, amely akár egy életre megkeserítheti egy család életét – ilyen esetben a „boldog” új tulajdonos a következő évtizedekben akár többször megépít egy házat, annyi pénzt költ rá és annyi munkát fektet bele.

– Tipikus az is, hogy valaki görcsösen ragaszkodik egy adott városrészhez, településhez, de csak egy kisebb ingatlanra futja a pénzéből. Lemond a normális, ablakos konyháról, a tárolóhelyekről, eggyel kevesebb szobával számol, mint amennyit eredetileg szeretett volna – mutatott rá Balla Ákos, aki szerint sokat segíthet egy beszélgetés egy ingatlanossal vagy egy ismerőssel, mert kiderülhet, hogy megfelelő méretű ingatlant találhat egy olyan szomszédos kerületben, amelyikre nem is gondolt.

Szerző: Pintér Balázs

Forrás: https://magyaridok.hu/gazdasag/ovatosan-az-olcso-ajanlatokkal-3556388/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!