Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Nincs megoldás az óvodákba fel nem vehető kétévesek helyzetére?

Írta: Szabó-Kocsis János

Az óvodával összevont bölcsőde kiváltására nem csak pénz, szakember gárda sincsen.

Bajban vannak a kis falvak: szeptembertől nem üzemeltethetnek bölcsődével összevont óvodát, más megoldásra viszont se pénz, se szakember - írja a Népszava.

Eddig csak a tízezer főnél nagyobb városokban volt kötelező bölcsődét működtetni, most azonban minden olyan településen mini-, családi- és munkahelyi bölcsődéket kellene kialakítani, ahol legalább negyven, 3 év alatti gyermek él vagy ahol legalább 5 gyermek szülei igénylik az ellátást. A kis falvakban ez nem csak anyagilag megoldhatatlan: már az óvónőket is lasszóval kell fogni - írják hozzá.

A változtatás nem csak azokat a gyerekeket érinti, akik elmúltak kétévesek, de még nem töltötték be harmadik évüket, így nem vehetik fel őket a normál óvodába, hanem a szüleiket is. Ezért van olyan falu, ahol titokban szervezték meg a kicsik felügyeletét.

Azok az anyukák, akik a GYED letelte után visszamennének dolgozni, nehéz helyzetbe kerülnek: vagy elviszik gyereküket egy városi bölcsődébe, mert a környező falvakban nincsenek ilyen intézmények vagy otthon maradnak velük még egy évig. Utóbbi esetben vállalniuk kell a havi 25 ezer forintos GYED-del járó szűkös megélhetést - mondta el a lapnak Nagy Marina, a komlóskai összevont óvoda-bölcsőde vezetője.

Forrás: http://eduline.hu/kozoktatas/2018/8/13/ovodaval_osszevont_bolcsode_felszamolas_TRS19O



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!