Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Egyetemi tanévkezdés: meg kell húzni a nadrágszíjat

Írta: Szabó-Kocsis János

Önköltség, tankönyvek, gólyatábor, albérlet vagy kollégium - mekkora kiadással jár az egyetemi-főiskolai tanévkezdés? Utánajártunk.

A legnagyobb falat: a tandíj

Ha nem állami ösztöndíjas helyre kerültetek vagy kerültök be, az egyik legnagyobb kiadás az önköltség lesz félévente. Ha ezt nem saját zsebből szeretnétek kifizetni, felvehetitek a diákhitel 2-t. Jó hír, hogy ez a fajta hitel már 2017 óta kamatmentes. De csak tandíjra lehet költeni, amit a bank egyenesen az egyetemnek utal. Ha a diákhitel 1-et választjátok, tudnotok kell, hogy az első havi apanázst nem utalják azonnal, csak körülbelül egy hónap múlva, ezzel érdemes számolni az igényléskor. Ezt kérhetitek egy összegben vagy havi folyósítással.

Ha saját zsebből fizetnétek az önköltséges képzésért, érdemes megkérdezni az adott egyetemen vagy főiskolán, hogy engedélyezik-e a részletfizetést.

Kollégium, albérlet

A tandíj után a legnagyobb problémát a lakhatás megoldása jelenti. Az állami ösztöndíjas hallgatók átlagosan már havi 15 ezer forintból megúszhatják a kollégiumot, és a legtöbb helyen nem megy az ár 21 ezer fölé. Az önköltséges tanulóknak többre kell számítani, ők inkább 20-30 ezerrel számoljanak. És ha valakit nem vesznek fel kollégiumba, marad az albérlet: nekik sokkal jobban a zsebükbe kell nyúlni, ugyanis most tényleg nagyon elrugaszkodtak az árak. Budapesten 120 ezer forint alatt alig találni garzonlakást, Debrecenben 88 ezer, Szegeden 85 ezer, Pécsen 95 ezer forint körül mozog az albérletek ára. Ehhez pedig még számoljátok hozzá a rezsit is, ami fejenként legalább 20 ezer forint körül van.

Valahol a két megoldás között vannak a magánkollégiumok, legalább is árban: 40-60 ezer forint között mozog egy havi bérleti díj. Ezek főleg akkor kedvezőbbek érdekes módon, ha valaki mindenképp egyedül szeretne lakni.

Tankönyvek, tanszerek

Nagyon változóak az árak: van, aki pár ezer forintból megússza a tanévkezdést, míg másoknak több tízezer forintot kell félretenniük a tankönyvekre. Az orvostanhallgatók például legalább 70-80 ezer forintot fizetnek a tankönyvekért, és ehhez még hozzájön a gyakorlatoknál szükséges felszerelés is.

Művészeti vagy építész szakokon szintén borsos lehet a felszerelés ára, akár ötven-százezer forintra is rúghat. A legjobban azok járnak, akiknek csak könyvek kellenek. Az egyetemi könyvtárakban általában meg lehet találni minden szükséges tankönyvet, ha pedig elkapkodnák előletek, érdemes a helyi könyvtárakban, esetleg antikváriumokban is körbenézni.

Gólyatábor

Átlagosan 20 ezer forintos kiadás, attól függően, hogy mennyi ideig tart a tábor, és hol rendezik meg. Persze némi költőpénzzel is kalkulálni kell.

Mindent összevetve, ha valaki bekerült államilag támogatott képzésre, és még kollégiumba is, akkor egészen jól lehet kalkulálni egy hónapra, viszont akinek e kettő közül már valamelyik is másképp alakul, meg kell húznia a nadrágszíját.

Forrás: http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/8/3/ennyibe_kerul_az_egyetemi_tanevkezdes_FQUZGZ



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!