Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Ennyit kell fizetni 2018-ban a legdrágább egyetemi szakokért

Írta: Szabó-Kocsis János

Mennyit kell fizetni egy-egy népszerű alap- vagy osztatlan szakért, ha valaki lemarad az állami ösztöndíjas helyekről?

Általános orvosi képzés

Évről évre ez az egyik legdrágább képzés - a három vidéki tudományegyetemen és a fővárosi Semmelweis Egyetemen egyaránt 1.350.000 forintot kell fizetni egy szemeszterért (félévért), ha önköltséges formában kezditek meg a tanulmányaitokat. Mivel az általános orvosi képzés 12 féléves, összesen több mint 16 millió forintos kiadással kell számolnotok.

Fogorvosi képzés

A fogorvosi képzést önköltséges formában végzők szintén mélyen a zsebükbe nyúlhatnak - egy félév 1.350.000 forint a debreceni, a szegedi, a pécsi egyetemen és a Semmelweis Egyetemen is. Igaz, ez a képzés csak 10 féléves, így a teljes kiadás is kisebb, mint az általános orvosi szakon: „csak” 13.500.000 forint.

Gyógyszerész képzés

A leendő gyógyszerészek - ha önköltséges formában tanulnak - valamivel kevesebbet fizetnek. Ezen a szakon egy szemeszter 800 ezer forint a debreceni, a pécsi, a szegedi egyetemen és a Semmelweisen is. A képzés 10 féléves, vagyis a teljes költség nyolcmillió forint.

Művészeti képzések

A művészeti szakok sem sokkal olcsóbbak. A képzőművészeti - például a restaurátor, a grafikusművész vagy a látványtervezés - képzéseket önköltséges formában például szemeszterenként 700 ezer forintért lehet elvégezni, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem képzésein félévenként 350-800 ezer, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen 500-800 ezer, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 350-950 ezer forintért tanulhattok.

Forrás: http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/1/31/mennyit_kell_fizetni_a_legdragabb_egyetemi__9YF1HX



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!