Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Megvan, kik a magyarok kedvenc írói

Írta: Szabó-Kocsis János

Ha megkérdezik a magyarokat kedvenc írójukról, a válasz évtizedek óta ugyanaz: Jókai Mór.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tavaly novemberi országos reprezentatív kutatása elsősorban a könyvtárhasználatról, információkeresésről szólt, de abban helyet kaptak az olvasási szokásokkal, a kedvenc szerzőkkel kapcsolatos kérdések is - írja a hvg.hu.

A „Kik a legkedvesebb írói?” kérdésre a legtöbben már 1984-ben is Jókai Mór nevét említették, és ez 2000-ben, 2005-ben és 2017-ben sem változott. (Egyre kisebb előnnyel, de még mindig magasan vezeti a listát.)

Ennek oka épp a kötelező iskolai olvasmányok hatása. „Ha nem is valószínűsíthetjük, hogy valóban Jókai lenne a legszívesebben forgatott szerző, kétségkívül a 19. századi klasszikus a legismertebb magyar író” - írja Tóth Máté kutatási szakértő.

A dobogón nagyjából hasonló említési arányban a jobbára Leslie L. Lawrence néven publikáló Lőrinc L. László és Danielle Steel követi Jókait. Ők – illetve a listára került Rejtő Jenő, Szabó Magda, Agatha Christie, Stephen King – elsősorban szintén az ismertségük alapján érdemelték ki a válaszadók bizalmát. Az „iskolai hatás” röpítette be a Top 10-be még Mikszáthot, Móriczot és Petőfit.

Forrás: http://eduline.hu/kozoktatas/2018/6/27/meg_mindig_Jokai_a_magyarok_kedvenc_iroja_0LDJH2



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!